10
10•Sell •Září 2014
Kávové centrum přivítalo 27. srpna
Richarda Lipnera a jeho manželku
DeboruHarris z farmy FincaDoes Jefes
a odborné konzultanty kávové farmy
Finca Dindos. Šlo o první mezinárod-
ní setkání dodavatelů kávy s prodejci
a dalšími odborníky z oboru a měla
by na něj v budoucnu navázat další.
Příjemné akce se zúčastnily také něk-
teré známé osobnosti, například Zlata
Adamovská nebo Petr Štěpánek. Cílem
večera bylo představit v Kávovém cen-
tru nejen špičkové výrobky z kávového
světa, ale také jejich pěstitele. Mar-
tin Kulhavý, manažer Kávového cent-
ra, ještě doplňuje: „Díky špičkovému
vybavení, které se v centru nachází,
lze kávu prezentovat v nejširší mož-
né míře způsobů příprav nápoje, ale
i samotného pražení.“ Panamská káva
bylaproakci upraženapřímo v pražírně
centra o deset dní dříve a posléze se
degustovala jak v tradičním espresu,
tak v alternativních přípravách, kde si
získala velmi pozitivní hodnocení. Večer
pak ještězpestřil svoubaristickoushow
při přípravě cappuccinaMichal Nováček
ze společnosti Coffee Club. Nováček
je držitelem titulu Mistr kávy 2012
a vítěz mezinárodní soutěže Barista
Open2012.
Kávové centrumpřivítalo farmáře z Panamy
Na Velkou kávovou party, která proběhla v nové Mekce českého kávového světa
koncemčervence, navázali majitelédalší významnou akcí. V závěrusrpnanapůdě
jejichnadálerozšiřovanéhocentraSEUSKUTEČNILOsetkání sfarmáři zvysokohor-
skéoblasti AltoQuiel, nacházející senaúzemí Panamy.
Káva zPanamymezi elitou
Panamská káva je znalci dlouhodobě považována za nejkvalitnější na světě.
VPanamě se začala pěstovat ke konci 19. století a stala se jedním z důležitých
pilířů panamské ekonomiky. Nejznámější kávovou pěstitelskou oblastí je regi-
onBoquete, konkrétně vysokohorská oblast AltoQuiel na svazích vulkánuBarú
v provincii Chiriqui. Tento region v posledních letech produkuje vůbec nejvýše
hodnocenékávy na světě. Dříveopomíjenáoblast pěstování kávy seběhempár
let vyšplhala mezi kávovou elitu. Prvotřídní jednoodrůdová káva typu arabica
z této oblasti je známá svou příjemnou, vyváženou chutí a intenzivním aroma.
Typickou odrůdou pro tuto oblast je Geisha, která se vyznačuje citronově-kvě-
tinovými chuťovými tóny (někde mezi citronovou trávou a sladkým jasmínem)
a výraznouaromatičností.
Káva z Boquete je zpracovávána atypickou a před pár lety zcela nemyslitel-
noumetodou sušení zelené kávy. V LatinskéAmerice je totiž běžné zpracovávat
kávumokroumetodou. Panamští pěstitelé však převzali techniku sušení z Etio-
pie a začali zelená zrnka po pečlivém selektivním sběru sušit na 120 cm vyso-
kých „etiopských lůžkách“, která jsou pokryta prodyšnou tkaninou. Panamská
káva tak získává určitá specifika kávy etiopské (především pak ovocné, lehce
fermentované tóny), ale přesto zůstává zdrženlivě neutrální před silnými tóny
vína, květin a čokolády. Je zpracovávána ručně, bez použití chemických látek,
které seběžněpoužívají k loupání slupek z kávových zrn.
REPORTÁŽ