Reportáž

23.11.2022

FAST posunul svou kontraktaci na novou úroveň. Veletrh se konal v Letňanech a přivítal 400 zahraničích hostů

FAST posunul svou kontraktaci na novou úroveň. Veletrh se konal v Letňanech a přivítal 400 zahraničích hostů

Slavné B2B veletrhy českých velkoobchodů dostaly v posledních letech několik ran, z nichž tou největší byla nepochybně pandemie. Poslední opravdu velkou a plnohodnotnou kontraktací tak zůstává na české scéně FAST Day, čemuž odpovídal i nebývalý zájem o letošní ročník ze strany resellerů. Říčanský velkoobchod navíc pozval několik set obchodních partnerů z celého světa.

Kontraktační výstavy jsou etalonem českého i slovenského trhu technického spotřebního zboží. Minimálně v segmentu domácích spotřebičů byly ale už několik let před příchodem pandemie podrobeny určité kritice ze strany výrobců, minimálně domácích spotřebičů, s jejichž většinou naše redakce dlouhodobě úzce spolupracuje. Firmy zpochybňovaly smysluplnost těchto výstav a projevovaly jistou dávku nelibosti, že se jich „musely“ účastnit, s argumentem „jestliže jedou všichni, my nesmíme chybět“. Když pak v roce 2016 nedorazila poprvé Amica na Favia Day, nejednalo se v branži ještě o žádné velké téma. To vyvolalo až rozhodnutí firmy Electrolux v roce 2019 se kontraktací nezúčastnit. Pandemie ale přístup mnoha značek a výrobců změnila, a tak mají o kontraktace zase zájem. Dokonce i Electrolux na poslední chvíli své letošní rozhodnutí nejet na FAST Day přehodnotil a firma na akci vystavovala. Stalo se tak po nástupu Jana Rožka do čela tuzemského zastoupení.

Pokud pandemie přinesla něco pozitivního, je to určitě revitalizace kontraktací, byť HP Tronic už od slavného fiaska jménem Datart Expo, o němž jsme psali v roce 2018, pořádá jen akce týkající se svých privátních značek. Ostatně právě taková akce probíhala nedaleko Prahy v den konání FAST Day, tedy letos 6. října. Obchodníci z celé republiky, kteří už vážili cestu do Prahy, tak mohli během dne navštívit obě kontraktace. Ze strany HP Tronic šlo o praktické a chytré řešení. To nic nemění na tom, že tématem číslo jedna byl toho dne FAST Day, jehož úroveň se přesunem do pražských Letňan výrazně pozvedla, byť chápeme, proč byla celé roky preferována lokace nedaleko Jihlavy, takříkajíc uprostřed republiky. Praha je pro obchodníky z Moravy a obzvlášť ze Slezska daleko. Pakliže se rozhodli přijet, určitě neprohloupili, protože se jednalo o nejvelkolepější FAST Day v dlouhé historii této akce.

Za jedinou skvrnku lze považovat neúčast firmy De’Longhi, která měla celé roky nejpůsobivější a současně nejnákladnější prezentaci na všech kontraktačních výstavách. Letošní absence tak vzbudila mezi návštěvníků nemalou pozornost, protože spousta lidí přítomnost De’Longhi očekávala a těšila se na komplexní prezentaci produktů včetně některých nedávných novinek. Doufejme, že se italský lídr českého trhu kávovarů na FAST Day v příštím roce vrátí.

Vraťme se ale k veletrhu samotnému. FAST ČR dal jeho letošním pojetím najevo, že chce být nadále vedoucí silou na trhu v pořádání těchto akcí. Byl jí i mnoho let v minulosti, protože, ruku na srdce, veletrhy HP Tronicu nebo K+B Progres nikdy velikosti a velkoleposti FAST Day nedosahovaly.

Postpandemická situace každopádně vlila akci FASTu novou krev do žil. Návrat veletrhu v plnohodnotném formátu za účasti většiny obchodních partnerů firmy vnímáme v redakci velmi pozitivně. A popravdě jsme rádi, že už se nekonají tři větší kontraktace krátce po sobě, jak tomu bývalo dřív. FAST Day, velmi specifický Favia Day, cílený hlavně na truhláře a nezávislá kuchyňská studia, a zcela nově pojaté a komornější setkání organizovaná ze strany K+B Progres a HP Tronicu trhu bohatě stačí.

Electrolux přivezl na FAST Day hlavně nové modely praček a sušiček AEG, se kterými jsme se seznámili již na veletrhu IFA. Vybrané modely mají nový typ násypky na detergenty, kde nechybí ani speciální otvor na prací kapsle.

Značka Catler přivezla do Letňan zcela nový chytrý varný robot TC 9010, který se pyšní pracovní nádobou s nadstandardní kapacitou 4,5 litrů maximální teplotou až 160 °C, což u něho umožňuje další typy přípravy ve srovnání s veškerou konkurencí, jejíž maximální teplota je 120 °C nebo 130 °C. Integrovaná váha pracuje s přesností na 1 g. Výrobek se dostane na trh ještě během podzimu.

Parní funkce patří u praček mezi extrémně žádané a aktuálně je nabízí většina značek na trhu včetně Hisensu, který má modely jak v tradičním bílém provedení, tak modernějším černém.

U LG bylo hodně prostoru věnováno segmentu praní, jehož lídrem se během letošního roku firma stala. Už od loňska disponují vybrané modely autodosingem, u sušiček jsou zajímavé hybridní modely s tepelným čerpadlem. LG také zařadilo do nabídky novou pračkosušičku s tepelným čerpadlem.

Nový top model kartáčků Oral-B iO z řady Series 10 přichází s dobíjecí základnou, která se připojuje k domácí wi-fi, zobrazuje hodiny a indikuje pomocí světelných diod, zda jste se věnovali jednotlivým částem úst dostatečně. Zde v provedení Cosmic White. K dispozici je i varianta Cosmic Black.

Největší novinkou u firmy Panasonic je multifunkční sada MultiShape, která na FAST Day přitahovala nemalou pozornost. Firma se její prezentaci věnuje podrobně v tomto vydání na straně 26.

Tým značky Philco neustává ve svém úsilí posouvat značku dál a přinášet vysoce konkurenční produkty, jako jsou například nové volně stojící myčky v energetické třídě B. Navíc v elegantním černém nerezu.

Hvězdnou novinkou značky Philips je zcela nová generace vytírače AquaTrio, který lze díky snadnému a rychlému přesazení motorové části na odlišnou tyč a hubici používat také jako běžný tyčový vysavač.

Novinku značky Rowenta, ultra kompaktní a lehký vysavač X-Nano Essential, podrobněji představujeme v našem videu, které jsme natáčeli přímo v interním showroomu Groupe SEB. Video a odkaz na něj jsou v tomto čísle na straně 10.

Nový pákový kávovar s integrovaným mlýnkem Sage Express Impress jsme měli možnost osobně vyzkoušet na veletrhu IFA a zahrnuli jsme ho i do naší reportáže. Jelikož se stroj již prodává, nechyběl ani na FAST Day.

Korejský výrobce postupně přichází s novými modely svých praček Bespoke ve zcela odlišném designu, než na jaký jsme u něho byli doposud zvyklí. Ostřejší rysy i neotřelejší barevná provedení vítáme. Podrobnou prezentaci novinek čtěte na straně 46.

Jednou z nejzajímavějších novinek u značky Sencor byl její vstup do poměrně mladého a nepříliš saturovaného segmentu pákových kávovarů s integrovaným mlýnkem. Značka jednoznačně dokazuje rostoucí sebevědomí a snahu zbavit se nálepky „levného dodavatele malých spotřebičů“.

Whirlpool se pochlubil poměrně velkou expozicí, v níž nechyběly nejvyspělejší čtyřdveřové lednice či varná technika. Samostatná část pak byla věnována segmentu praní v čele s rekordně tichými pračkami a sušičkami.

Lubor Jarkovský