SELL: Listopad-Prosinec 2018
SKUPINA VÝROBKŮ • VESTAVNÉ TROUBY 14 Multifunkční trouby doplněné o parní funkce byly dlouho v rámci mainstreamových výrobců dominantou společnosti Electrolux. Zájem spotřebitelů ale postupně přiměl i další, aby přišli se svými řešeními, konstrukcemi, inovacemi a novými funkcemi. Pečení s přídavkem páry či vyloženě vaření v páře se tak stávají jasným trendem v přípravě jídla, se kterým pracují jak cenově nejdostupnější, tak prémiové značky. Pára přestává být výsadou několika značek. Do trub proniká napříč celým trhem První tři uvedené podkategorie slouží pouze k takzvanému připařování, tedy pečení s přídavkem páry, přičemž va- rianty se zásobníkem nebo generáto- rem umožňují přesnější dávkování páry. Poslední podkategorie s výkonným par- ním generátorem je schopná nabídnout ještě vaření ve 100% páře, ideálně s tep- lotou 96 °C či nižší (uživatel může hod- notu nastavit). Nikoho asi nepřekvapí, že nejširší je nabídka trub s nějakou formou připařování, protože jde o cenově do- stupnější řešení. Modely se 100% párou začínají na 20 000 Kč a většina je ještě dražší a jde až nad 50 000 Kč, pokud mají trouby navíc konektivitu, masovou sondu, automatické recepty a inteligentní senzory. Zvětšování pečicího prostoru Celkem zřetelným směrem, jímž se větši- na výrobců vydala, je kromě páry i zvět- šování vnitřního objemu trub. Vcelku běžných je dnes už 70 l a už dávno byla pokořena hranice 80 l, což je ovšem ob- jem, který se netýká trub s parním gene- rátorem. Ten zabírá určitý prostor, takže většina multifunkčních parních trub má pečicí prostor o velikosti cca 70 l. Velkoobjemové trouby mají v někte- rých případech dokonce 2 ventilátory a pomocí speciální desky lze jejich pečicí prostor rozdělit na 2 samostatné oddíly. V nich může uživatel péct zcela rozdílné pokrmy s odlišným nastavením teploty a způsobu přípravy. Masová sonda a další výbava Mezi důležité příslušenství řadíme v re- dakci takzvanou masovou nebo teplotní sondu, díky které lze jen velmi těžko zkazit pečeni nebo steak. Nejnovější ge- nerace trub používá často sondu, která měří teplotu v několika bodech, aby byla tepelná úprava ještě přesnější. Poměrně běžným příslušenstvím se už staly teleskopické pojezdy, kde je ur- čitě lepší, pokud jsou 100%, a nikoliv jen 75%. A u trub s pyrolýzou by měly být odolné, aby je uživatel nemusel před pro- cesem čištění vyjímat. Pokud hovoříme o multifunkčních parních troubách, máme na mysli samozřejmě ty 60 cm vysoké. Samostatné varianty čistě pro vaření ve 100% páře existují také, ale jde výhradně o 45 cm vysoké kompaktní spotřebiče. Kombinace v kompaktním provedení existují, ale těm se v tomto přehledu věnovat nebudeme. Jádrem trhu jsou a budou modely v plné velikosti, tedy s výškou 60 cm. U těchto trub pak musíme rozlišovat jednotlivé podtypy: • modely s vlisem na vodu • modely se zásobníkem na vodu uvnitř pečicího prostoru • modely se základním parním generátorem • modely s výkonným parním generátorem 14 • Sell • Listopad-prosinec 2018
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMjY=