Interview

16.12.2022

Josef Pos: Malé spotřebiče Haier uvedeme příští rok. Hoover chystá naprostou revoluci ve vysavačích

Josef Pos: Malé spotřebiče Haier uvedeme příští rok. Hoover chystá naprostou revoluci ve vysavačích

Už na veletrhu IFA nám padly do oka některé nové vysavače značky Hoover, které postupně přicházejí na trh. Nejen o nich, ale také o chystaných technologických inovacích a plánovaném uvedení malých spotřebičů Haier jsme hovořili s Josefem Posem, obchodním ředitelem česko-slovenské pobočky Haier.

Na veletrhu IFA jste představili spoustu novinek včetně některých v segmentu vysavačů. Jsou už některé v prodeji na českém trhu? Které? A na jaké se můžeme těšit v blízké budoucnosti?

Ano, letošní rok je pro naši společnost zásadní z pohledu kompletní obnovy sortimentu vysavačů.

Nejprve bych zmínil naše nové tyčové vysavače, takzvané versatiles, které mají zcela novou a praktickou hubici Anti Tangle, která se vyznačuje funkcí hřebenu zabraňujícího namotávání vlasů nebo chlupů zvířat. Hubice vše vyčeše a pošle dál do sběrné nádoby na prach.

Nově jsme také na trh uvedli zcela novou řadu tyčových vysavačů HF9, které se vyznačují robustností a mimořádným sacím výkonem 60 airwattů po dobu 30 minut. I když jsou na trhu z pohledu čísel i vysavače s vyšší sací silou, žádný z konkurentů nedokáže svůj výkon udržet konstantně po tak dlouhou dobu jako naše modely HF9. Konstruktéři společnosti Hoover se s ohledem na další parametry nechali hodně inspirovat automobilovým průmyslem, a tak tyto naše nové vysavače mají zcela nové unikátní barevné provedení a LED osvětlení, které připomíná automobil z posledních modelových řad. Tímto se Hoover dostává do kategorie prémiových výrobků.

Důkazem, že se jedná o kvalitní spotřebiče, je fakt, že na všechny naše nové modely dáváme garanci 50 dní, po kterou může koncový zákazník vysavač vyzkoušet. Pokud by nebyl spokojen, může ho vrátit přímo naší společnosti.

Trh s vysavači se vyznačuje tím, že na něm v rámci domácích spotřebičů působí nejvíce značek. Hoover patří určitě mezi ty známější. Některé firmy pomalu utlumují vývoj a výroby klasických ze sítě napájených modelů. Dyson jejich vývoj zastavil už před několika lety. Je budoucnost vysavačů opravdu zcela bezkabelová? Jak důležité jsou pro vás klasické modely?

Je jasné, že budoucnost je v bezkabelových vysavačích, a každým rokem můžeme sledovat, jak se zvyšuje jejich podíl na úkor klasických sáčkových nebo bezsáčkových modelů. Především pak dominuje kategorie typu versatiles, která dynamicky navyšuje svůj tržní podíl. Vědomi si tohoto trendu, představíme příští rok zcela novou a unikátní technologii, která nebude mít na trhu obdoby, a protože se bude jednat o patent, bude tento nový způsob vysávání pouze u výrobků Hoover.

V segmentu klasických vysavačů tedy zůstáváte, že? Uvádíte do prodeje v této kategorii nějaké novinky?

Ano, a není jich vůbec málo. Celkem jsme během letošního podzimu uvedli 5 nových řad sáčkových vysavačů a jednu řadu bezsáčkových. Dohromady to reprezentuje více než 16 nových modelů. Zde bych vyzdvihl hlavně ty s označením HE700, které mají funkci automatické regulace sacího výkonu na základě povrchu, který vysáváte. U modelů sáčkového typu navíc poskytujeme 5letou záruku na motor. Dokud bude na trhu po těchto typech vysavačů poptávka, budeme na něm působit.

Celkem jsme tedy aktuálně na trh uvedli rekordních 26 nových modelů a rozhodně zde nekončíme. Jak jsem řekl, příští rok přijdeme na trh se zcela novou technologií, která dle mého názoru zatřese trhem.

U tyčových aku vysavačů hraje velkou roli kvalita akumulátoru a jeho životnost. Nejen výdrž na jedno nabití jako taková. Jak jsou na tom vysavače Hoover, pokud jde o kvalitu akumulátorů? A lze je snadno měnit?

Začal bych výměnou akumulátorů, protože všechny naše modely tyčových vysavačů typu versatiles umožňují jako jedny z mála výměnu baterie jednou rukou. Tím se dostáváme k tomu, že nabízíme modely, u nichž jsou v základu dvě baterie. V případě zmiňovaných modelů HF9, které vydrží v chodu 30 minut při konstantním výkonu sání, budete hledat na trhu těžko konkurenta. Pokud pořídíte model s dvěma bateriemi, pak už se nikdy k sáčkovému vysavači s kabelem nevrátíte, protože je pak doba vysávání skoro neomezená. A baterii lze dokoupit velmi snadno i zvlášť. Osobně používám vysavače Hoover už spoustu let a zatím jsem výměnu akumulátoru vůbec nemusel řešit. Obava z toho, že nebude životnost baterie dostatečná, není namístě.

Už loni jsme s Janem Šachem hovořili o plánovaném příchodu malých domácích spotřebičů Haier. Mělo by jít v podstatě o takovou třetí fázi vstupu značky na zdejší trh – po volně stojících modelech a loňských vestavbách tedy očekáváme SDA. Kdy přesně? A do jakých kategorií konkrétně Haier vstoupí?

Je to tak. Na tento vstup se pečlivě připravujeme. První modely plánujeme uvést na český a slovenský trh v druhé polovině roku 2023. Jelikož jde o prémiovou značku, můžete očekávat i malé domácí spotřebiče v odpovídající kvalitě. Budou splňovat nejvyšší nároky, jaké může uživatel mít. Naším cílem není zahltit trh a prodávat za každou cenu. Stejně jako v případě velkých spotřebičů Haier budeme pozici v segmentu SDA budovat postupně a s ohledem na to, že půjde o nejvyšší cenový segment. Mohu prozradit, že se zaměříme na kuchyň, takže půjde o produkty, jako jsou rychlovarné konvice, topinkovače, mixéry a podobně. Pochopitelně budeme pečlivě volit, kde budou tyto spotřebiče v prodeji.