SELL - KVĚTEN 2014 - page 16

16
16•Sell •Květen2014
Nabídka grilů na českém trhu se tříští mezi
množství technologií ohřevu a koncepcí, v nichž
napříkladnechybějí ani grily s funkcí udírny. Do
sféry domácích spotřebičů vlastně spadají jen
elektrické grily, jimž věnujeme v přehledu nej-
většíprostor.Zařadili jsmevšaktaké4modelyna
uhlí, protože jdeonejpopulárnější řešení. Ceno-
věvýšeposazenéplynovémodely tentokrátvyne-
cháváme, protože jejichprodej se týkáprimárně
hobby marketů a prodejců zahradní techniky,
nakteréSELLzaměřenýnení.
Barbecuepočesku
Pokud sebudemedívat pouzena trh selektrickými grily, tvoří většinunabídkypro-
duktyodstandardních značek. Specialisténagrilování vyrábějí hlavněgrilynauhlí
aplyn, přičemž elektrikuněkteří z nich taképokrývají, ale spíšeokraje. Jmenovitě
je tonapříklad značkaWeber, jejíž novinku v kategorii elektrických grilů jsme také
do přehledu zařadili. Většinu nabídky tvoří spíše levnější modely kolem do 3 000
Kč. Tyto grilymusíme rozdělit na klasické stolní s plotýnkou, stolní kontaktní apří-
padně elektrické ve stojanu. Podkategorií elektrických grilů jsou potom takzvané
racletty, zpravidla dvoupatrové se separátními lopatičkami, na kterých si každý
opéká svémaso či zeleninu.
Celoroční grilovačka
Elektrické grily jsou až na výjimky ve stojanu snadno přenosné a lze je bezpeč-
ně používat jak na balkónech, tak přímo v domácnosti. Díky tomu jsou použitel-
SKUPINAVÝROBKŮ•GRILY
né po celý rok bez ohledu na počasí
a nabízejí poměrně zdravou přípravu
masa s minimem přidaného tuku. Vět-
šina nabídky je opatřena plotýnkami
s nepřilnavým povrchem, dražší mode-
ly plotýnkami s keramickou vrstvou.
K letnímugrilování provoněnémuspalu-
jícím sedřevěnýmuhlímmá „elektrické
opékání masa“ daleko, takže tato zaří-
zení vnímáme spíše jakodoplněk, který
uživatelé použijí ve studenějších měsí-
cích a za špatného počasí.
Nejlevnější a nejjednodušší grily
nenabízejí regulaci svého výkonu a žh-
nout takříkajíc naplno, což není ideální
při přípravě celé řady pokrmů. Napří-
klad silnější steak začne na povrchu už
pomalu černat, zatímco uvnitř je ještě
zcela syrový. Při používání elektrického
grilu neplatí úplně stejná pravidla jako
přigrilovánínauhlí,kdy jenaopakžádou-
cí rozpálit gril pro přípravu steaků na
maximum. Zákazníkům byste tedyměli
v každém případě doporučit dražší
model s regulací výkonu. Inteligentně
by takéměl být řešenodvod tukua šťá-
vy. Za univerzálnější považujeme grily
kontaktní, které se dají použít zaklope-
né k přípravě zapečených baget panini
či rychlejšímu propečení masa a odklo-
penékběžnémugrilování. Není od věci,
pokud se dá gril rozevřít v úhlu 180°,
aby rázem vznikly 2 grilovací plochy.
Nejlepší zařízení mají potom výměnné
plotýnky (hladké a žebrované), což při-
jde vhod také při čištění a údržbě.
Nezaměnitelnéuhlí
U klasických grilů na dřevěné uhlí je
trh trochu deformován velkými prodeji
nejlevnějších grilů, které se dají lidově
nazvat jako „hypermarketové“. Stojí
většinou do 1000 Kč a solidním stavu
vydrží zhruba jednu intenzivnější gri-
lovací sezónu. Uživatelé za ně během
pár let sice zaplatí jako za kvalitní gril,
který vydrží 15 let, ale nízké číslo na
cenovce bývá rozhodující. Tyto výrobky
samozřejmě v našem přehledu nena-
leznete. Zařazujeme pouze grily vyso-
ké kvality, většinoupoklopové koncep-
ce, za níž stojí firma Weber a světa ji
postupně okopíroval. Použití poklopu
má celou řadu výhod– jedna se zame-
zí hoření odkapávajícího omastku
a také vytvoří uvnitř grilu prostředí
jako v pečící troubě.
1...,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,...56
Powered by FlippingBook