Situace na trhu varných desek se během posledních let
viditelně změnila. Není tomu tak dávno, co sklokeramické
hi-light desky jasně kralovaly prodejům, zatímco indukční
byly většinou spotřebitelů považovány za zbytečný luxus.
A to i v době, kdy už jejich cena výrazně klesla – dojem,
že je „indukce“ drahá, přetrvával v zájemcích o kuchyně
až nezvykle dlouho. To se během posledního roku změnilo.
Indukční varné desky
Zvyšuje se množství modelů s flexi zónami
Indukční varné desky se objevily už v sedmdesátých letech a jejich sériovou výrobu
zahájil jako první francouzský De Dietrich v roce 1980. Jsou tu s námi tedy poměr-
ně dlouho, přesto se staly běžným a rozšířeným produktem až v nedávné minulosti.
Jejich rozšíření bránily jak předsudky spotřebitelů, tak vysoká pořizovací cena. Fak-
tem ale je, že indukční deska prokazatelně využívá dodanou energii nejefektivněji
ze všech technologií a současně zajistí nejrychlejší ohřev. Snížení cen před pár lety
nicméně k rychlému růstu prodejů nevedlo.
Například Tomáš Heřmánek ze studia Interiery4U v rozhovoru s redaktorem
SELLu předloni poznamenal: „Lidé, kteří přijdou k nám do studia, indukční desku
mezi vybranými spotřebiči často vůbec nemají, protože ji bez další rešerše zavrhnou.
Považují ji za zbytečně drahý luxus. Chtějí proto plyn nebo sklokeramiku s hi-light
zónami. Teprve když jim ukážeme nabídku a ceny, dokážeme je přesvědčit, aby si
indukci koupili.“
Postupně ale začal vývoj nabírat jiný
směr. Zdeněk Bárta ze společnosti GfK
Czech k tomu dodává: „Podíl indukce
se v prodaných kusech změnil při srov-
nání prvních šesti měsíců roku let 2014
a 2015 z 34 % na 37 %. Zatímco sklokera-
mika zaznamenala pokles z 38 % na
35 %. Znamená to, že indukční desky
byly vůbec poprvé prodávanější a obra-
tově na trhu s 55% podílem vedly. Jejich
prodeje rostly i na úkor plynových desek,
jejichž podíl se snížil z 29 % na 27 %.
Konkrétně se prodeje indukčních desek
zvýšily v počtu prodaných kusů o 19 %
a v hodnotě o 13 %.
Trh s varnými deskami roste
i celkově, a to v počtu prodaných kusů
o 6,5 % a v hodnotě o 8 %, což indikuje,
že byli spotřebitelé ochotni při pořizová-
ní nové výbavy kuchyně do desky inves-
tovat vyšší částky.“
Klasické zóny už nestačí
V roce 2011 uchvátily kuchyňský
svět takzvané „free indukce“ bez urče-
ných varných zón. Jejich pořizovací cena
se však příliš nezměnila, a tak zůstávají
nadále jen ukázkou toho, co je technolo-
gicky už dnes možné. Výrobci ovšem při-
šli s lacinější variantou v podobě modelů
s takzvanými flexi zónami, kdy se napří-
klad spodní a horní zóna mohou spojit do
jedné velké. Ceny takových desek neos-
cilují na hranici 100 000 Kč, ba naopak,
dají se pořídit i pod 20 000 Kč, takže jsou
dostupným řešením pro poměrně širokou
masu spotřebitelů. V nabídce je dnes má
většina značek, jak uvidíte i na následu-
jících stránkách přehledu. Vlastně tvoří
většinu vybraných modelů, protože jde
často o novinky, které byste při výběru
zboží neměli opomenout.
56 • Sell • Listopad-prosinec 2015