Page 14 - 01-02_2013_SELL_CZ

Basic HTML Version

14
14 • Sell • Duben 2013
Magie nízké
spotřeby
Vestavné myčky nádobí
Výrobci myček nádobí pokračují v na-
stolených trendech snižování spotře-
by vody a energie. K inovacím dochází
ovšem i ve vnitřním prostoru myček,
u mycích ramen, způsobu mytí příborů
a u automatizovaných programů. Výraz-
něji serozevírají nůžkymezi jednotlivými
firmami – jedny jsou schopné přicházet
s výraznými posuny ve spotřebě během
jednoho roku, jiné začínají zaostávat,
což jejich marketingu příliš nesvědčí.
U myček nádobí se stalo především snižování spotřeby
vody jedním ze základních komunikačních nástrojů celé
řady firem. Nižší a nižší hodnoty se samozřejmě velmi dob-
ře komunikují a zákazníci na ně často slyší. Otázkou však
je, zda dokážou programy s velmi nízkou spotřebou vody
umýt nádobí stejně dobře jako ty standardní, u nichž pře-
sahuje spotřeba celkem běžných 10 l. Některé testy doka-
zují, že nikoliv, ale zde bychom museli rozebírat a porovná-
vat jednotlivé typy myček. Spíš je potřeba se ptát, zda má
neustálé snižování spotřeby vody vůbec smysl. O výrazné
finanční úspoře nemůže být totiž řeč. Pokud si vezmeme
například myčku se spotřebou 7 l na mycí cyklus, dosa-
huje u ní roční spotřeba při stanovených 280 mycích cyk-
lech za rok 1960 l. Průměrná cena 1 litru vody činí v roce
2013 0,077 Kč (1 m³ stojí 77 Kč). Když tedy použijeme
tyto hodnoty k jednoduchému výpočtu, zjistíme, že tako-
vá myčka spotřebuje za rok vodu za 150 Kč. Myčka se
spotřebou 12 l na jeden cyklus (3360 l za rok) si vyžádá
z řadu vodu za 259 Kč. I v rámci celé životnosti myčky
dosáhne uživatel volbou modelu se 7l spotřebou finanční
úspory v řádu spíše stovek korun, jenže rozdíl v pořizovací
ceně často činí tisíce. A to samé platí o spotřebě energie.
Při prezentaci extra úsporné myčky je proto lepší se za-
měřit hlavně na ekologický rozměr než finanční, protože
každý jen trochu dumající spotřebitel musí výše popsaný
fakt odhalit.
Marketingový nástroj
Pro marketing jsou nízká spotřeba vody a energie kaž-
dopádně velmi zásadními nástroji, jelikož bez většího
hloubání nad problematikou zní minimální spotřeba vody
a energie zkrátka dobře. Jak už bylo zmíněno v úvodu, trh
se začíná dělit na firmy, které mají dostatek inovací při-
pravených dopředu, a ty, které nejsou schopny nové vý-
robky uvádět s ročními rozestupy. Vždyť ještě před pár lety
bylo běžné, že měla značka nějaký spotřebič v nabídce
déle než jednu sezonu, v současnosti už probíhá hlavně
u velkých a silných hráčů obměna v podstatě kontinuálně.
Velkou výhodu mají v této oblasti firmy s vlastními výrob-
ními kapacitami a vývojovými centry.
Podstatné detaily
U myček ale samozřejmě nejde pouze o spotřebu, hlav-
ně u těch vestavných, protože ty lidé kupují hlavně
v kuchyňských studiích, kde získají mnohem odbornější
výklad ke všem spotřebičům než v řetězcích s především
volně stojící technikou. Jak zmiňuje majitel kuchyňské-
ho studia interiery4U Tomáš Heřmánek v rozhovoru na
straně 34, u myček lidé nakonec často požadují hlavně
tichost. Tak trochu mýty o důležitosti nízké spotřeby jim
rychle objasní.
Dále by se měl prodejce při prezentaci myčky zaměřit
na její vnitřní uspořádání a představit praktické výho-
dy členění košů či dnes již celkem běžné třetí zásuvky
na příbory. Uvolněné místo po tradičním košíku v dolní
zásuvce je pak při vkládání velkých hrnců či pánví znát.
U plně integrovaných myček lze považovat za podstatnou
inovaci schopnost myčky promítat zbývající čas do konce
programu na podlahu kuchyně. Uživatel nemusí program
přerušovat otevíráním dvířek, kde se nachází integrovaný
displej.
Na následujících stránkách přinášíme produktový přehled
obsahující 12 myček rozličných značek. Tentokrát jsme
svou pozornost zaměřili na modely se šířkou 60 cm.
SKUPINA VÝROBKŮ • VESTAVNÉ MYČKY – 60 CM