Titulek článku by mohl budit dojem, že se chys-
táme rozebírat nabídku amerického řetězce Bur-
ger King, ale následující řádky jsou věnovány
masu, které voní po ohni zcela přirozenou ces-
tou. Poslouží k tomu samozřejmě grily na dřevě-
né uhlí, jejichž prodejům deštivé počasí v květnu
a červnu stejně jako nečekané povodně moc ne-
přály. Během slunečných dnů, které zajisté při-
jdou, o ně začnou jevit spotřebitelé větší zájem.
Šťavnaté maso
s vůní ohně
Grily na dřevěné uhlí
Češi nepatří mezi zákazníky, kteří by byli ochotni si připlácet za vysokou kvalitu.
Už od roku 2008 trvající ekonomický útlum sice část lidí nutí o nákupu více pře-
mýšlet, přesto hraje stále hlavní roli cena. Platí to také pro grily, které Češi většinou
kupují v hypermarketech – pořizují zde výbavu s pořizovací cenou v řádu stovek
korun, která ale většinou nenabízí dostatečně kvalitní materiály, a už jedna grilo-
vací sezona se na tváři grilu výrazně podepíše. Nehledě na to, že nejlevnější grily
neposkytují optimální prostředí pro správné hoření uhlí, protože většinou nema-
jí spodní průduchy. Při doporučování grilu byste proto měli zákazníky informovat
o výrazných rozdílech, které panují mezi nejlacinější a seriózní nabídkou. Skutečně
kvalitní gril by měl vydržet po mnoho let, v případě nejkvalitnějších značek i desít-
ky let. Odpadá tak jedno- či dvouroční výměna za nový model a v celkovém součtu
se dražší výrobek nakonec vyplatí.
48
SKUPINA VÝROBKŮ EXTRA • GRILY NA DŘEVĚNÉ UHLÍ
Proč kvalitní gril
Dobře a kvalitně vyrobený gril musí být
stabilní, nesmí se na jeho jednotlivých
dílech objevit rez, musí umožňovat re-
gulaci hoření uhlí nebo briket a zajišťo-
vat k nim stálý přísun vzduchu. Také by
měl mít kvalitní kotel, který odolá žáru
a nezačne se z něho loupat vnější vrst-
va během jedné až dvou grilovacích se-
zony. V kategorii grilů na dřevěné uhlí
jsou nejvhodnější volbou modely s po-
klopem, jejichž vynálezcem je americká
firma Weber. Dnes ale tuto koncepci
nabízejí další výrobci. Hlavní výhodou
kulatého grilu s krytem je zajištění ply-
nulého hoření díky spodním otvorům,
možnost regulace přísunu vzduchu,
dále ochrana uhlí před deštěm a rovno-
měrnější pečení masa po zaklopení gri-
lu. Díky poklopu se také nemůže vznítit
uhlí od odkapávajícího tuku, protože
není uvnitř dostatek kyslíku pro vzpla-
nutí. U grilů s poklopem lze také zvolit
takzvané nepřímé grilování, kdy se uhlí
nahrne do stran a maso se peče horkým
vzduchem cirkulujícím uvnitř kotle.
Speciální funkce
Grily s poklopem procházejí během
posledních let určitou evolucí. Značka
Weber, jakožto přední světový výrobce
těchto výrobků, představila například
takzvané GBS rošty, ze kterých lze
vyjmout středovou část, a vložit do ní
další příslušenství, jako WOK pánev,
kámen na pizzu apod. V grilu tak lze
připravovat mnohem větší množství
pokrmů a jídel. V prémiovém segmentu
také nalezneme modely s teploměrem
integrovaným v poklopu, varianty s pří-
pravnou plochou, zapalováním uhlí po-
mocí plynu. U obyčejnějších variant se
vyplatí určitě pořídit zapalovací komín,
který výrazně usnadní a urychlí proces
zapálení uhlí či briket.
48 • Sell • Červen 2013