Téma

25.10.2024

Elektrické pizza trouby ťukají na dveře. Mají šanci v Česku uspět?

Elektrické pizza trouby ťukají na dveře. Mají šanci v Česku uspět?

Když jsme letos na jaře navštívili chicagský veletrh The Inspired Home Show, jedním z viditelných trendů byl vstup mnoha značek působících na americkém trhu do velmi specifického segmentu specializovaných trub na pizzu. Tyto volně stojící modely s rozměry větší mikrovlnky nenabízí pouze pizza kámen či lopatku, ale především schopnost dosáhnout cca 400 °C. Tedy teploty, která je pro přípravu pravé italské pizzy klíčová. Na první vlaštovku uvedenou na český trh již v roce 2021, troubu Sage Pizzaiolo, nyní navazují Cuisinart, Ninja či Severin. „Launch“ zvažují i další firmy. Je na českém trhu dostatečný potenciál pro masovější nástup takto specifického zařízení?

První specializovaná elektrická pizza trouba Sage Pizzaiolo vyvolala v době uvedení mezi nadšenci do gastronomie a milovníky pizzy nadšení. Distributor značky, firma FAST ČR, potvrdil naší redakci, že trouba samozřejmě není žádným hitem, nicméně se prodává poměrně stabilně a zájem o ni je. Cílová skupina takového výrobku je poměrně úzká – předpokládá se, že jde o někoho, kdo má vaření jako hobby, holduje italské kuchyni, chce experimentovat s přípravou těsta, jeho fermentací a tak dále. Pořizovat za 20 tisíc korun troubu, abychom do ní dali mraženou pizzu, je pochopitelně nesmysl. A ani těsto z běžných supermarketů není nejvhodnější volbou, protože nemá takové vlastnosti, aby benefity trouby v podobě vysoké teploty a pizza kamene uživatel skutečně využil.

Někteří výrobci MDA reagovali rychle

Z  trhu je už několik let cítit, že výrobci vidí v otevření dvířek k opravdu kvalitní pizze nemalý potenciál. Stačí se podívat na trhu vestavných trub – Beko a Teka postupně uvedly na trh modely se speciálním pizza programem a teplotou vysoce přesahující 300 °C. Nově se do segmentu chystá  Gorenje, která své trouby s  pizza programem a teplotou až 350 °C představila na IFA. V  Česku se mají objevit během podzimu. V kombinaci s pizza kamenem umožní vykouzlit doma pizzu, která se velmi blíží té z restaurace vybavené pecí na pizzu, v níž je teplota mezi 400 °C až 500 °C. V běžné troubě samozřejmě pizzu upečete také, ale nelze dosáhnout stejné křupavosti na povrchu těsta při zachování jeho vláčnosti uvnitř. Navíc se všechny suroviny delším ohřevem při nižší teplotě příliš upečou. Vysoká teplota a příprava trvající cca 2-3 minuty činí suroviny na pizze chutnější, protože nejsou rozvařené. Jak vidno, je pečení pizzy hotová alchymie.

Teplotu 340 °C v pizza programu nabízí model Teka Maestro Pizza HLB 8510 P BK. K dispozici je i ve variantě HLB 85-G1 P BM, spadající do designové řady Infinity | G1. Případně v klasickém designu v kompaktním 45cm provedení pod označením HLC 8510 P BK.

Volně stojící elektrické pece na pizzu

Samozřejmě najdeme na trhu množství speciálních plynových pecí, které vyvinou teplotu až 500 °C, ale jsou určeny hlavně pro použití někde na verandě, v pergole či na větším balkoně. Kdo chce dělat pravou italskou pizzu doma a mít „troubu“ na kuchyňské lince, je jasnou volbou elektrický model. Zde měla dlouho na trhu monopol australská firma Breville, dodávající na evropský trh své spotřebiče pod značkou Sage. Jak jsme uvedli, na náš trh dorazila její pizza trouba v roce 2021 a dlouho zůstávala ve své kategorii jedinou. Postupně ale začaly přibývat další – Ariete, nyní Cuisinart, Severin či na náš trh aktuálně vstupující americká značka Ninja. Produkt tohoto typu má pak ve výrobě i francouzský Groupe SEB – to, zda ho uvede v Česku, se teprve rozhoduje. Firma analyzuje situaci. Pokud by však k zahájení prodeje došlo, nebylo by to dřív než v průběhu příštího roku.

Co mají všechny tyto trouby společné, je pizza kámen a maximální teplota okolo 400 °C. Na The Inspired Home Show v Chicagu pak bylo k vidění ještě více značek, než jaké jsme v článku zmínili. Jelikož žádná z nich nepůsobí na našem trhu, nemá smysl zde o nich podrobně informovat. Veletrh každopádně indikoval jasný trend, že výrobci vidí v tomto produktu tržní potenciál navzdory jeho vysoké specializaci a specifičnosti. My samozřejmě tento potenciál vnímáme také, byť chápeme jeho zjevné limity. O mainstreamový produkt, jakým se staly například osobní smoothie mixéry s velmi nízkou pořizovací cenou, určitě nepůjde.

Pizza trouba Cuisinart CPZ120E míří aktuálně na český trh s velmi kompetitivně nastavenou cenou 9 990 Kč.

Nováčci zahýbou cenami

Americká značka Cuisinart uvádí svou pizza troubu CPZ120E na český trh již během letošního září, a  s  velmi agresivní doporučenou cenou 9  990 Kč, což je polovina sumy, za kterou je oficiálně model Sage. Za stejnou sumu má nově  v  nabídce 400°C pizza troubu také Severin. Přestože je Sage v  rámci SDA jednou z mála skutečně prémiových značek a  jeho trouba se pyšní mimořádně kvalitní konstrukcí a  dílenským zpracováním, přítomnost takto výrazně levnější  konkurence nepochybně ve firmě FAST neuvítají. A  zde nástup levnějších alternativ nekončí. K americkému  Cuisinartu se brzy přidá jeho velký domácí konkurent Ninja, jenž vstupuje na český trh prostřednictvím maďarské distribuční společnosti Bravophone, jak jsme psali v  minulém vydání SELLu. Jeho trouba s označením OO101EU se do Česka zatím dostávala ze zahraničí za cenu okolo 9  000 Kč, ovšem od různých nepříliš zvučných prodejců. Obrovskou výhodou řešení Ninja je univerzálnost. Vyšší pečicí prostor umožňuje v troubě připravovat množství dalších jídel včetně klasického amerického barbecue. V  rámci oficiální distribuce byla doporučená cena stanovena na 11 709 Kč.

Na český trh vstupující americká značka Ninja již brzy nabídne troubu, která slouží nejen pro přípravu pizzy. Maximální teplota je u ní 370 °C.

Bez ohledu na to, že budou pizza trouby vždy stát mimo hlavní proud a určitě se nestanou standardní výbavou domácnosti, jsou aktuálně trendy a  přitahují pozornost. Pizzaiolo od Breville/Sage se už v době uvedení probojovala dokonce na stránky velkých zahraničních technologických magazínů. O pizze a její domácí přípravě se tak bude v  nejbližších letech mluvit i  psát mno-hem častěji.

Lubor Jarkovský