Klasické trouby na
ústupu, otěže přebírají
elektronické modely
s inteligentními systémy
Strach vařením nepolíbených uži-
vatelů, že zkazí večeři, se pomalu
stává ozvěnou minulosti. S moderní
troubou, která je vybavena elektro-
nickými systémy a v lepším případě
i pečicí sondou, dokáže připravit do-
konalý rostbíf i člověk, který v živo-
tě nevařil jediný pokrm.
Magazín SELL působí na českém trhu už více než pět
let a za tu dobu celá redakce sleduje rok za rokem
postupné změny v nabídkách jednotlivých značek.
Plíživě se v nich roztahovaly během té doby elektronic-
ké trouby, schopné kontrolovat přípravu masa. Nejpr-
ve šlo o top modely, postupně však začaly obsazovat
nižší a nižší pozice, až se staly u některých středních
a vyšších značek dominantou. Inovací, implementova-
ných do aktuálních novinek na trhu, je ovšem mno-
hem více. Většinou se týkají právě elektronických mo-
delů, protože ty umožňují nasazení celé řady chytrých
systémů a pomůcek. Díky nástupu parních funkcí,
pyrolýzy a nově také indukce se nabídka diverzifikuje
a působí mnohem rozmanitěji než před pár lety.
Velkou roli také hraje snaha o designové odlišení
u mnoha značek – některé vsázejí na rustikální kon-
cepci, jiní čistý moderní vzhled a někdo na extrava-
gantní pojetí z pera designérů zvučných jmen.
Funkční výbava aneb honba za inovacemi
S příchodem elektronických řešení se staly trouby
uživatelsky přívětivějšími, protože je v nich mnohem
složitější jídlo spálit či nevhodně upravit, jak už bylo
řečeno v úvodu. Mnozí určitě ještě vzpomenou na sta-
ré plynové sporáky, hojně rozšířené ještě za minulého
režimu, ve kterých nebyl ohřev rovnoměrný a pečení
si žádalo um a zkušenosti. Něco takového už z větší
části neplatilo u běžných elektrických trub, v případě
elektronických pak vůbec.
Z pohledu naší redakce došlo v posledních letech
ke třem zásadním inovacím, kterými jsou pečicí son-
dy, pyrolytické čištění a teleskopické výsuvy. Samo-
zřejmě nejde vždy o úplné novinky. Důležité je ovšem
to, že se začaly výrazně rozšiřovat a že zapadají často
do komplexního inteligentního systému trouby. Napří-
klad pečicí sonda napojená na procesor trouby a její
systém má zcela jiný rozměr než klasická sonda s tep-
loměrem, která není propojena s troubou.
Většina značek má snahu neustále inovovat
a předhánět se v tom, kdo představí revolučnější no-
vinku. Někdy jde o zajímavé funkce, hodné dalšího vý-
voje, jindy o slepé uličky. Jednou ze žhavých novinek,
která má z pohledu SELLu určitě smysl, je integrace
indukční desky do nové trouby Whirlpool AKZM 8910
IXL, kdy deska ohřívá pekáč nebo plech přímo. O horní
ohřev se pak stará tradičně umístěný gril. Blíže výro-
bek popisujeme v produktovém přehledu.
Parní trouby
Velkým hitem posledních let jsou také parní trouby.
Zde je potřeba rozlišovat ryze parní modely, většinou
kompaktní s výškou 45 cm, a standardní 60 cm vyso-
ké trouby, které mohou mít funkci vaření v páře také.
Dlouhou dobu platilo, že pokud chce zákazník troubu
s párou, musí se vzdát funkce pyrolytického čištění.
A u většiny značek na trhu je tomu tak nadále. Jedi-
ný, kdo vyráběl pyrolytické trouby s parní funkcí, byl
De Dietrich, potažmo také Fagor, jemuž značka pa-
tří. V současné situaci, kdy španělský výrobce kra-
chuje a výroba stojí, včetně výroby značek Brandt
a De Dietrich, ale není vůbec jisté, kdy a zda bude
výroba také těchto spotřebičů obnovena.
16
SKUPINA VÝROBKŮ • VESTAVNÉ TROUBY
16 • Sell • Listopad-prosinec 2013