SELL: 08 / 2023

Na trhu vestavných trub nedošlo v posledním roce k žádné zásadní inovaci či výrazné změně trendů. Dominantně pokračuje trend pečení s párou i plnohodnotného parního vaření, což reflektuje stále více výrobků a značek. Ukazuje se také, že značka Teka se svou troubou MaestroPizza odstartovala novou etapu pro přípravu pizzy v domácnosti. Více firem reaguje navyšováním maximální teploty ve svých troubách a přibalováním speciálního příslušenství k přípravě italské pochoutky. Trendy je pak také horkovzdušné „smažení“. Pára je nadále dominantním tématem u trub. Nově se hlásí o slovo i pizza a „airfrying“ Přestože se parní funkce řeší u multifunkčních trub ve větší míře už zhruba deset let, na trhu vládne zmatek. Naprostá většina značek bojuje s tím, jak neznalému zákazníkovi vysvětlit rozdíl mezi jednotlivými kategoriemi trub s párou. Pára se v marketingových materiálech skloňuje často – málokdy je ale explicitně vysvětlen rozdíl mezi troubami s vlisem, s parním generátorem schopným připařovat k pečení a parním generátorem schopným zajistit plnohodnotné vaření v páře. Filtrování trub na webech výrobců podle anglických názvů parních funkcí dokážou použít jen lidé z branže. Laikovi nic neříkají. Firmy by s tím měly něco udělat. Z pozitivnějšího soudku se stává velkým tématem pizza, respektive speciální program pro její přípravu s teplotou minimálně 300 °C. U vestavných trub zůstává nejvýše Teka se svými modely, které dosahují až 340 °C. Firem s navýšenou teplotou trub každopádně přibývá. Příští rok se přidá například i Amica. Ve větší míře se letos objevují ještě trouby s perforovanými plechy a programy pro horkovzdušné „smažení“. Výrobci jsou si vědomi popularity samostatných horkovzdušných fritéz v segmentu malých spotřebičů. Přinášejí proto nyní funkci do klasických trub. Dostupnost: novinka již v prodeji AEG AEG série 6000 BEB351111B • Multifunkční trouba s připařováním • 72 l • Pára – vlis na dně • Pečení až na 3 úrovních • Hladký smalt Trouba značky AEG spadající do nižší střední cenové třídy má tradiční ovládání se dvěma zásuvnými otočnými voliči, které doplňuje displej a tlačítka pro nastavení minutky. Jedná se o model s funkcí přídavné páry, nazývané u AEG jako SteamBake. Systém tvorby páry je řešen nejjednodušším způsobem prostřednictvím vlisu na dně pečicího prostoru, kam se nalije voda. Následně stiskne uživatel tlačítko v pravé části čelního panelu, aby funkci aktivoval. Díky rovnoměrné distribuci horkého vzduchu umožňuje trouba péct na 3 úrovních najednou. Trouba nenabízí žádný speciální program pro čištění pečicího prostoru. Vnitřní úprava je v snadno čistitelném smaltu. 67 • Sell • 8/2023 GfK: Levnější vestavba s pokročilými funkcemi Poklesu prodejů se letos nevyhnuly ani vestavné spotřebiče. V hodnotě zhruba o desetinu nižší byly prodeje trub, varných desek i odsavačů. V posledních měsících však zaznamenáváme zlepšení trendu a poptávka v říjnu už byla silnější než loni. V případě vestavných trub se zájem spotřebitelů posunul směrem k pokročilejším modelům, které disponují samočištěním, nejčastěji hydrolytickým. Stejně tak se zvýšil podíl trub s teleskopickými výsuvy nebo s parním programem – Zdroj: Ondřej Černý, GfK ondrej.cerny@gfk.com nicméně parní generátor nabízející tzv. 100% páru má pořád méně než 5 % všech trub. I přes lepší vybavenost se trouby prodávají mírně levněji. Průměrná cena v roce 2022 byla přes 10 500 Kč, letos v říjnu se průměr snížil k 10 100 Kč. Šest z deseti prodaných vestavných varných desek patří k indukčním. Také jejich prodej v letošním roce klesal, ale ne tak vysokým tempem jako u sklokeramických nebo plynových desek. Obchodníci nadále reportují meziročně vyšší počet prodaných desek s integrovaným odsavačem par. Jejich cena je v průměru 46 000 Kč, více než pětinásobná ve srovnání s indukčními deskami bez odsavače.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMjY=