Téma

24.06.2021

Koronavirová doba opět předvedla svou nevyzpytatelnost. Ohlášená a potvrzená IFA 2021 byla zrušena. Veletrh se bude konat až v září 2022

Koronavirová doba opět předvedla svou nevyzpytatelnost. Ohlášená a potvrzená IFA 2021 byla zrušena. Veletrh se bude konat až v září 2022

Přestože jsme v minulém vydání přinesli exkluzivní interview s šéfem IFA Dirkem Koslowským, který nám potvrzoval, že veletrh jistojistě proběhne, týden po vydání bylo vše jinak. IFA v tiskové zprávě a na LinkedInu oficiálně oznámila, že akci ruší a přesouvá ji až na září 2022. Maják světla, který veletrh pro celou branži s technickým spotřebním zbožím symbolizoval, tak pohasl.

Ačkoliv byla IFA pečlivě plánována a měla splnit velmi přísné hygienické a protiepidemické normy, aby se na výstavišti mohl pohybovat velký počet lidí, nakonec pořadatelé couvli. Důvodů je několik. Mezi oficiálně publikované patří apel zdravotních expertů a akcionářů, kteří s obavami sledovali vývoj v Indii či Brazílii, stejně jako to, že očkování populace v globálním měřítku nepostupuje tak rychle, jak jsme si asi původně všichni představovali. Z toho vyplývající nejistota, jaká bude situace ve světě i v Německu v září, kdy by do Berlína měly přijet tisíce lidí ze všech koutů planety, si začala u pořadatelů i firem vybírat svou daň. Kromě toho je část berlínského výstaviště využívána jako velké očkovací centrum a zdá se, že k tomuto účelu bude muset sloužit déle, než se čekalo. Vše začalo být zkrátka příliš komplikované a nejisté, což s ohledem na obrovské investice do celé akce nakonec vedlo k těžkému rozhodnutí veletrh nepořádat.

Vystavovatelé couvli

IFA v tiskové zprávě jemně naznačuje, že v rozhodnutí sehrály roli také samotné firmy, které měly do Berlína přijet vystavovat. Máme ze zákulisí informace, že šlo ale o významnější faktor, než jaký dává tušit oficiální komuniké. Zavázat se k investici stovek tisíc nebo milionů eur ve chvíli, kdy nevíme, co bude za týden, natož za pár měsíců, je opravdu velké riziko. Firmy tak začaly projevovat pochybnosti a pořadatelům nezbylo než je vyslyšet. Lepší veletrh posunout a udělat ho se vší parádou v roce 2022 místo toho, aby proběhl za každou cenu letos a skončil potenciálně nějakým obrovským průšvihem.

Faktem zůstává, že IFA je jednou z nejvýznamnějších akcí svého druhu na světě. V rámci Evropy o tom není pochyb. Pokud se podíváme jen na sektor domácích spotřebičů, nemá akce téměř konkurenci, protože americké nebo asijské veletrhy nejsou pro nás úplně relevantní. Ukazují se na nich z velké části produkty, které se v Evropě nikdy prodávat nebudou.

Nezbývá tedy než doufat, že po roce 2020, kdy svět zachvátila pandemie, a „očkovacím“ roce 2021 nabídne rok 2022 konečně určité uklidnění a bez větších omezení se vrátíme k osobním schůzkám, obědům s obchodními partnery i k veletrhům. Určitou náplastí také může být, že by měl letos v září proběhnout lokální FAVIA Day.