22
22•Sell •Květen2014
Nabídka techniky na mixování, šlehání, sekání,
zkrátka zpracovávání surovin pro přípravu jíd-
la je velmi početná a především pestrá. V tomto
článku přinášíme průlet trhem tyčových a stol-
níchmixérů, ukterýchnedochází kžádnýmrevo-
lučním technologickým změnám, ale přesto je
jistývývojkategorieviditelný.
Mixéry– větší důraz na
kvalitu, designapříslušenství
Jakási renesance domácího vaření, přípravy jídla z čerstvých surovin a odklon od
instantních, práškových či konzervovaných surovin se šíří českou kotlinou. Spolu
s ní se pojí stoupající zájem o kuchyňské roboty a food procesory, nabízející až
desítky funkcí. Ne každý je ale zase tak zapálený a častý kuchař, aby investoval
10a více tisícdo robotu spaletoupříslušenství. Levnější alternativoupro základní
operace v kuchyni může být mixér. Tyčový model dodávaný se sekáčkem, šleha-
cími metlami či dokonce krouhacími kotouči může takový food procesor celkem
obstojně zastoupit. Samotný přístroj s ponornoumixovací nohou je pak dokonce
vhodným doplňkem k robotu. Stolní mixér zase člověk ocení při přípravě zdravých
koktejlů, smoothies či ledových tříští.
Tyčovémixéry
Ještěpředpár lety tvořily většinunabídky tyčovéneboli ponornémixéry s pevnou,
tedy neodnímatelnou nohou a vybavenější modely disponovaly sekáčkem. Dnes
už tvoří dlenašehopročtení většiny katalogůpředních značek většinu trhumixéry,
u kterých je mixování pomocí ponorné nohy pouze jednou z několika funk-
cí. Výrobci mají povětšinou v nabídce jak samostatný cenově nejdostupněj-
ší model, tak varianty s dalším příslušenstvím, které činí mixér všestrannějším
a užitečnějším. Základem jsou šlehací metly a sekáček. Někteří však dodávají
také alternativní mixovací nohu spe-
ciálně určenou pro použití v hrnci
s horkou polévkou nebo nohu pro rych-
lou výrobu bramborové kaše. Výjimkou
nemusejí být ani kotouče do univerzál-
nější verze sekáčku, tedy spíše tako-
vého malého food procesoru. K poho-
nu vždy slouží základ tyčového mixéru
s motorem. Některé firmy potom také
nabízejí bezdrátové modely s baterií
pro komfortnější použití v celém pro-
storu kuchyně, aniž by byl člověk ome-
zendélkoupřívodníhokabelu. U značek
pracujících na své image a stavějících
na určitých tradicích, díky svému dlou-
holetému působení na trhu, vnímáme
snahu nabídnout zákazníkům víc než
pouhý tyčový mixér. Nijak výjimečné
není použití ušlechtilejších materiálů,
obzvlášť v případě mixovací nohy, ani
celkově větší designová propracova-
nost včetněmožnosti ovládání a nasta-
vení jednou rukou. Na trhu jsou v této
kategorii dominantní tradiční značky
a rozložení sil lze považovat za stabilní.
Stolnímixéry
Na rozdíl od tyčových mixérů vyba-
vených množstvím příslušenství ne-
jsou stolní mixéry dodávány zpravidla
s dodatečným příslušenstvím, kte-
ré by jim přidalo další funkce. Motor
mají podobně výkonný, ale koncepce
s nádobou a spodním pohonem nožů
umožňujepohodlnější ovládání beznut-
nosti držet přístroje v ruce, jak je tomu
u tyčových mixérů. Tato zařízení jsou
u mnoha výrobců spíše doplňkovým
zbožímaprimhrají právěuniverzálnější
tyčovémodely, případně plnohodnotné
roboty nebo food procesory. Jsou ale
značky, které pokračují ve vývoji této
techniky – například britský Kenwood,
jenž představil v minulém vydání SEL-
Lu svůj novýmodel smnoha inovacemi
pro dosažení co nejlepších výsledků.
Přístroj naleznete i v tomto přehledu.
Novinka–osobní
mixérspřenosnou
nádobou
Už loni se objevily první vlaštovky nové-
ho typu mixéru, který se vyznačuje
malými rozměry a poměrně malým
výkonem. Neslouží ovšem k drcení ledu
či přípravě polévek. Primárně je určen
kpřípravě zdravých koktejlůa jehomixo-
vací nádoba je současně nádobou pro
přenášení – nápoj si bleskurychle při-
pravíte, sundáte nádobu, zašroubujete
a můžete popíjet po cestě. Jelikož není
těchto výrobků na trhu dostatek pro
samostatný produktový přehled, zařadili
jsme jemezi výběrstolníchmixérů, jejichž
novoupodkategorií vlastně jsou.
SKUPINAVÝROBKŮ• TYČOVÉASTOLNÍMIXÉRY