27
Sell • Červen 2013 • 27
Zima a déšť sedmý ročník Prague Food
Festivalu výrazně poznamenaly. Vždyť
už když jsme dorazili k místu, kde se
nacházelo zázemí Kenwoodu, bylo jas-
né, že nikdo s deštěm příliš nepočítal.
Otevřená koncepce celé kuchyně by za
slunečného počasí umožnila sledovat
show širokému okolí, jenže za podmínek
neustávajícího nedělního deště bylo
nutné rozvinout nevzhledné plachty.
Nikdo si však nestěžoval, ani návštěv-
níci, kteří dostali z provizorní střechy
nečekanou sprchu nahromaděné vody,
a ani italští kuchařští mistři, kteří přile-
těli do Česka naprosto nepřipraveni na
teploty atakující hranici 10 °C. Jejich
hostitel v podobě společnosti De’Long-
hi tak pro ně musel zajišťovat ještě tep-
lé oblečení, aby v drsnějších podmín-
kách celé tři dny na festivalu vydrželi
a neuhnali si nějakou nemoc. I přes ne-
přízeň počasí předvedla pětice Italů ná-
vštěvníkům, jak se připravují opravdové
gastronomické perly. Hlavní hvězdou
byl šéfkuchař Moreno Cedroni, držitel
dvou michelinských hvězd, který připra-
vil lasagne s mořskými plody na bílém
víně a buvolí caprese. Výtečné pokrmy
vykouzlili také držitelé jedné miche-
linské hvězdy Stefano Ciotti, Federico
Delmonte a Alberto Faccani. Své spe-
ciality předvedl také Riccardo Lucque,
šéfkuchař a majitel restaurací Aromi
a La Finestra v Praze a Il Mercato v Brně.
V druhé části kuchyně pak předvádě-
li své umění také přední čeští kuchaři
z týmu Riccarda Lucqueho. Návštěvníci
měli možnost zdarma ochutnat všechny
pokrmy a vidět, jak profesionálové pou-
žívají kuchyňské roboty Kenwood.
Dva stánky měla na festivalu také
značka De’Longhi nabízející návštěvní-
kům zdarma espreso, cappuccino či caf-
fe latte. V sychravém počasí byl o horké
nápoje enormní zájem a chvílemi se zde
tvořily dokonce fronty.
V celé Královské zahradě bylo ro-
zeseto několik desítek stanů předních
českých restaurací i prodejců kvalitních
potravin, čajů, vín a různých specialit.
V Míčovně pak probíhaly řízené degusta-
ce, mezi nimiž nás zaujala akce „Návrat
ke společnému stolu“, podpořená spo-
lečností Whirlpool.
Letošní ročník jedné
z nejvýznamnějších gas-
tronomických událostí
roku byl doslova na
vodě. Déšť trápil pořa-
datele i jednotlivé týmy
po celou dobu festivalu,
který se konal ve dnech
24. až 26. května. Přesto
zavítalo do Královské za-
hrady Pražského hradu
18 tisíc lidí. Naše redakce
obdržela pozvánku od
českého zastoupení spo-
lečnosti De’Longhi, která
zde se značkou Kenwood
pořádala mimořádnou
kulinářskou show.
Kenwood přivezl na Prague
Food Festival michelinské kuchaře
REPORTÁŽ