Když se podíváme blíže na výběr volně stojících
mikrovlnek, zjistíme, že většinu nabídky dnes
tvoří levné modely. Prémiové výrobky má ve svém
portfoliu šířeji zastoupeny pouze značka Whirl-
pool, případně Bauknecht. U vestavných trub s
mikrovlnným ohřevem je trh mnohem bohatší na
cenově výše posazené modely, což je samozřejmě
dáno i tím, že zákazníci pořizující vestavné spo-
třebiče do nové kuchyně jsou ochotni investovat
do výbavy zpravidla více peněz.
(Nepříliš) pestrá nabídka
mikrovlnných trub
V aktuálním vydání SELLu jsme se rozhodli zaměřit na trouby volně stojící,
vzhledem k tomu, že vestavným spotřebičům věnujeme kompletně dvě vy-
dání každý rok – duben a listopad/prosinec.
Alfou a omegou cena
Jak vyplývá z komentáře Zdeňka Bárty z GfK níže na stránce, je jasně vidět
v úvodu článku zmiňovaný zásadní rozdíl mezi volně stojícími a vestavnými
mikrovlnnými troubami. Z hlediska obchodu je samozřejmě mnohem za-
jímavější prodávat zákazníkům vestavné trouby, které dovolují nastavení
vyšší marže. Jasnou majoritu z hlediska objemů prodeje mají ovšem volně
stojící modely, které můžeme rozdělit na několik typů.
Úplným základem jsou mikrovlnky bez jakýchkoliv přídavných funkcí pro
pečení. Slouží pouze k ohřevu jídla, bývají vyrobeny z levnějších materiálů
a vše je většinou podřízeno nízké prodejní ceně. Jako doplněk do kuchyně
40
SKUPINA VÝROBKŮ EXTRA • MIKROVLNNÉ TROUBY
samozřejmě stačí. Kdo chce troubu
používat častěji a variabilněji, napří-
klad jako náhradu za klasickou pe-
čicí troubu v případě přípravy men-
šího množství jídla, musí sáhnout
po modelu s grilem, případně ještě
horkým vzduchem. U kategorie, kte-
rá kombinuje funkci mikrovln, grilu
a horkého vzduchu, už najdeme na
trhu větší množství produktů střed-
ního a vyššího cenového segmen-
tu. Vyloženě prémiovou kategorii
trub zastupuje převážně Whirlpool,
případně jeho další značka Bauk-
necht. U nich nalezneme modely
s pokročilými funkcemi, inteligent-
ními senzory a dokonce vyspělým
vařením v páře.
Nejdůležitější
parametr – objem
Při výběru trouby by si měli vaši
zákazníci nejdříve určit, k čemu
ji budou primárně používat. Zde
hrají velkou roli samozřejmě již
v předchozím odstavci zmíněné pří-
davné funkce. Ještě důležitější je
nicméně objem vnitřního prostoru
trouby, protože ten jasně rozděluje
trh na modely pro skutečné vaření
a modely, kterým jsou určité kate-
gorie přípravy jídla zapovězeny (na-
příklad pečení cukroví, koláčů, větší
drůbeže apod.). Trouby s objemem
okolo 30 l jsou už částečně schopny
v menší domácnosti plně zastoupit
pečicí trouby, zatímco modely s 20 l
nikoliv. První jmenované proto chá-
peme jako samostatné spotřebiče
a druhé pouze jako doplněk ke spo-
ráku nebo vestavné troubě.
40 • Sell • Říjen 2013