Page 47 - 06_2013_SELL_CZ

Basic HTML Version

INTERVIEW • VÁCLAV MODELSKÝ • WEBER
47
Sell • Červen 2013 • 47
budeme cílit na specifickou skupinu lidí,
nicméně výsledky firmy předčily veš-
kerá očekávání. Na trhu se nechceme
profilovat jenom jako společnost, která
vyrábí kvalitní grily. Chceme být vnímáni
jako lídr v grilování celkově a dodavatel
veškerého příslušenství a inovativních
řešení.
Jakou máte nyní v Česku pozici z hledis-
ka prodejů a tržního podílu?
Odpověď na tuto otázku má dvě roviny.
Je si potřeba uvědomit, že za značku
je dnes díky sofistikovanému a dobře
postavenému marketingu považováno
takřka cokoliv. Já vnímám značku v pů-
vodním významu, tedy jako garanci kva-
lity, spolehlivosti a servisu, což už dnes
o „značkových produktech“ nelze jedno-
značně říci. Z tohoto pohledu nemají gri-
ly Weber na trhu konkurenci, protože jde
právě o onu značku zaručující zmíněné
vlastnosti. Statisticky není náš tržní po-
díl ještě velký, protože na českém trhu
vládnou grily převážně nižší cenové ka-
tegorie. Meziročně každopádně rosteme
na českém a slovenském trhu na úrovni
20 až 30 %.
Které prodejní kanály jsou pro vás nej-
důležitější? A máte zájem rozšiřovat
distribuční síť?
Hned zkraje bych chtěl zdůraznit, že
používáme selektivní distribuci. Svou
síť sice rozšiřujeme, ale ne bezhlavě
a zakaždoucenu. Nejdůležitější jsoupro
násspecializovanéprodejnyprozahradu
a rovněž hobby markety neboli DIY.
Prodej nabízíme formou konceptu, ta-
kového shop in shop, a jiná varianta
není. Pro nás je důležitá kvalita prode-
je, kterou si naše výrobky žádají.
Pokud by chtěl některý prodejce začít
grily Weber prodávat, co pro to musí
udělat? A jaké se mu dostane podpory
z vaší strany?
Musí mít důstojné prostory pro prezenta-
ci zmíněného konceptu a personál musí
projít odborným školením v naší Weber
Grillakademii. Samozřejmě musí důvě-
řovat naší koncepci prodeje, kterou my
považujeme za efektivní a úspěšnou.
A výjimkou není ani internet. Na webu
samozřejmě naše grily v různých obcho-
dech najdete, ačkoliv nejde často o ofici-
ální a autorizované prodejce, protože jen
ti, kteří mají kamennou prodejnu s na-
ším konceptem, mohou grily prodávat.
Pak je mohou samozřejmě nabízet také
přes internet.
Češi začali už před časem vyměňovat
ohně a buřty za skutečné maso a grily.
Od roku 2008 se však svět zmítá v eko-
nomických problémech. Grily Weber
patří do prémiové kategorie. Postihla
vás nějak výrazněji nechuť lidí utrácet,
především za dražší věci?
Zahrada si udržuje velmi dobrá čísla
obecně a krize se jí až tak nedotkla.
Lidé začali šetřit na drahých dovolených
a peníze raději investují do zlepšení své-
ho bydlení, zahrady, chaty a tak podob-
ně. V rámci zahradního segmentu, jestli
tomu můžeme takto říkat, má grilování
největší nárůsty prodejů. Nesetkali jsme
se od roku 2008 s červenými čísly.
Obyčejné grily na dřevěné uhlí dodnes
používají otevřenou koncepci bez po-
klopu. Jak vlastně vznikl nápad vyrobit
gril s kulatým poklopem?
Tento typ grilu vymyslel zakladatel fir-
my George Stephen. Zabýval se tím, jak
zkvalitnit přípravu masu na grilu. Otevře-
ný gril je totiž ovlivňován počasím, hlav-
ně déšť nebo vítr mu vůbec nesvědčí.
Pan Stephen chtěl také dosáhnout kon-
stantní teploty na roštu, a proto přišel s
dvouroštovým řešením, kdy na spodním
roštu se nachází palivo a horní rošt je
určen pro pečení masa. Přidal spodní ot-
vory pro přísun vzduchu a poklop, který
chrání gril před větrem a deštěm. Navíc
se uvnitř vytváří stejné prostředí jako
v troubě a nemůže ani dojít ke vznícení
otopu. Dovnitř se přesto dostává dosta-
tek kyslíku pro kvalitní hoření. A pak se
můžeme začít bavit o přímém a nepří-
mém grilování a dalších specialitách,
které naše grily přinášejí.
Nejznámější jsou bezpochyby grily
Weber na dřevěné uhlí. Které unikátní
prvky nabízejí? V čem mají náskok před
konkurencí?
Vyznačují se technologicky náročným
zpracováním a kvalitními materiály. Gri-
ly jsou lehké a snadno přenosné, protože
je vyrábíme z nízkouhlíkové oceli. Profily
se zpracovávají ve formách za studena
při vysokém tlaku a poté se potahují při
extrémně vysokých teplotách porcelá-
novým smaltem. Vlastně jsou to takové
horkovzdušné trouby na zahradu.
V nabídce máte ale také plynové grily
a dokonce elektrické grily.
U plynových grilů je Weber také velkým
inovátorem, protože jako první předsta-
vil v roce 1983 model bez lávového ka-
mene. Lávový kámen splnil svou funkci
média v určité technologické etapě,
dnes už je ovšem dávno překonán. We-
ber zkvalitnil ohřev díky použití kovových
profilů. Jedná se o patentovaný systém
Weber Flavorizer®, který opět mnozí lev-
nější výrobci okopírovali.
Všimli jsme si, že jste uvedli pro letošní
letní sezonu několik novinek. Na které
by se měli prodejci hlavně zaměřit?
Každý rok přicházíme s něčím novým.
Nebudu teď jmenovat jednotlivé výrob-
ky. Spíš bych zdůraznil, že jsme přišli
s novou koncepcí grilu a širokou škálou
příslušenství, která se dá označit za mo-
bilní multifunkční zahradní kuchyň. Kro-
mě klasického grilování můžete v takřka
všech grilech péct, připravovat pizzu,
pečivo a dezerty nebo asijské pokrmy ve
WOK pánvi. Jedná se o řešení pro celo-
denní přípravu jídla, což posouvá pojem
grilování opět na jinou úroveň.