SELL: 09 / 2021

Funkce páry je v segmentu trub stále dominantnějším prvkem jak pro samotnou přípravu jídla, tak pro čištění. Vyspělejší technická výbava se ovšem týká i dalších oblastí. Například teplotní sondy nebo automatizované programy pronikají postupně do nižších a nižších cenových segmentů. Přibývá trub s parními funkcemi a automatickými programy Ještě před pár lety platilo, že vestavná trouba s párou spadá výhradně do nejvyšší cenové kategorie. Dnes tomu už tak není, a to hned ze dvou důvodů. Jednak se technologie integrovaného parního generátoru dostala postupně do nižších modelů, a to i za cenu, že se v těchto troubách nachází méně sofistikované řešení určené pouze k tzv. připařování. Pára je zde tedy pouze jako doplněk k pečení pomocí horkého vzduchu. Vaření ve 100% páře při teplotě do 100 °C zůstává u multifunkčních vestavných trub nadále jen u nejvyspělejších modelů. Přesto považujeme nasazení parního generátoru pro připařování za pokrok. Za druhý důvod, proč je dnes pára tématem ve všech cenových segmentech, považujeme to, že ji výrobci dokázali do trub dostat i bez parního generátoru. Nechávají páru odpařovat z vlisu nebo misky ve spodní části pečicího prostoru. Tvorba páry není přesně řízena a jedná se o svým způsobem opravdu banální konstrukční řešení. Přínos tohoto typu připařování je však nesporný, ačkoliv není pochopitelně takový jako u modelů, které mají parní generátor a páru do pečicího prostoru doslova vstřikují. A to přesně v tom množství, jaké si uživatel nebo chytrý program trouby určí. Při přípravě přehledu jsme si také všimli, že na trhu přibylo modelů s automatickými programy. Nejlépe fungují ty, které využívají dat s integrovaných senzorů vlhkosti. Trouba skutečně reaguje na to, jak probíhá pečení. U ostatních jde o optimalizované (fixně nastavené) programy, které nastaví délku pečení podle vstupních dat, zejména množství jídla. Zpravidla zadává uživatel jeho hmotnost. GfK: Dvouciferný růst prodejů trub i varných desek Trh s velkými domácími spotřebiči letos zažívá nárůst a vestavba není výjimkou. Poptávka po vestavných troubách i varných deskách stoupla dvouciferným tem- pem. Zatímco některé kategorie jsou postiženy výraz- ným růstem ceny (např. u myček přes 10 %), průměrná cena trub se zvýšila jen o necelá 2 % a varné desky se dokonce prodávaly mírně levněji. Velké množství klasických trub se chlubí parní funkcí, ale parní generátor s nádržkou na vodu nabízí jen malá část trub, jejichž průměrná cena přesahuje 26 000 Kč. Zdroj: Ondřej Černý, GfK ondrej.cerny@gf k.com U vestavných trub není klíčovým parametrem ener- getická náročnost jako třeba u lednic, ale rozdíly zde samozřejmě jsou také. Zhruba dvě třetiny trub spadají do třídy A, třetina nese na štítku A+ a jen minimum modelů se může pyšnit třídou A++. K růstu prodejů varných desek přispívají elektrické i plynové typy, plyn však už při koupi preferuje méně než pětina zákazníků. Meziročně nejvýraz- nější nárůsty dlouhodobě vykazují indukční varné desky. Jejich průměrná cena během let mírně klesá, aktuálně se prodávají za 9 200 Kč – v nabídce jsou však i modely pod 5 000 Kč.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMjY=