SELL: Červen 2017 - page 33

Sell • Červen 2017 • 29
INTERVIEW • ANTONÍN BOUMA • BEKO
29
je hnáno kompresorem. Toto médium
uvnitř lednice nasává teplo a venku ho
vypouští. Ventilátor potom pomáhá
s rovnoměrností chladu. Model se sys-
témem No Frost vytváří suchý studený
vzduch v mrazáku a vede ho i do chladicí
části. Uživatelsky jde o komfortní řešení,
protože není nutné spotřebič odmrazo-
vat. Varianta Total No Frost přináší lepší
distribuci studeného vzduchu v chladicí
části. Obě varianty nicméně způsobují
zkrácení čerstvosti potravin, protože su-
chý vzduch je vysušuje. Řešení se dvěma
chladicími okruhy, u značky Beko na-
zývané NeoFrost, má zcela samostatný
chladicí okruh pro mrazák i pro chladicí
část. Jeden se tak stará o perfektní za-
mražení potravin a zamezuje usazová-
ní námrazy. Druhý o čerstvé potraviny,
pro které vytváří optimální podmínky
s vyšší vlhkostí vzduchu. Prodejci by pro-
to měli zákazníkům primárně doporučit
tento typ chladničky a zapomenout na
No Frost. Systém NeoFrost ve výsledku
přinese zákazníkům obrovské úspory,
protože ušetří za potraviny, které by při
uchovávání v klasické beznámrazové led-
nici vyhodili.
Čerstvost potravin ale nezávisí pouze na
vlhkosti. Jaké další technologie vašich
chladniček na ni mají pozitivní vliv?
Jedna věc je vlhkost ve vzduchu a druhá
potom vysrážená vlhkost ze samotných
potravin, ta je zcela nežádoucí. Je potře-
ba tedy zamezit kondenzaci především
v části pro ovoce a zeleninu. Máme proto
v chladničkách další technologii prodlu-
žující čerstvost. Vedle ionizátoru a uhlí-
kového filtru je to zásuvka EverFresh+,
která právě umí pracovat s přirozenou
vlhkostí potravin. Používá konstrukci se
sendvičovým víkem a bimetalickým pás-
kem překrývajícím průduchy. Na horní
perforované straně se sráží vlhkost uvol-
ňovaná z potravin, přičemž bimetalický
pásek reguluje proudění vzduchu mezi
dvěma deskami, a tím ovlivňuje klima
v samotné zásuvce, aby zůstal obsah déle
svěží a čerstvý. Druhý důležitý prvek
v zásuvce EverFresh+ je Active Fresh
Blue Light, modré světlo, které svítí do
zásuvky, i když je lednice zavřená. Foto-
syntéza totiž funguje pod modrou čás-
tí světla a uchovává ovoce a zeleninu se
stejnými nutričními hodnotami. Navíc
modré světlo snižuje množení bakterií
a plísní, takže je obsah zásuvky chráněn
a nepozbývá svých kvalitativních hod-
not. Kombinaci těchto všech technologií
máme na trhu jako jediní, tedy kombinaci
NeoFrost, EverFresh+, ionizátoru a mod-
rého světla Active Fresh Blue Light. Jde
o nejlepší kombinaci pro skladování po-
travin, kterou nikdo jiný nenabízí.
V současnosti jsou velmi populární nu-
lové zóny. Dost se ale liší konstrukčně
a jsou mezi nimi velké rozdíly. Jak je
technicky a konstrukčně řešena?
V našich chladničkách najdete 3 typy
těchto zón. První a nejjednodušší je oby-
čejná zásuvka pro ovoce a zeleninu, kte-
rou někdo nazývá nulovou zónou, pro-
tože je v ní nižší teplota než ve zbytku
chladicího prostoru, ale ve skutečnosti
o nulovou zónu nejde. My tuto zásuvku
proto tak nenazýváme. Druhou varian-
tou je již popisovaná zóna EverFresh+.
A poslední je řešení, které najdete pouze
ve čtyřdveřových chladničkách Beko. Jde
o takzvanou Multizónu, nacházející se
v pravé spodní části spotřebiče. Jednou
z vlastností této části je, že dokáže
elektronicky udržovat přesnou „nulu“.
Nastavit lze i plusové a minusové hodno-
ty, takže uživatel získává velmi variabilní
prostor, jehož nastavení může měnit pod-
le sezony a aktuální potřeby.
V kategorii nadstandardně velkých
chladniček dodáváte na trh jak klasické
americké řešení, tak novější čtyřdveřo-
vé. Který typ je podle vás lepší? Měli by
prodejci doporučovat spíše americkou,
nebo čtyřdveřovou chladničku?
Jsem určitě zastáncem čtyřdveřových
chladniček, protože klasická „amerika“
má poměrně úzkou a vysokou chladi-
cí a mrazicí část, takže se do nich toho
vlastně tolik nevejde. A člověk se musí
pro chlazené potraviny k určitým policím
ohýbat. Co se týče prostoru a variability,
je čtyřdveřové řešení určitě lepší. Navíc
nabízí i Multizónu, kterou lze používat
jako čtyřhvězdičkový mrazák, nulovou
zónu nebo chladničku. Do chladicího
prostoru se vejdou nadměrné potraviny,
třeba celá kachna, přepravka s chlebíčky,
velké tácy, pekáče…, cokoliv.
Jak vnímáte poměrně mladou kategorii
70 cm širokých kombinovaných chlad-
niček? Komu by je prodejci měli dopo-
ručit?
Určitě patřím mezi příznivce tohoto roz-
měru. Česká společnost bohatne a už
dávno nekupuje jen to nejnutnější. Mů-
žeme si dovolit kupovat více potravin,
takže pro čtyřčlennou domácnost může
být klasická kombinace s mrazákem dole
s šířkou 60 cm a výškou 200 cm nedosta-
tečná. Šířka 70 cm poskytuje o dost větší
úložný prostor a může být o dost snazší
ji v kuchyni umístit, na rozdíl od výraz-
ně větší čtyřdveřové chladničky, která je
spíš určená do velké kuchyně. Ještě bych
chtěl zmínit, že máme v nabídce také
84 cm širokou chladničku s mrazákem
nahoře, která obsahuje praktický výrob-
ník zmrzliny.
1...,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32 34,35,36,37,38,39,40,41,42,43,...60
Powered by FlippingBook