SELL: 08 / 2023

59 Sell • 8/2023 • 59 INTERVIEW • MAREK FICHTNER & MARTIN PITOŇÁK • CUISINART nejprestižnější soutěže profesionálních kuchařů Bocuse d’Or, v jejíž české pobočce aktuálně působím jako její český prezident. Spojit síly se značkou Cuisinart mi dávalo o to větší smysl. MP: Já bych jen doplnil, že spolupráce započala v letošním roce, kdy současně značka slaví 50 let od svého založení, a rovněž ona spolupráce Paula Bocuse se značkou Cuisinart a aktuální pozice Marka v soutěži s jeho odkazem je neskutečná souhra náhod, které si velice vážíme. Znal jste značku Cuisinart před tím, než vás oslovil její český distributor, firma BaSys CS, která značku vůbec poprvé uvedla na zdejší trh? MF: Přiznám se, že neznal. Vím, že v Americe nebo obecně v západních zemích jde o značku velmi známou, ale já se pohybuji v profesionální gastronomii, kde Cuisinart samozřejmě nepůsobí. A jelikož v Česku donedávna výrobky Cuisinart nebyly v prodeji, nepřišel jsem s nimi logicky do styku. MP: Ano, značka Cuisinart se doposud v ČR nikdy neobjevila, a ani Marek se s ní tudíž nemohl setkat vzhledem k jeho aktivitám buď na moři, či na Blízkém východě. Značka je jedničkou v Severní Americe a Mexiku, ale samozřejmě působí po celém světě nevyjímaje Francii, kde právě zakladatel značky C. G. Sontheimer vyrůstal a která ho inspirovala a kde je aktuálně i evropská centrála. Už před pár měsíci jste dostal výrobky Cuisinart k vyzkoušení a otestování. Jak na vás zapůsobily? A které doma používáte? MF: Zpočátku jsem se trochu bál plastů. Jsem zvyklý z profi kuchyně, že je vše v nerezu, protože zátěž, jíž jsou tato zařízení vystavena, je nepoměrně vyšší. Za těch několik měsíců jsem se ale přesvědčil, že kvalita spotřebičů Cuisinart je vysoká. Abych to řekl jednoduše: vše drží, vše funguje. Základ mé „výbavy Cuisinart“ tvoří pochopitelně food procesor. Přiznám se, že používám menší model (FP8SE), a nikoliv tu extra vybavenou vlajkovou loď (FP1300BE). Pro běžnou práci v kuchyni mi kompaktnější verze stačí, stejně jako její příslušenství. A jak už jsem řekl během natáčení našeho posledního videa pro váš magazín, za velmi praktický považuji systém dvou nádob zasazených do sebe, aniž by z menší přetékal obsah do větší. Navíc je menší nádoba opravdu praktická pro zpracování běžného množství surovin v domácnosti, například při přípravě pesta a podobně. Určitě ale nemáte doma jen food procesor, že? MF: Samozřejmě že ne. Český distributor mi zapůjčil také klasický kuchyňský robot (SM50WHE). Přiznám se, že jsem byl celé roky fanouškem jiné americké značky kuchyňských robotů, ale model od Cuisinart mě přesvědčil o své kvalitě. Kromě jeho těla z litého kovu se mi líbí třeba to, že lze jeho příslušenství vložit do myčky nádobí. Ne vždy to je možné, když je třeba hnětací hák z hliníku. A pak máme doma ještě dva výrobky z bezdrátové kolekce. Tyčový mixér (RHB100E) a osobní „smoothie“ mixér (RPB100E). Druhý jmenovaný miluje hlavně moje dcera, která si v něm dělá skoro každý den zdravý koktejl k snídani. MP: My jsme Markovi vděční nejenom za spolupráci se značkou, společné vaření i natáčení a spojení jeho jména s Cuisinart, ale právě i za to, že sám doma výrobky používá a máme od něj zpětnou vazbu jako od profesionála v oboru. To je pro nás to nejdůležitější s ohledem na další aktivity na našem trhu. A že je Marek s pomocníky Cuisinart spokojen, vnímám jako správný indikátor pro všechny koncové zákazníky. A co říkáte na bezdrátové kuchyňské spotřebiče vy? U vysavačů jsme si již na bezkabelový provoz zvykli, ale v případě mixérů se zdá, že na ně spotřebitelé stále hledí s určitou nedůvěrou. Hlavně se bojí výdrže baterie a nedostatečného výkonu. Jsou tyto obavy namístě? MF: Určitě nejsou. A to říkám skutečně z vlastní zkušenosti s těmito pomocníky. Vždyť tyčový mixér vydrží na jedno nabití v chodu 20 minut. Kdo mixuje takovou dobu? Zpravidla používá člověk mixér maximálně několik minut, často i pár desítek vteřin. To samé platí pro smoothie mixér. Není tedy potřeba zařízení dobíjet po každém použití. Můžete je použít opakovaně a až po čase je jednoduše dobít přes USB. O úrovni nabití vás informuje světelná indikace. Za těch několik měsíců se nám doma ani jednou nestalo, že bychom přístroje vybili a museli hledat v šuplíkách kabelovou alternativu. MP: Přesně tak. 20minutová rezerva dává prostor k několikerému použití. Mě samotného již při školení a vaření v Paříži v loňském roce inspiroval onen neomezený rádius vaření při použití těchto bezkabelových modelů. My jsme se tady teď znovu sešli v restauraci Červený Jelen v rámci natáčení dalšího videa o vaření a přípravě jídel se spotřebiči Cuisinart. Když pomineme výrobky, které doma používáte, co dalšího vás v portfoliu značku zaujalo? MF: Ano, máme za sebou natáčení druhého videa, kde jsme znovu použili mini troubu (TOA60E). Sám pro ni nemám využití, protože se pohybuji mezi dvěma plně vybavenými kuchyněmi doma a na chalupě, ale to nic nemění na tom, že jde o skvělé řešení pro menší domácnost, případně na chaty a chalupy, kde není standardní plnohodnotná kuchyň. Od trouby jsem neměl velká očekávání, je to v podstatě kompaktní přenosné zařízení. Přesto naše natáčení ukázalo, že dokáže klasickou troubu plně zastoupit. Ať už posledně při pečení rajčatových tartes, nebo nyní, když jsme dělali baba au rhum. MP: Tato trouba je naprostý unikát, zrozený v době covidu, kdy nabídla uživatelům výrazné urychlení a zjednodušení přípravy jídel v domácnostech. Jen v USA se jí za 18 měsíců prodalo 1,5 milionu kusů. To je úctyhodné číslo i na tak velký trh. A jak řekl sám Marek, ideální produkt do menších kuchyní či na chaty nebo chalupy, a to i díky své kompaktnosti a snadnému přenášení. Budete se značkou Cuisinart spolupracovat i nadále? MF: Já žádné spolupráce nedělám krátkodobě. Mým stylem není někomu jen tak propůjčit tvář, poslat fakturu a příště se postavit k úplně jinému produktu. Preferuji dlouhodobá partnerství. Ve velkých spotřebičích je to prémiová skandinávská značka Asko, s níž spolupracuji už několik let, a v malých spotřebičích Cuisinart. Perfektně mi to do sebe zapadá. Spolupráce tedy pokračuje i do roku 2024. MP: Rád potvrdím, že jsme i my Marka oslovili právě proto, že nepropůjčuje svou tvář a jméno všemu a všem, vybírá si, a když už uzavře nějaké partnerství, je to spolupráce dlouhodobější. I my budeme rádi, když s Markem uvaříme ještě mnoho jídel. A protože je receptů, troufám si říct, neomezeně, nebude nám pouhý rok 2024 stačit.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMjY=