Bitva
energetických tříd
Chladničky s mrazákem
dole pro rok 2013
Trendy ve vývoji domácích spotřebi-
čů jsou poslední roky naprosto jasné
– výrobci se snaží u všech zařízení sni-
žovat spotřebu energie a v důsledku
toho dosáhnout co nejlepší energetic-
ké třídy. Ačkoliv u mnoha spotřebičů
jde spíše o marketing, protože pracují
pouze pár hodin denně či několikrát do
týdne, u chladniček běžících v napros-
té většině domácností nonstop uživa-
tel nižší spotřebu reálně pocítí. Letos
se ještě více modelů posunulo do tříd
A++ a A+++, přičemž v druhé jmenované
najdeme řadu beznámrazových vari-
ant. Do letoška byla většina A+++ kom-
binovaných chladniček dodávána bez
technologie No Frost.
Chladničky s mrazákem dole jsou jednoznačně nejpro-
dávanější na trhu, protože poskytují dostatek úložného
prostoru a současně mají praktickou konstrukci. Umístě-
ní zpravidla tříšuplíkového mrazáku dolů je pro uživatele
pří jemnější, protože se k častěji otevírané a používané
chladicí zóně v horní části spotřebiče nemusí ohýbat jako
u modelů s mrazákem nahoře. Naprostá většina chlad-
niček s mrazákem dole má výšku mezi 180 až 200 cm
a ší řku 54,5 až 60 cm. Na trhu se nově začínají objevo-
vat varianty se ší řkou 70 cm, které se dají považovat za
jakýsi kompromis mezi standardní a americkou (side by
side) chladničkou. Letos s nimi přišly ještě další značky
a není divu – přestože objemově jde prozatím o marginál-
ní záležitost, potenciál mají tyto modely velký. Spotřebi-
telů toužících po americké chladničce je hodně a většinu
z nich tvoří ti, kteří nemají pro 90 cm širokou „ameriku“
v kuchyni místo.
Energetické třídy
Už loni se začaly ve větší mí ře objevovat chladničky
s mrazákem dole v energetické třídě A++. U modelů
60 cm širokých se pohybuje roční spotřeba většinou leh-
ce nad 150 kWh, přičemž jenom pro srovnání někdejší
chladničky třídy A spotřebovaly za rok kolem 350 kWh.
Když budeme velmi nahrubo počítat s letošní průměrnou
cenou 4,6 Kč/kWh, dosáhne spotřebitel s chladničkou
třídy A+++ reálné úspory okolo 1000 Kč za rok. Snaha
výrobců nabídnout co nejúspornější chlazení má tak jed-
noznačně smysl a obchodníci by neměli spotřebitelům
předkládat pouze rozdíly v množství „plus“ či „kWh“, ale
přímo v penězích, jak to uvádíme v článku. A jak výrobci
nižší spotřeby dosáhli? Nejde pouze o jedno konkrétní
zlepšení – hlavní roli hraje kvalitnější izolace, lépe pra-
cující kompresor a elektronické řízení celého chlazení.
Technologický pokrok
Když už jsme se v předchozím odstavci dotkli izolace,
některé značky začaly loni používat izolaci s lepšími
vlastnostmi, která ovšem nemusí být pro dosažení op-
timálních výsledků tak silná. Díky tomu se zvětšil vnitř-
ní prostor těchto chladniček až o několik desítek litrů.
Další inovacesepak týkají vnitřníhouspořádání chladicího
a mrazicího prostoru, případně zlepšení atmosféry
uvnitř. Výrazná je integrace takzvaných „nulových zón“,
které jednotliví výrobci nazývají různě a také je růz-
ně řeší. Nejkvalitnější podmínky pro uchovávání masa
a ovoce/zeleniny poskytují ty s elektronickou regulací
teploty a vlhkosti přímo pro tuto zónu. Maso potřebuje
pro prodloužení čerstvosti chlad lehce nad bodem mra-
zu a nízkou vlhkost vzduchu. Naproti tomu ovoce a pře-
devším zelenina větší chlad a vysokou vlhkost vzduchu.
Jednodušší a levnější variantu nulové zóny tvoří zásuv-
ka, do které je aktivně vháněn chlad a je zde nižší tep-
lota než ve zbytku chladicí části. Nicméně nemá zóna
separátní regulaci. U některých výrobců jsou nulové zóny
zcela odděleny od zbytku chladničky, případně jde o zóny
s variabilně nastavitelnou teplotou (lze z nich učinit mra-
zák, nulovou zónu nebo běžnou chladicí část).
14
SKUPINA VÝROBKŮ • CHLADNIČKY S MRAZÁKEM DOLE
14 • Sell • Květen 2013