Reportáž

23.05.2023

Na skok v Chicagu. Inspired Home Show nabídla zajímavý mix tradičních značek a startupů

Na skok v Chicagu. Inspired Home Show nabídla zajímavý mix tradičních značek a startupů

Začátkem března se magazín SELL vydal do srdce Ameriky a jedné z někdejších mek českých imigrantů. Chicagský veletrh Inspired Home Show nás zaujal svou pestrostí – při procházení halami jsme zde objevili šikovné potravinové dózy, speciální pizza trouby, inovativní barové pomůcky, ale i rozličné značky domácích spotřebičů včetně některých důvěrně známých.

Akce pořádaná v USA už od roku 1906 patří mezi nejtradičnější veletrhy svého druhu a nadále se řadí do dvacítky největších veletrhů Ameriky. Už od roku 1961 se pak koná u břehů Michiganského jezera na výstavišti McCormick Place, kam jsme kvůli letošnímu ročníku vyrazili i my. V několika obřích halách si zde rozdělilo prostor na 1 600 vystavovatelů, na jejichž novinky se přijelo podívat skoro 30 tisíc profesionálů ze 125 zemí světa.

Podívejte se na náš krátký reel z chicagského veletrhu.

Simplehuman

Držák na papírové utěrky s integrovanou designovou nádobkou a rozstřikovou hlavicí představila americká firma Simplehuman. Vždy po ruce tak můžete mít jak utěrky pro údržbu kuchyňské linky a dalších ploch, tak čisticí roztok, aniž by vám kazila vzhled kuchyně nevzhledná lahev čisticího prostředku.

Značka Simplehuman také představila kompaktní sterilizátor mobilních telefonů. Mobil stačí vložit do přístroje v pěkném nerezovém hávu a během 30 vteřin se o likvidaci všech bakterií a virů postarají integrované UV-C lampy. Firma zdůrazňuje, že uvnitř přístroje nejsou žádné slepé body či „tmavá místa“ – mobil je ošetřen zářením po celé ploše včetně záhybů či USB portu.

Zip Top

O silikonové potravinové nádobky a kontejnery od firmy Zip Top byl na veletrhu velký zájem. Jsou skladné, mají dlouhou životnost a na rozdíl od klasických a v Americe extrémně populárních ziploců jsou ekologičtějším řešením. Používat je lze i v mikrovlnné troubě, v mrazáku a dokonce je můžete mýt v myčce nádobí.

Fellow

Minimalistický design a „retro futuristické“ pojetí konvic, kávovarů a kávomlýnků americké značky Fellow je na trhu opravdu unikátní. Výrobce je v Evropě přítomen prostřednictvím některých lokálních distributorů. Na českém trhu ale zatím nepůsobí. Zástupci firmy nám na místě potvrdili, že jsou případnému vstupu na český trh otevřeni.

JURA

Z nám důvěrně známých značek se prezentovala v Chicagu švýcarská JURA, která zde věnovala největší prostor modelu Z10. Novinky J8 a Giga 10 zamíří v USA na trh až na podzim. U nás se prodávají už od března.

Sodastream

Opravdu velkou prezentaci měla v Chicagu izraelská legenda, která sem přivezla hned několik zásadních novinek. Především dva nové výrobníky sody. Model E-Duo nabízí funkci sycení jak v plastových, tak skleněných lahvích. E-Terra má tradičnější designové pojetí, ale nechybí komfortnější aretace lahví. Oba sodovkovače disponují elektronickým ovládáním. Navíc už přicházejí na trh s lahvemi, které lze mýt v myčce nádobí. Ty budou samozřejmě v prodeji i zvlášť. Nový systém dorazí na český trh v červnu.

Domácí spotřebiče Aiwa?

V jedné z hal jsme skoro nevěřili svým očím, protože jsme zde narazili na prezentaci slavné japonské značky Aiwa – nikoliv však hi-fi techniku, nýbrž domácí spotřebiče. Zástupci firmy potvrdili, že vlastní ke značce práva a nakupují zboží převážně v čínských továrnách.

Cuckoo

Korejská firma Cuckoo měla na místě poměrně rozsáhlou prezentaci všelijakých malých spotřebičů. Zejména pak rýžovarů. Nechyběla ani vzduchotechnika včetně tohoto designového ventilátoru s digitálním nastavením a schopností otáčet se nejen v horizontální, ale i vertikální rovině. Oba pohyby lze kombinovat, a dosáhnout tak pohybu vzduchu v celé místnosti.

Roborock

Žhavou novinkou v portfoliu značky Roborock je vysavač S7 Max Ultra s vysoce sofistikovanou čisticí a dobíjecí základnou, která zajistí údržbu robotu, odsaje z něho nečistoty a doplní vodu. Vysavač s vysokou sací silou 5 500 Pa tak dokáže pracovat zcela autonomně celé týdny. Samozřejmostí je schopnost detailně mapovat prostor. Vítaná je i detekce předmětů a překážek – už žádné navinuté kabely!

CookingPal

ThermoMix to všechno začal, ale do kategorie automatických varných robotů postupně vstupují další firmy a konkurence se zostřuje. Nová značka CookingPal, kterou aktuálně najdete na Kickstarteru, prezentovala v Chicagu hned dvě zařízení, která v ideálním případě pracují spolu, ale lze je používat i zvlášť. Napravo vidíte multifunkční varný robot Multo, vedle něho dodávaný tablet s přístupem k nespočtu receptů a ovládání celého zařízení. Vlevo se pak nachází multifunkční tlakový hrnec Pronto s volitelným víkem Alto.

Airhood

Na chatě, chalupě nebo v malém studentském bytě většinou digestoř nenajdeme. Řešením by mohla být kompaktní a přenosná digestoř Airhood. V nabídce je jak v kabelovém provedení, tak bezdrátovém (akumulátorovém). Stačí ji postavit vedle varné desky nebo vařiče – funguje na stejném principu jako drahé výsuvné odsavače.

KitchenAid

Americká značka a legenda světa kuchyňských robotů nás zaujala v Chicagu kompletní sadou nádobí a nožů v tmavě modrém provedení. Chybět nemohl ani barevně sladěný robot.

Everdure

Příprava pravé italské pizzy se dostala do hledáčku evropských výrobců v posledních letech – vestavné trouby se zvýšenou teplotou nad 300 °C představily například Beko, Gorenje nebo Teka. Samostatnou pizza troubu schopnou rozpálit se na 400 °C má pak v nabídce značka Sage. V Chicagu jsme narazili na novinku KILN 2 australské značky Everdure. Plynová trouba s výkonem 9,2 kW se zahřeje až na 500 °C a pizzu upeče za pouhé 2 minuty. Italská pochoutka se v ní dokonce automaticky otáčí. Na trh by se měla trouba dostat v závěru letošního roku.

Ooni

Další trouba na pizzu, které jsme si na veletrhu všimli, je od specialisty na tento typ zařízení. Firma Ooni se ale doposud zaměřovala výhradně na plynové modely. Novinkou pro letošní rok je varianta s elektrickým napájením a schopností dosáhnout až 450 °C.

Charcoal Companion

Na místě nechyběly ani praktické prezentační akce včetně jedné koktejlové show. Návštěvníci měli možnost ochutnat míchané nápoje s kouřovým aroma. Připravovány byly pomocí sady Smoked Cocktail od značky Charcoal Companion.

Airtender

Poměrně nabito měla u stánku značka Airtender, která prezentovala výrobek se dvěma různými využitími. Jedním je možnost snadno vytvořit vakuovou nádobu z prakticky jakékoliv sklenice. Stačí do jejího víčka udělat pomocí dodávaného nástroje otvor, nasadit speciální zátku a pomocí elektrické či manuální vakuovací pumpy odsát vzduch. Sekundárně pak poslouží vakuovačka v reverzním chodu při přípravě rozličných koktejlů – jemně do nich pouští vzduch, takže zejména příprava drinků s vaječným bílkem je rázem hračkou.

Chef iQ

Drobná teplotní sonda, kterou propojíte s aplikací v chytrém telefonu, vám usnadní přípravu mnoha jídel. Stačí ji například zapíchnout do masa, nastavit v aplikaci požadovaný stupeň propečení a vložit steak na pánev. Mobil vás následně upozorní, kdy maso přestat péct nebo grilovat. Výhodou celého řešení je jeho kompaktnost. Nepotřebujete tedy měnit troubu nebo varnou desku za „smart“ model. Stačí pořídit jen tuto chytrou sondu. V USA se prodává za 99,99 dolaru.