24 24 • Sell • 3/2024 REPORTÁŽ • EUROCUCINA Horkovzdušné fritování opanuje vestavné trouby Přidávání perforovaných či kompletně drátěných plechů do horkovzdušných trub lze nepochybně označit za další trend, s nímž začaly firmy ve větší míře od loňska přicházet. Na EuroCucině jsme se přesvědčili, že se z této výbavy stává v podstatě standard. V různých provedení dle značky jsme tento typ příslušenství viděli v nespočtu trub. Důvod je prostý. Horkovzdušné fritézy, tedy ty volně stojící na kuchyňskou linku, ovládly spoustu západních trhů. V některých zemích se z nich stává pomalu stejně standardní vybavení kuchyně, jako je topinkovač nebo varná konvice. V Česku se takovou pozicí „air fryery“ chlubit nemohou. Jak ovšem ukazuje i toto vydání SELLu, stává se z nich na trhu významnější téma. Na jejich trh vstupují letos další značky či přinejmenším rozšiřují nabídku o další modely. Reagují na rostoucí poptávku – zdá se, že i čeští zákazníci po dlouhých letech, co tento výrobek na trhu existuje, pochopili jeho všestrannost a přestali ho vnímat jako pouhý nástroj pro přípravu „zdravějších hranolek“. Když se ale vrátíme do světa vestavných spotřebičů, snaha firem nabídnout uživatelům populární funkci „horkovzdušného smažení“ v troubách dává smysl. Navíc je to nestojí skoro nic – jeden kus nenákladného příslušenství. 69cm lednice vstoupily do mainstreamu Celé roky v SELLu bědujeme nad tím, že architekti a bytoví designéři slepě „kreslí“ do svých návrhů kuchyní nepraktické 54cm vestavné lednice, které mají menší objem i užší police. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu jsou nevhodným řešením. Problém tkví samozřejmě v tom, že se architekti a designéři zabývají spoustou aspektů interiéru do nejmenších detailů, ovšem spotřebiče často odbudou, protože je vnímají jen jako jakousi „mechanickou nutnost“. Přitom právě spotřebiče, které se v běžné domácnosti používají prakticky denně, leckdy určí to, zda je člověk se svou novou kuchyní spokojen, či nikoliv. Nikdo nechce každé ráno bojovat s tím, že má lednici plnou k prasknutí, a hledat v potravinách naskládaných na sebe, co udělat dětem k snídani. Řešením se staly 70 cm široké vestavné lednice, tedy abychom byli přesní, 69 cm široké. V branži se jim ale v rámci zjednodušení komunikace jeden centimetr přidává. Jako první s nimi přišla před lety firma Whirlpool. Následovalo Beko, jelikož tehdy koupilo od Whirlpoolu továrnu, kde se tyto chladničky vyráběly. Pak už vše nabralo rychlejší spád, takže dnes tyto modely najdeme u Electroluxu, Haieru, BSH a konečně také u Samsungu, který první ukázkové modely přivezl do Milána. V případě Samsungu půjde o řešení s technologií Twin Cooling, takže budou chladničky kompletně beznámrazové se dvěma oddělenými chladicími okruhy. České zastoupení firmy nám potvrdilo, že budou v prodeji i u nás – víme o modelu ve třídě D a ve třídě E. Oba s celkovým vnitřním objemem 389 litrů. Outdoorové kuchyně, kam se podíváš Jestli něco na EuroCucině bilo do očí, bylo to množství expozic ukazujících řešení outdoorových kuchyní do pergol nebo na zahradní terasy. Většinou převládal čistý nerez, a to i u skříněk a dalších prvků těchto instalací, ale ne bezvýhradně. Vzhledem k tomu, že se jedná zatím o záležitost vysoce prémiových značek, na českém trhu není tento trend prakticky vidět. I na Západě se nadále drží nejvyššího segmentu a ani náznakem nemíří níž. Nedivili bychom se, kdyby se však v budoucnu tématu venkovních kuchyní chytli někteří mainstreamoví hráči. Zahrady s dostatečným prostorem pro pergolu s venkovní kuchyní má poměrně velký počet lidí a vůbec nemusí jít o nejvyšší vrstvu populace. Potenciál na tomto trhu do budoucna nepochybně je. Přidat funkci horkovzdušného smažení je pro výrobce velmi jednoduché – stačí jednoduchý perforovaný „plech“. Samsung se od letošního roku přidává do již početné skupiny značek, které nabízejí 69 cm široké vestavné lednice. Velký zájem byl na výstavě o outdoorovou kuchyň z dílny značky Steel. Záběry dalších expozic najdete v naší video reportáži.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTIzMjY=