Page 40 - 09_2013_SELL_CZ

Basic HTML Version

Když se podíváme blíže na výběr volně stojících
mikrovlnek, zjistíme, že většinu nabídky dnes
tvoří levné modely. Prémiové výrobky má ve svém
portfoliu šířeji zastoupeny pouze značka Whirl-
pool, případně Bauknecht. U vestavných trub s
mikrovlnným ohřevem je trh mnohem bohatší na
cenově výše posazené modely, což je samozřejmě
dáno i tím, že zákazníci pořizující vestavné spo-
třebiče do nové kuchyně jsou ochotni investovat
do výbavy zpravidla více peněz.
(Nepříliš) pestrá nabídka
mikrovlnných trub
V aktuálním vydání SELLu jsme se rozhodli zaměřit na trouby volně stojící,
vzhledem k tomu, že vestavným spotřebičům věnujeme kompletně dvě vy-
dání každý rok – duben a listopad/prosinec.
Alfou a omegou cena
Jak vyplývá z komentáře Zdeňka Bárty z GfK níže na stránce, je jasně vidět
v úvodu článku zmiňovaný zásadní rozdíl mezi volně stojícími a vestavnými
mikrovlnnými troubami. Z hlediska obchodu je samozřejmě mnohem za-
jímavější prodávat zákazníkům vestavné trouby, které dovolují nastavení
vyšší marže. Jasnou majoritu z hlediska objemů prodeje mají ovšem volně
stojící modely, které můžeme rozdělit na několik typů.
Úplným základem jsou mikrovlnky bez jakýchkoliv přídavných funkcí pro
pečení. Slouží pouze k ohřevu jídla, bývají vyrobeny z levnějších materiálů
a vše je většinou podřízeno nízké prodejní ceně. Jako doplněk do kuchyně
40
SKUPINA VÝROBKŮ EXTRA • MIKROVLNNÉ TROUBY
samozřejmě stačí. Kdo chce troubu
používat častěji a variabilněji, napří-
klad jako náhradu za klasickou pe-
čicí troubu v případě přípravy men-
šího množství jídla, musí sáhnout
po modelu s grilem, případně ještě
horkým vzduchem. U kategorie, kte-
rá kombinuje funkci mikrovln, grilu
a horkého vzduchu, už najdeme na
trhu větší množství produktů střed-
ního a vyššího cenového segmen-
tu. Vyloženě prémiovou kategorii
trub zastupuje převážně Whirlpool,
případně jeho další značka Bauk-
necht. U nich nalezneme modely
s pokročilými funkcemi, inteligent-
ními senzory a dokonce vyspělým
vařením v páře.
Nejdůležitější
parametr – objem
Při výběru trouby by si měli vaši
zákazníci nejdříve určit, k čemu
ji budou primárně používat. Zde
hrají velkou roli samozřejmě již
v předchozím odstavci zmíněné pří-
davné funkce. Ještě důležitější je
nicméně objem vnitřního prostoru
trouby, protože ten jasně rozděluje
trh na modely pro skutečné vaření
a modely, kterým jsou určité kate-
gorie přípravy jídla zapovězeny (na-
příklad pečení cukroví, koláčů, větší
drůbeže apod.). Trouby s objemem
okolo 30 l jsou už částečně schopny
v menší domácnosti plně zastoupit
pečicí trouby, zatímco modely s 20 l
nikoliv. První jmenované proto chá-
peme jako samostatné spotřebiče
a druhé pouze jako doplněk ke spo-
ráku nebo vestavné troubě.
40 • Sell • Říjen 2013