Page 36 - 01-02_2013_SELL_CZ

Basic HTML Version

S příchodem teplých jarních dnů a postup-
ným přibližováním léta stoupá každoročně
zájem spotřebitelů o odšťavňovače. I když
svůj boom mají podobně jako například do-
mácí pekárny chleba za sebou, díky součas-
ným trendům zdravé stravy a domácí přípra-
vy jídla nejsou rozhodně na okraji zájmu.
Zdraví v každém doušku
Odšťavňovače a lisy na citrusy
Ovocné džusy z koncentrátu mají do skutečné ovocné šťávy mnohdy dost daleko,
a to jak obsahem vitaminů, tak především chuťově. Spolu s tím, jak v posledních le-
tech rostou prodeje bioproduktů a farmářských potravin, také roste zájem o takzvané
„fresh džusy“ neboli čerstvé džusy. Jenže jeden litr takové zdravého a chutného pití
stojí většinou dvojnásobek, než za kolik se prodávají džusy z koncentrátu. A zde při-
chází ke slovu domácí příprava, která může náklady na čerstvou šťávu z ovoce výrazně
snížit. Odšťavňovače se dají použít také ke zpracování zeleniny a některé dokonce
bylinek. Jejich majitel si může doma snadno připravovat skutečné vitaminové bomby.
Typy odšťavňovačů
Přístroje pro proměnu ovoce v čerstvý džus jsou několika typů a podle toho se liší je-
jich pořizovací ceny, začínající na stovkách korun a končící u domácích přístrojů někdy
vysoko za hranicí deseti tisíc. Při výběru by si měl proto spotřebitel udělat nejprve
jasno v tom, co chce odšťavňovat. Pokud mu jde výhradně o šťávu z ovoce, především
jablek, hrušek, ananasu nebo pomerančů, vystačí si s levnějším řešením, spadajícím
do kategorie odstředivek. Na citrusy je pak výhodné pořídit přímo citrusovač, který
36
SKUPINA VÝROBKŮ EXTRA • ODŠŤAVŇOVAČE A LISY NA CITRUSY
z nich získá více šťávy než odstředivka.
Oba typy přístrojů se dají pořídit poměr-
ně levně. Nevýhodou odstředivkových
odšťavňovačů je pronikání vzduchu do
šťávy a její rychlá oxidace – šťáva je tedy
určena k rychlé spotřebě, nikoliv sklado-
vání v chladničce. Výtěžnost u těchto pří-
strojů se může výrazně lišit model od mo-
delu. Roli hrají dva základní prvky, jedním
je sítko a druhým výkon motoru, přesněji
řečeno počet otáček. Čím rychleji se sítko
otáčí, tím je výtěžnost vyšší. Tyto přístroje
nejsou příliš vhodné pro získávání šťávy
z bylin a obilnin.
Druhou velkou skupiny tvoří takzvané
rozmělňovací odšťavňovače, které pracu-
jí s mnohem nižšími otáčkami než odstře-
divky. Nejprve vložené suroviny rozdrtí
a následně protlačí přes jemné sítko, kte-
rým projde jen šťáva. Zde je ještě nutné
rozdělit zařízení do tří podkategorií – šne-
kové s jednou hřídelí, šnekové se dvěma
hřídelemi a homogenizéry. Šnekové pra-
cují při velmi pomalých otáčkách a lisují
suroviny pomocí šneku nebo dvou válců,
díky čemuž obsahuje šťáva více vitami-
nů. Vhodné jsou k odšťavňování zelených
listů, bylinek a obilovin. Homogenizéry
pracují při středních otáčkách a jsou více-
účelovými spotřebiči, které se dají použít
také k výrobě pomazánek nebo zmrzliny.
Ve srovnání s odstředivkami mají rozměl-
ňovací odšťavňovače vyšší pořizovací
cenu, pohybující se nad 5 tisíci korun. Už
od loňského roku sledujeme trend, že při-
cházejí velké značky, které měly doposud
v nabídce pouze odstředivky, s dražšími
odšťavňovači s pomalým (šnekovým) liso-
váním. Většinou používají licencovanou
technologii korejské firmy Hurom.
Prodej
Prodejce by si měl určitě udělat přehled
o tom, jaké přednosti a slabiny mají jed-
notlivé modely různých výrobců. Zákaz-
níkovi by měl být schopen na základě
jeho požadavků doporučit ten nejvhod-
nější odšťavňovač. Pokud chce někdo
každé ráno připravovat pouze pomeran-
čový džus, nemá smysl, aby investoval
do kvalitnější odstředivky. Bohatě si
vystačí s citrusovačem, který má zpravi-
dla mnohem nižší pořizovací cenu, i když
i v této kategorii nalezneme na trhu pré-
miové modely s pořizovací cenou v řádu
několika tisíc korun.
36 • Sell • Květen 2013