Základem trhu jsou nadále obyčejné cenově dostupné
modely trub. Zákazníci ale i díky ekonomickému růstu
a dobré náladě mnohem častěji sahají po dražších
a vyspělejších spotřebičích. Reagují na to i masově
orientované značky, které ve svých troubách nabízejí
dříve vysoce prémiové prvky, jako je teplotní sonda do
masa nebo funkce páry.
Trouby jsou ještě chytřejší.
Přibývá i teplotních
sond a parních funkcí
Pro technologický posun trub
z pohledu uživatele, konkrétně kom-
fortu a snadnosti vykouzlit per-
fektní jídlo, byl důležitý příchod
chytrých senzorů, teplotních sond
a páry. Pokud trouba nabízí všechny tyto
prvky, dokáže s ní upéct dokonalý rost-
bíf, chléb nebo koláč v podstatě i úplný
kuchařský antitalent.
Není pára jako pára
U parních trub rozlišujte, zda jde o mo-
del s parním generátorem, nebo pouhým
připařováním, kdy se zpravidla nalije
voda na dno trouby. Pouze trouby s ge-
nerátorem umožňují vaření v páře jako
takové a pečení s přesně kontrolovaným
přídavkem páry, který zamezuje vysouše-
ní jídla. Připařování mu zabraňuje také,
nicméně neslouží k vaření v páře, kdy je
řízena jak její teplota, tak její množství.
Teplotní sonda
Sondu určenou hlavně do masa si může
zákazník i dokoupit, ale to pak musí
neustále kontrolovat, jakou teplotu uka-
zuje. Pokud má trouba sondu ve výbavě,
znamená to, že je k ní připojená a zís-
kává z ní údaje o teplotě uvnitř pokrmu.
V nastavení může uživatel zvolit, kdy
má trouba pečení ukončit. Většina trub
nabízí v menu volbu teploty uvnitř masa
a pouze některé přímo stupeň propečení,
aby nebylo nutné dohledávat, co vlastně
vybraná teplota konkrétně znamená.
Smart funkce
Konektivita a ovládání spotřebičů pomo-
cí chytrých telefonů postupně přicházejí.
Mnoho značek však nadále vyčkává nebo
nenabízí tyto funkce na zdejším trhu,
protože jsou vázány na přeložení aplikace
a dalšího obsahu, jako jsou recepty nebo
postupy. Propojení s telefonem smysl ur-
čitě má minimálně pro přijetí notifikace,
že trouba dokončila pečení, či možnost
kontroly stavu jídla na dálku, pokud je
vybavena například integrovanou kame-
rou. Nadále zůstávají ovšem tyto funkce
na okraji zájmu spotřebitelů a jejich větší
rozšíření teprve přijde.
Celkově najdeme na českém trhu několik desítek značek, které dodávají vestavné
trouby. My jsme jich do přehledu vybrali 15, přičemž se nám do něj vešla naprostá
většina těch hlavních, a dokonce některé méně známé. Na segment trub se specia-
lizuje jen několik z nich – tím máme na mysli, že by pro něj vyvíjely nové pokročilé
technologie a snažily se trouby posunout evolučně vpřed. Zařadit sem můžeme určitě
značky společností BSH, Groupe Brandt, Electrolux a v cenově dostupnějších sfé-
rách Beko a Gorenje. Do nejvyšších cenových sfér jsme v přehledu nezamířili, takže
Gaggenau nebo Miele řešit nebudeme.
Vestavné trouby
na českém trhu podle GfK
Prodej vestavných trub dynamicky narůstá. Za první
polovinu roku 2017 se jich ve sledovaných odbytových
cestách prodalo meziročně o 17 % více. V průměru za
ně kupující zaplatili 8 800 korun, což bylo o procento
méně než před rokem, a to navzdory rostoucímu podílu
vybavenějších trub.
Vestavné trouby se samočištěním dosáhly za první po-
loletí podílu 60 %. Z nich se nejčastěji prodávaly mode-
ly s hydrolýzou, které pokryly 27 % z celkového prodeje
v kusech. Samočištění katalýzou se vyskytovalo u 22 %
prodaných výrobků, pyrolytické čištění zajistilo desetinu
celkového objemu. Jeho podíl se meziročně zvedl, po-
dobně jako u hydrolýzy, zatímco podíl trub s katalýzou
v objemu i hodnotě mírně klesl.
Zákazníci preferují více než před rokem úspornější ve-
stavné trouby energetické třídy A+ na úkor třídy A.
V hodnotě se zvedl podíl úspornějších trub na 31 %, což
bylo meziročně téměř o 12 procentních bodů více. Těžiš-
tě prodeje ale nadále zajišťoval sortiment v méně úsporné
energetické třídě A.
droj:
deněk Bárta
onsumer Choices
irector CZ&SK,
fK Czech
A+++
A++
SKUPINA VÝROBKŮ • VESTAVNÉ TROUBY – 60 CM
24