Téma

14.03.2022

Zemětřesení v Electroluxu jako důsledek šetření antimonopolního úřadu

Zemětřesení v Electroluxu jako důsledek šetření antimonopolního úřadu

Skončilo vedení firmy i celé obchodní týmy. Kauza otevřela stavidla dezinformacím

V podvečer 31. ledna došlo na českém trhu domácích spotřebičů k otřesu, jaký za více než 30 let svobody nezažil. Firma Electrolux dala okamžité výpovědi nejvyššímu vedení českého a slovenského zastoupení. Situace ovšem ještě gradovala, když v následujících dnech dostaly výpovědi celé obchodní týmy. Nečekané kroky přišly podle našich informací na základě šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), o kterém jsme se stručně zmiňovali v SELLu už v závěru loňského roku. Nejen pro Electrolux, ale pro celý trh může mít kauza významné důsledky.

V podvečer 31. ledna informoval Slaven Matijević, sales area head south CEE, o náhlých a okamžitých změnách ve vedení českého a slovenského zastoupení firmy Electrolux. S okamžitou platností ve firmě skončili Martin Svoboda (country head CZ & SK), Martin Novotný (sales manager CZ), Tomáš Roštlapil (regional sales manager CZ) a Mario Marinčák (WB&SDA sales manager CZ & SK). Electrolux v témže e-mailu oznámil, že již zahájil proces výběrového řízení na pozici generálního ředitele a bude se snažit obsadit i další z uvedených uvolněných míst. Agendu Martina Svobody dočasně převzal Slaven Matijević.

Nejdřív vedení, pak manažeři klíčových zákazníků a obchodní zástupci

Redakce magazínu SELL sledovala kauzu od jejího počátku a přinášela čerstvé informace o jejím vývoji na svém webu. Z neoficiálních zdrojů máme potvrzeno, že všechny vyhazovy souvisejí s šetřením ÚOHS. Kauza se týká podezření z určování cen obchodním partnerům. Do uzávěrky čísla jsme nezískali žádné oficiálně potvrzené a ověřené informace, že by měl ÚOHS nezvratný důkaz této činnosti, ale lze vyvozovat, že vývoj šetření evidentně přiměl Electrolux jednat.

Po výpovědích nejvyššího managementu z 31. ledna ve firmě pokračovaly pohovory s key account manažery a obchodními zástupci, z nichž odcházejí podle našich zdrojů ti za sektor malých spotřebičů a volně stojících spotřebičů. Od nejmenovaného zdroje přímo z Electroluxu máme informace, že na rozdíl od nejvyššího managementu, který obdržel okamžité výpovědi, odchází lidé ze středního managementu po dohodě. Většina tak bude ve firmě pracovat dál, a to velmi pravděpodobně až do konce dubna. Tým za vestavné spotřebiče podle všeho zatím zůstává. Otázkou je, zda situaci ustál, nebo jde o velmi pragmatické rozhodnutí firmy, která si uvědomuje, že vyhazov všech by znamenal naprostou paralýzu firmy a její obchodní činnosti. Nehledě na to, že vestavné spotřebiče jsou vysokomaržové a jde v rámci domácích spotřebičů o nejzajímavější byznys.

Zavře Electrolux české zastoupení?

Přestože se celá kauza poslední dny točila hlavně okolo výpovědí a odchodů zaměstnanců, na stole prý dokonce v jednu chvíli bylo uzavření celé lokální pobočky a řízení zdejšího byznysu z Polska. Jako pravděpodobnější se ovšem jeví scénář méně dramatický se zachováním lokální struktury. Ostatně v posledních týdnech jsme na LinkedInu zaznamenali velké množství vypsaných pozic včetně manažerů klíčových zákazníků a máme z trhu zprávy, že se Electrolux snaží volná místa co nejrychleji obsadit a tuto neslavnou kapitolu své česko-slovenské historie uzavřít.

Oslabí Electrolux na trhu?

Aktuální série výpovědí pro Electrolux v Česku znamená spoustu těžkostí bez ohledu na to, jak rychle sežene nové lidi. Že by se personální zemětřesení, jaké žádná firma z branže domácích spotřebičů na české scéně nezažila, neprojevilo v tržních podílech značek, je téměř vyloučené. Švédský výrobce byl přitom na tuzemském trhu v situaci, kdy držel dlouhé roky pozici lídra sektoru velkých domácích spotřebičů. Konkurenti budou chtít oslabení zdejší pobočky nepochybně využít. A někteří už „mimo záznam“ hlásí, že skutečně vidí v situaci nemalou šanci. Obzvlášť poté, co máme ze dvou nezávislých zdrojů potvrzeno, že chce Electrolux zcela opustit nezávislý trh. Důvodem je nepochybně to, že celá kauza s ÚOHS má údajně spojitost s udáním ze strany jednoho z menších resellerů. V prosinci tuto informaci Martin Svoboda v reakci na naše dotazy dementoval, ale naše redakce ji měla z důvěryhodných zdrojů blízkých firmě.

Nastane cenová anarchie?

Dalším tématem, které trh už od konce ledna řeší v souvislosti s touto kauzou, je strach z „cenové anarchie“, která by se nemusela týkat pouze značek Electroluxu, ale celého trhu. Situace může mít nemalý dopad na marže výrobců i prodejců.

A nejde jen o cenovou erozi. Trh se octil pod tíhou strachu a paranoie. Během února se k nám donesly informace o tom, že by měl ÚOHS zasahovat v další velké firmě a že ani tam jeho tažení nekončí. Rázem se ukázalo, že šlo o dezinformaci. Něco to však vypovídá o současné atmosféře na českém trhu domácích spotřebičů, která je o poznání jiná, než když řešila s ÚOHS lapálie Gorenje. Jedna rovina je samotný strach z udávání, vyšetřování a pokut. Druhá se týká prudké reakce švédské firmy a obrovských personálních změn, které přinesla. O tom ale spíše na další straně v komentáři k celé věci.

Lubor Jarkovský

Oficiální vyjádření společnosti Electrolux

Můžeme potvrdit, že Martin Svoboda (country head CZ & SK), Martin Novotný (sales manager CZ), Tomáš Roštlapil (regional sales manager CZ), Mario Marinčák (WB&SDA sales manager CZ & SK) a někteří další zodpovědní lidé v obchodním týmu pro podnikání v ČR s okamžitou platností ze společnosti odcházejí. Naše firemní regule neumožňují poskytovat další komentáře ke změnám, protože jde o interní záležitost mezi Electroluxem a příslušnými zaměstnanci.