SELL: 09 / 2022

45 Sell • 9/2022 • 45 INTERVIEW • LUCIE KLABANOVÁ • TEKA forem, přes které se do Česka dostávají produkty mnoha značek z jiných zemí, kde mohou mít i výrazně nižší ceny. Výjimkou nejsou rozdíly až v desítkách procent. Jak se k této situaci stavíte vy? Představuje pro vás příchod celoevropských marketplaců problém? Nebo naopak příležitost? My nemáme v cenách napříč Evropou takové rozdíly. Je to dané i tím, že na trzích, kde je Teka jednička a prodává tam hodně zboží, je nabízen odlišný sortiment. A ceny samozřejmě neovlivníme. Interně v rámci firmy jednotlivé pobočky úzce spolupracují, abychom si vzájemně nepřipravovali nepříjemná překvapení. Jde to ruku v ruce s určitou firemní kulturou a vzájemným respektem. Popravdě jsem za svou kariéru nikde nic takového nezažila – zástupci Teka z různých trhů si vycházejí vstříc, chtějí si vzájemně pomoct. Asi je to dané velikostí společnosti a tím, že v ní sedí ti správní lidé. Co se týče online tržišť, v segmentu vestavných spotřebičů tam pro nás příliš velký potenciál nevidím. Tyto spotřebiče vyžadují instalaci a zákazník je chce často vidět na vlastní oči, osahat si je. Když kupujete výbavu do nové kuchyně, nejde o malou investici. My tedy z marketplaců strach nemáme. Na trhu se šušká, že Teka připravuje uvedení smart spotřebičů. Můžete k chystané platformě říct něco bližšího? Máte pravdu, v některých zemích byl již spuštěn pilotní projekt. Nutno podotknout, že nejde o naši vlastní platformu. Mám na mysli onu digitální část. S ohledem na svou velikost se rozhodla Teka Group vydat cestou externího dodavatele této platformy. Pilotní projekt má ukázat, zda byla volba správná. Nejde nám totiž o to dostat do spotřebičů za každou cenu konektivitu jenom proto, aby v nich byla. Chceme praktické řešení s opravdovým přínosem pro koncového uživatele. To vidím v bezdrátovém spojení varné desky a odsavače, ještě například ve funkci předehřevu trouby na dálku. Spousta „smart“ funkcí je však spíš na efekt a po takových my netoužíme. Teka Home, jak naši aplikaci nazýváme, je aktuálně dostupná v jedné či dvou zemích. Na našem trhu uvedení v blízké budoucnosti neplánujeme. Nevidíme v tom takovou přidanou hodnotu, abychom kvůli tomu výrazně měnili portfolio. Až bude v aplikaci čeština a vše bude perfektně doladěné, zařadíme tyto modely do katalogu. Letos jste uvedli novou řadu Infinity | G1, za jejímž návrhem stojí slavné italské studio Italdesign Giugiaro. Jak taková spolupráce vůbec vznikla? Nosná myšlenka u této řady byla: „Jsme německá značka symbolizující preciznost a kvalitu. K těmto vlastnostem chceme přidat emoce, temperament, jimiž se vyznačuje italský design.“ Spojením těchto dvou proudů vznikla Infinity | G1, za níž stojí Italdesign Giugiaro, opravdová světová legenda světa designu. V této produktové řadě najdeme i troubu s funkcí přípravy pizzy při 340 °C. Jde o funkci, již jste uvedli poprvé už loni u modelu Maestro Pizza. Přestože některé firmy nabízejí speciální pizza programy s vyšší teplotou pečení, vaše trouby drží ve své kategorii rekord, pokud jde omaximální teplotu. Jak na tuto novinku trh reagoval? Reakce trhu byla nadmíru pozitivní. Mnoho našich obchodních partnerů zprvu nevěřilo, že rozdíl v kvalitě pizzy bude tak velký, že se přiblíží tomu, na co jsme zvyklí z opravdové italské pece. Kdo troubu vyzkoušel, změnil názor a pochopil, jak důležité je použití pizza kamene a rekordně vysoké teploty. Samozřejmě nejde v případě tohoto modelu o žádné masové prodeje. Jsou však lepší, než jsme původně čekali. Je si také potřeba uvědomit, že dosáhnout v troubě teploty 340 °C není problém. Vždyť spousta modelů dnes disponuje pyrolýzou. Problém je, aby spotřebič časté používání této teploty vydržel. Proto běžné trouby frekvenci pyrolýzy výrazně limitují. Vše je o kvalitě konstrukce a materiálech. Na Maestro Pizza nešetříme, takže v ní můžete péct pizzu při 340 °C, aniž byste museli mít strach, že se trouba po roce rozpadne.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMjY=