Page 35 - 01-02_2013_SELL_CZ

Basic HTML Version

35
Sell • Duben 2013 • 35
bu také. A k otázce aktivit obchodníků.
Nezaznamenal jsem, že by byli výrazně
aktivnější. Hodně se liší přístup u jednot-
livých firem. Zatímco někteří obchodní
zástupci k nám jezdí osobně a udržují
s námi vazby, jiní nejsou schopní lec-
kdy ani zvednout telefon. Je to v zásadě
o lidech.
Segment vestavných spotřebičů zažil
dle čísel GfK během minulého roku vý-
raznou cenovou erozi. Tlak na cenu je
silný a marže se snižují. Jak výrazně se
vás tento trend dotkl?
Současná situace na trhu není samozřej-
mě jednoduchá. Spotřebitelé nové výrob-
ky stále chtějí, jenže na ně často nemají.
Tím vzniká tlak na cenu, který nutí dražší
značky své ceny snižovat. Dolů však ne-
jdou jen marže. Obávám se, že snižování
cen bylo na úkor kvality. Hodně výrobců
přeneslo výrobu do Asie a klesla život-
nost spotřebičů. Běžně dnes tvrdí, že má
spotřebič fungovat sedm let, což je ale
dost alarmující, protože by měla být jeho
životnost mnohem delší.
Jak bojujete na současném trhu o spo-
třebitele? Jaká je vaše strategie pro
období navrátivší se ekonomické re-
cese?
Hlavním důvodem, proč se nám daří, je,
že ke standardnímu vybavování interié-
rů nepřistupujeme mechanicky. Řešíme
skutečně každý interiér na míru a máme
v týmu lidi, kteří jsou schopni vše na-
vrhnout. Nejde jen o samotnou realiza-
ci kuchyně, nabízíme komplexní služby
včetně stavebních úprav a dalších slu-
žeb. Jednoduše řečeno, poskytujeme
opravdu komplexní služby. V naší práci
nejde jen o bohaté zkušenosti s bytovou
architekturou. Mnozí konkurenti jen po-
sadí někoho za počítač, ukážou mu, jak
pracovat v programu pro návrhy interié-
rů, a on tak strojově činí. My pracujeme
s nápadem a spojujeme praktičnost
s estetickým rozměrem.
Loni jste po letech přesunul své ku-
chyňské studio z pražských Holešovic
do obchodního centra Galerie Butovi-
ce. Jak hodnotíte toto rozhodnutí po
půl roce od změny? Co vám tato výraz-
ná změna přinesla?
Musím říct, že to bylo opravdu zásadní
a riskantní rozhodnutí. Po téměř půl roce
ale mohu konstatovat, že bylo správné.
Každý dobrý obchodník chce nabídnout
svým zákazníkům maximum. Hlavní
rozdíl oproti studiu v Holešovicích je
otevírací doba. Lidé k nám mohou přijít
12 hodin denně 7 dní v týdnu, což oce-
ňují, protože mnohdy nemají v týdnu
čas. Zmiňovat mnohem lepší možnosti
parkování u obchodního centra snad ani
nemusím. Se změnou sídla jsme také
změnili web a šlo vlastně o takový celko-
vý přerod firmy. A výsledek? Znásobil se
nám počet zakázek a daří se nám mno-
hem lépe než v Holešovicích.
Jaké jsou nyní kuchyňské trendy? Kte-
ré typy kuchyní se nejlépe prodávají?
Existuje několik směrů, které ovšem
v podstatě určují výrobci tím, co vysta-
ví na některém mezinárodním veletrhu.
V ekonomicky silných zemích se nové
trendy projeví ještě týž rok, ale u nás až
tak s dvouletým zpožděním. Například
v Česku dlouhou dobu nebyl výrobce
bezúchytkových kuchyní. Zatímco v Ně-
mecku se tento trend objevil už kolem
roku 2005, k nám dorazil o nějaké čtyři
roky později. Nebo jiný příklad, v Němec-
ku je teď velká poptávka po kazovém
dřevu, jenže aby se českému výrobci
vyplatilo s novinkou přijít na trh, musí
ji pak prodávat déle. Proto není možné
držet tempo s většími trhy, kde se vývoj
nového dekoru zaplatí rychleji a je mož-
né ho nahradit novým.
A co očekávají zákazníci od součas-
ných spotřebičů?
Poměrně dost zákazníků má dobré po-
vědomí o funkcích a spotřebě. Až mě to
někdy překvapuje. Když si vezmu napří-
klad varné desky, všichni vědí, že induk-
ce je něco dobrého, takže se o ni zají-
mají. Současně ji ale považují za drahou,
což dnes tak úplně neplatí, a je na nás,
abychom jim situaci vysvětlili. Ve finále
proto prodáváme z 90 % indukci, zbylých
10 % tvoří plyn. Klasickou sklokeramiku
s hi-light zónami už v podstatě nikdo ne-
chce. U myček požadují lidé, hlavně aby
byly tiché, u chladniček se zaměřují na
spotřebu. Většina lidí chce také kuchyň
od jedné značky kvůli jednotnému de-
signu. Ostatně se jim to i vyplatí, protože
vybavení celé kuchyně spotřebiči téže
značky přináší cenové zvýhodnění.
INTERVIEW • TOMÁŠ HEŘMÁNEK • INTERIERY4U