40 • Sell • Listopad 2011
Spolu s chladničkou je varná deska
s troubou základní výbavou kuchy-
ně. V tradiční volně stojící kombinaci
obou spotřebičů hovoříme samozřej-
mě o sporáku. Ačkoliv může vypadat
na první pohled nabídka výrobců
uniformě, při bližším zkoumání lze
odhalit rozmanitost velikostí, barev
a výbav.
Volně stojící sporáky
Základním parametrem, kterým se
od sebe jednotlivé sporáky odlišují,
je jejich šířka. Nejčastější 50cm ka-
tegorii doplňuje o něco větší 60cm,
která nabízí totožné funkce a větši-
nou i ceny. Výhodou širších modelů je
samozřejmě větší trouba a také větší
plocha varné desky. Pokud půjdeme
ještě dále, nalezneme sporáky o šířce
90 cm. Ty se hodí zejména pro nadšen-
ce do vaření, případně je lze považovat
za výrazný estetický prvek v kuchyni.
Na horní straně nabízí obvykle 5 ho-
řáků a možnost jejich kombinace pro
pekáče nebo extrémně velké hrnce.
Vnitřní prostor trouby je pak náležitě
zvětšen a obvykle také umožňuje pří-
pravu několika druhů jídel najednou.
Některé modely mají 2 trouby – jednu
větší a jednumenší. Nutno podotknout,
že 90cm sporáky tvoří skutečně velmi
minoritní skupinu na trhu a jsou spí-
še specialitou než běžně prodávaným
zbožím.
40
SKUPINA VÝROBKŮ EXTRA • VOLNĚ STOJÍCÍ SPORÁKY
Vaření na plynu
nebo elektrice
Při výběru sporáku hraje roli kromě jeho
velikosti také volba varné desky. Síly
mezi plynem a elektřinou jsou poměrně
vyrovnané. Ovšem u elektrických ještě
musíme rozlišovat mezi jednotlivými
typy desek. V současnosti jasně hrají
prim modely sporáků se sklokeramický-
mi deskami. Litinové plotýnky se postup-
ně stávají minulostí a jsou vyhrazeny jen
těm nejlevnějším modelům. V rámci
sklokeramických desek patří většina
trhu těm, které využívají odporovou spi-
rálu. Indukční technologie, která ohřívá
přímo nádobí a je nejefektivnější, byla
u sporáků ještě před pár lety raritou. Po-
stupně se stala běžnější, nicméně ji má
jen několik modelů vybraných značek.
Důvodem je vyšší pořizovací cena a fakt,
že kdo investuje do kuchyně více, větši-
nou už volí vestavné spotřebiče. Pokud
ale zákazník vyžaduje sporák a nechce
separátní varnou desku a troubu, lze mu
modely s indukcí jenom doporučit.
Trouby
U trub je situace o mnoho jednodušší.
Plynové sice ještě sem tam v portfoliu
některých výrobců naleznete, ale jsou
okrajovějším zbožím. Vždyť plyn hřeje
méně rovnoměrně a jídlo je také více
vysušováno. Dnes jsou tedy tahounem
trhu sporáky s troubami elektrickými.
Nejsou si však podobné jako vejce vejci
– liší se funkcemi podle ceny sporáku.
I u levnějších modelů najdeme funkci
horkého vzduchu, který na rozdíl od pří-
mého ohřevu šetří čas a také zabraňuje
připalování. Vestavěný ventilátor pak
lze využít k dalším funkcím, například
ke gratinování nebo k rozmrazování.
Naopak funkce pyrolytického čištění,
kdy jsou všechny nečistoty na stěnách
trouby spáleny na prach, patří k výbavě
těch nejdražších modelů.
Další pokročilejší výbava je ovšem spo-
rákům zatím zapovězena. Například
teplotní sondy vkládané do nitra potra-
vin, vaření v páře a mnohé další. Na dru-
hou stranu existují i takové speciality
jako sporáky na dřevo. Jedná se o mo-
derní výrobky, které však využívají ten
nejtradičnější způsob ohřevu.
Jistý vývoj lze pozorovat i u vzhledu spo-
ráků. Klasickou bílou doplňují jiná ba-
revná provedení, hlavně nerez. U střední
a vyšší třídy najdeme ještě další úpravy
vzhledu a barevná provedení.
eden-únor 2013