Page 39 - 06_2013_SELL_CZ

Basic HTML Version

Sušička potravin Do600S
Co je vlastně sušení? V principu je to odejmutí
vody z potraviny pod úroveň 25 %, aby se mik-
roorganismy nemohly dále množit.Toto je nutno
učinit rychle, leč šetrně k vitaminům, což dokonale
zvládá sušička potravin Do600S, která má dosta-
tečný výkon 700W pro prvotní rychlé vysušení
a navíc i přepínač pro pozdější jemné dosušování
či šetrné sušení bylinek. Jako jediná pracuje na pa-
tentovaném principu vhánění vzduchu do střední-
ho tunelu seshora směrem dolů.Vzduch je ohříván
rovnoměrně speciální topnou spirálou a lehkým
přetlakem rozdělen do každého patra. Každé
sušicí plato má vlastní odvětrávání, aby byly zacho-
vány jednotlivé vůně v případě sušení více druhů
najednou, a navíc pevné dno pro sušení tekutých
potravin. Sušička je vybavena časovačem, který po
dokončení nastaveného času automaticky přeruší
proces sušení. Na výběr má uživatel tři teploty
nad okolní prostředí – 20 °C pro bylinky a houby,
40 °C pro dosušování a 60 °C pro první rychlé
zasušení. Potraviny jsou tak optimálně zakonzer-
vovány a vydrží i měsíce v uzavřené skleněné nebo
plastové nádobě. Sušička Do600S je na trhu velmi
oblíbená a získala již několik evropských ocenění,
mimo jiné i
„sušička roku“ časopisu dTest.
www.domo-elektro.cz
Zavařovací automaty
Do322W a Do323W
Zavařování potravin znaly již naše pra-
babičky a je to proces zničení bakterií
vysokou teplotou v uzavřené nádobě/
sklenici, která se ochlazením a následným
podtlakem hermeticky uzavře. Problém
ovšem nastával s udržením doporučené
teploty a času. Někdo musel měřit teplotu
a hlídat správný čas, aby se zelenina nerozva-
řila.To vše nyní řeší zavařovací automaty DoMo. Nastavení požadované teploty
termostatem, vložení až 18 sklenic do hrnce a následné nastavení času sterilizace
časovačem zvládne i dítě a výsledek je prakticky zaručen. Po doběhnutí programu
se hrnec vypne a zavařeniny postupně ochladí. Některé modely jsou vybaveny
také výpustným kohoutem a lze je použít v nerezovém provedení jako výdejní
termonádoby na čaj, polévku apod. I naše národní jídlo – kynuté knedlíky – lze
díky termostatu a časovači uvařit v tomto hrnci lehce a s jistotou. Zavařovací
hrnce mají široké možnosti použití všude tam, kde je nutné udržet konstantní
teplotu po delší dobu nebo naopak po přesně daný časový úsek. Je to jeden
z nejužitečnějších pomocníků v domácnosti.
Kompresorový vakuovač Do316L
Vakuování potravin je naopak novější způsob uchování potravin v čerstvém stavu.
Na trhu se prodávají vakuovače ventilační (odčerpání vzduchu obstará malý ven-
tilátor) nebo kompresorové (vytvoření vakua kompresorem).Ventilační přístroje
jsou levnější, mají slabší fólie a doba prodloužení použitelnosti potravin není příliš
dlouhá.
Kompresorové přístroje, jako DoMo Do316L, mají vestavěný kompresor
s účinností až –1 bar, a tím poskytují nepoměrně vyšší výkon. Ne každý chce pou-
žívat zmrazené potraviny a v ledničce některé dlouho nevydrží, řešení je tedy
v kompresorovém vakuovači, s nímž lze prodloužit dobu trvanlivosti až 5×!
SUŠENÍ A ZAVAŘOVÁNÍ JE NEJSTARŠÍ FORMA UCHOVÁNÍ POTRAVIN PRO
POZDĚJŠÍ KONZUMACI. SVÝVOJEMTECHNICKÝCH MOŽNOSTÍ NAHRADI-
LY PŘI SUŠENÍ POTRAVIN SLUNCETOPNÉ SPIRÁLYAVENTILÁTORY
A ZAVAŘOVÁNÍ SE ZASEVÝRAZNĚ POSUNULO OD PLOTNY KVYSPĚLÝM
ZAVAŘOVACÍMAUTOMATŮM. JAKO DALŠÍ FENOMÉNV UCHOVÁVÁNÍ PO-
TRAVIN SEV POSLEDNÍ DOBĚ PROSAZUJE I KVALITNÍVAKUOVÁNÍ, PRO-
TOŽE NEVŠUDE SE DÁ POUŽÍT ZMRAŽENÍ NEBO JETO NÁKLADNÉ ČI
NEŽÁDOUCÍ.
Konzervace potravin
s bel
gickou značkou DOMO
Značka DoMo se vydala v úvodu popsaným směrem s precizností sobě vlastní a zařa-
dila do svého sortimentu hned několik takových spotřebičů s vlastnostmi převyšujícími
běžný průměr podobných výrobků, jak je to ostatně u této značky zvykem.