SELL: 02 / 2021
27 Sell • 2/2021 • 27 INTERVIEW • PETR NÝVLT • JABLUM cím řádově stovky kilogramů a paletové odběry. Dosáhneme toho díky instalaci několika pražíren kávy s různým výko nem. To, že celý výrobní proces od zelené kávy přes její pražení až po návrh designu a balení kávy máme „in-house“, nám dává velkou flexibilitu a možnost rychleji rea govat na přání našich zákazníků. Jakým způsobem je zde káva pražena? Jaké pražírny používáte? Celkem máme v Boleslavi instalované 4 pražírny kávy. Dvě z nich jsou od již zmiňovaného amerického výrobce LO RING. Jedná se tedy o stejnou technolo gii, jakou máme i v naší liberecké pražír ně. Díky těmto pražírnám jsme schopni uspořit více než 80 % energetických ná kladů na pražení kávy, což mimo jiné zna mená i nižší zátěž pro životní prostředí. Další dvě pražírny jsou od německého výrobce Novoroaster a jedná se o moderní fluid-bed horkovzdušné pražírny. Každá káva má u nás svůj originální pražicí profil a každé jednotlivé pražení je detailně monitorováno a data uložena do cloudového úložiště. Toto precizní sledo vání výrobního procesu nám dává jistotu zcela konzistentní kvality kávy upražené plně dle individuálních požadavků zá kazníka, s ohromující přesností u každé várky. Navíc jsme schopni kdykoli zobrazit detailní infor mace o jakékoli kávě, která opustí naši pražírnu. Ve zdejší pražírně máte i che- mickou analytickou laboratoř. K čemu konkrétně slouží? A jak ji budete využívat v rámci produkce pra- žené kávy? Kvalita kávy je pro nás na prvním místě. Vybíráme si skvělé kávové sklizně, spo lupracujeme s prověřenými farmáři, vy užíváme nejmodernější pražírny. Takový je náš recept na výbornou kávu. A vlastní la boratoř nám umožňuje jít ještě dál a poznat naši kávu do nejmenších detailů. V součas nosti jsme jedna z mála pražíren v Evropě, která u všech svých pražených káv pravi delně měří hodnoty akrylamidu, kofeinu i jiných látek. Zejména akrylamid je v po slední době skloňován jako potencionálně zdraví škodlivá látka. Ačkoli tyto testy za tím nejsou v rámci EU povinné, tak nám dávají jistotu nejvyšší možné kvality naší kávy. Dlouhé roky platilo, že na trhu převlá- dalo silnější italské pražení. V poslední době ale roste popularita méně praže- ných káv. Jak pražíte kávy u vás? A jak se k trendy vlně „blond“ káv stavíte? Kávu pražíme nejen pod našimi značka mi CoffeeClub nebo Banua, ale také pro řadu jiných distributorů, pod jejich vlastní značkou. Kávu vždy pražíme s respektem k přání zákazníka a ohledem na budoucí způsob její přípravy. Velkou část našich zákazníků tvoří uživatelé domácích auto matických kávovarů, pro které je vhodněj ší střední pražení. Světlejší pražení vyu žíváme spíše u jednodruhových specialit určených pro alternativní přípravy. Nutno podotknout, že například z hlediska ob sahu zmíněného akrylamidu je rozhodně zdravější střední pražení kávy. Jak vlastně vypadá takový typický den pražiče kávy? Které činnosti jsou pro vás nejzajímavější? Nový den nelze v pražírně kávy začít ji nak než kávou. Dopoledne často věnuje me degustacím či ochutnávkám vzorků. To je věc, kterou nijak významně neu rychlíte a která je základem pro pražení nových káv a vytváření nových receptur. Současně se dle plánu výroby spouští jednotlivé pražírny. Souběžně tak praží me několik druhů káv. Na práci s kávou je krásné, že neustále vytváříte něco no vého. Pracujete s novými zajímavými ká vami, hledáte zajímavé kávové směsi pro nové i stávající zákazníky, navrhujete nová balení. Není to tedy jen o určité části dne, je to o každém jednom kroku a práci se hraného týmu, díky které je pak výsledek na konci dne zkrátka perfektní. Zelená káva připravená k pražení je do Kávového centra dovážena z různých koutů světa. Petr Nývlt
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMjY=