V kategorii chlazení hrají prim kombinované
chladničky, především ty s mrazákem dole, své
místo na trhu už našly i americké chladničky.
Z okrajovějších skupin jsme se v letošním roce
ještě nevěnovali vinotékám a samostatným mra-
zákům. Obě objemově menší skupiny z hlediska
prodaných kusů jsme proto spojili a věnujeme jim
tento článek a produktový přehled.
Mimo světla reflektorů
Vinotéky a mrazáky
Vinotéky
Někteří výrobci prezentují jako chladničky na víno také takzvané chladicí vitríny.
Mezi skutečnou vinotékou a vitrínou je ovšem několik zásadních rozdílů – musí mít
odlišnou konstrukci, aby v případě modelu s kompresorem tlumila vibrace, které
vínu nesvědčí. Dále musí mít tmavší sklo dvířek, které chrání víno před světlem
a především UV zářením. A v neposlední řadě mají vinotéky zpravidla dřevěné poli-
ce, někdy dokonce v kolejnicích, usnadňujících vyjímání a vkládání lahví.
Vinotéky můžeme rozdělit do několika skupin. Základně se dělí na modely s kom-
presorem, termočlánkem a vinotéky takzvané absorpční. Kompresorové poskytují
nejvyšší chladicí výkon a tvoří jasnou majoritu na trhu. V jejich případě je důležité,
aby byl kompresor dobře izolován (mnohem lépe než u běžné chladničky) a jeho
vibrace se nepřenášely na víno, jak už bylo zmíněno. Termoelektrický článek vás
sice zbaví vibrací, jenže je energeticky náročnější technologií (po zapnutí spotře-
biče běží článek neustále) a současně méně výkonnou. Poslední skupinu tvoří
absorpční vinotéky s nejvyšší energetickou náročností, ale současně nejtišším
40
SKUPINA VÝROBKŮ EXTRA • VINOTÉKY A MRAZÁKY
chodem a nulovými vibracemi. Poté
ještě můžeme rozdělit vinotéky na kli-
matizované modely, které mají jednu
chladicí zónu pro všechny druhy vína.
V horní části je o něco vyšší teplota,
takže je dobré zde skladovat červené
víno, v dolní části nižší teplota, která je
vhodná pro bílé. Rozdíl teplot je ovšem
pouze kolem 2 °C a je dán čistě fyzi-
kálními zákony. Kdo to myslí s archivací
vína vážně, měl by zvolit temperovanou
vinotéku se 2 nebo dokonce 3 zónami,
kde se pro každou nastavuje teplota
separátně pomocí elektronického ovlá-
dání.
Mrazáky
Svět mrazicí techniky pro domácnos-
ti není rozhodně tak pestrý a ani není
tak zajímavý. Navíc doba, kdy se jezdilo
pro zabijačku a kupovalo se maso ve
velkém, je dávno pryč. Výrobci dnes
kladou velký důraz na zlepšení ucho-
vání čerstvých potravin v chladničkách
a spotřebitel také začíná stále více
upřednostňovat čerstvost a kvalitu.
Přesto mají samozřejmě mrazničky své
místo na trhu a v mnoha domácnostech
najdou uplatnění pro skladování nejen
masa, ale také ovoce, zmrzliny a další-
ho jídla.
Mrazničky najdeme v nabídkách vý-
robců jak volně stojící, tak vestavné.
U volně stojících je dělíme na policové
a šuplíkové, zatímco u vestavných tvoří
naprostou většinu trhu šuplíkové. Urči-
tou specialitou jsou modely v podobě
samostatného šuplíku, přímo vestavné-
ho do kuchyňské linky. Spotřebitel tak
může mít mrazicí, případně i chladicí,
šuplík pod pracovní deskou a suroviny
pro vaření ihned po ruce. U mrazáků
není rozhodně od věci, pokud jsou typu
No Frost. Výrobci se snaží také vylep-
šit vnitřní prostor levnějších modelů
bez No Frostu – mají například hladké
stěny a upravené šuplíky tak, aby na
nich vznikalo méně námrazy, případně
se snáze odstraňovala.
40 • Sell • Červenec-srpen 2013