SELL: 02 / 2021

27 Sell • 2/2021 • 27 INTERVIEW • PETR NÝVLT • JABLUM cím řádově stovky kilogramů a paletové odběry. Dosáhneme toho díky instalaci několika pražíren kávy s různým výko­ nem. To, že celý výrobní proces od zelené kávy přes její pražení až po návrh designu a balení kávy máme „in-house“, nám dává velkou flexibilitu a možnost rychleji rea­ govat na přání našich zákazníků. Jakým způsobem je zde káva pražena? Jaké pražírny používáte? Celkem máme v Boleslavi instalované 4 pražírny kávy. Dvě z nich jsou od již zmiňovaného amerického výrobce LO­ RING. Jedná se tedy o stejnou technolo­ gii, jakou máme i v naší liberecké pražír­ ně. Díky těmto pražírnám jsme schopni uspořit více než 80 % energetických ná­ kladů na pražení kávy, což mimo jiné zna­ mená i nižší zátěž pro životní prostředí. Další dvě pražírny jsou od německého výrobce Novoroaster a jedná se o moderní fluid-bed horkovzdušné pražírny. Každá káva má u nás svůj originální pražicí profil a každé jednotlivé pražení je detailně monitorováno a data uložena do cloudového úložiště. Toto precizní sledo­ vání výrobního procesu nám dává jistotu zcela konzistentní kvality kávy upražené plně dle individuálních požadavků zá­ kazníka, s ohromující přesností u každé várky. Navíc jsme schopni kdykoli zobrazit detailní infor­ mace o jakékoli kávě, která opustí naši pražírnu. Ve zdejší pražírně máte i che- mickou analytickou laboratoř. K čemu konkrétně slouží? A jak ji budete využívat v rámci produkce pra- žené kávy? Kvalita kávy je pro nás na prvním místě. Vybíráme si skvělé kávové sklizně, spo­ lupracujeme s prověřenými farmáři, vy­ užíváme nejmodernější pražírny. Takový je náš recept na výbornou kávu. A vlastní la­ boratoř nám umožňuje jít ještě dál a poznat naši kávu do nejmenších detailů. V součas­ nosti jsme jedna z mála pražíren v Evropě, která u všech svých pražených káv pravi­ delně měří hodnoty akrylamidu, kofeinu i jiných látek. Zejména akrylamid je v po­ slední době skloňován jako potencionálně zdraví škodlivá látka. Ačkoli tyto testy za­ tím nejsou v rámci EU povinné, tak nám dávají jistotu nejvyšší možné kvality naší kávy. Dlouhé roky platilo, že na trhu převlá- dalo silnější italské pražení. V poslední době ale roste popularita méně praže- ných káv. Jak pražíte kávy u vás? A jak se k trendy vlně „blond“ káv stavíte? Kávu pražíme nejen pod našimi značka­ mi CoffeeClub nebo Banua, ale také pro řadu jiných distributorů, pod jejich vlastní značkou. Kávu vždy pražíme s respektem k přání zákazníka a ohledem na budoucí způsob její přípravy. Velkou část našich zákazníků tvoří uživatelé domácích auto­ matických kávovarů, pro které je vhodněj­ ší střední pražení. Světlejší pražení vyu­ žíváme spíše u jednodruhových specialit určených pro alternativní přípravy. Nutno podotknout, že například z hlediska ob­ sahu zmíněného akrylamidu je rozhodně zdravější střední pražení kávy. Jak vlastně vypadá takový typický den pražiče kávy? Které činnosti jsou pro vás nejzajímavější? Nový den nelze v pražírně kávy začít ji­ nak než kávou. Dopoledne často věnuje­ me degustacím či ochutnávkám vzorků. To je věc, kterou nijak významně neu­ rychlíte a která je základem pro pražení nových káv a vytváření nových receptur. Současně se dle plánu výroby spouští jednotlivé pražírny. Souběžně tak praží­ me několik druhů káv. Na práci s kávou je krásné, že neustále vytváříte něco no­ vého. Pracujete s novými zajímavými ká­ vami, hledáte zajímavé kávové směsi pro nové i stávající zákazníky, navrhujete nová balení. Není to tedy jen o určité části dne, je to o každém jednom kroku a práci se­ hraného týmu, díky které je pak výsledek na konci dne zkrátka perfektní. Zelená káva připravená k pražení je do Kávového centra dovážena z různých koutů světa. Petr Nývlt

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMjY=