Reportáž

11.10.2023

Na IFA přibylo návštěvníků, ubylo velkých firem. Novinek bylo k vidění nebývale hodně

Na IFA přibylo návštěvníků, ubylo velkých firem. Novinek bylo k vidění nebývale hodně

Zda se největší evropský veletrh spotřební elektroniky dostane ještě někdy na rekordní čísla z roku 2019, kdy do Berlína dorazilo 245 tisíc lidí, zůstává otázkou.  Ve srovnání s loňskými 161 tisíc je ale letošních 182 tisíc rozhodně solidní nárůst a důkaz, že tradiční fyzická prezentace novinek v německé metropoli ještě neřekla své poslední slovo. Jisté už je, že se mezi 6. a 10. zářím příštího roku dočkáme dalšího vydání, oslavujícího navíc 100 let od vzniku tohoto veletrhu.

Po příjezdu z Berlína můžeme konstatovat, že letošní IFA byla stejně povedená jako ta loňská. Přestože chápeme touhu vystavovatelů i organizátorů dosahovat co nejvyšší návštěvnosti, popravdě na rekordní rok 2019 nevzpomínáme s ně-jakou patetickou nostalgií, protože byl vůbec problém se k mnohým novinkám přes davy lidí dostat. Přesto doufáme, že se IFA příští rok přehoupne opět přes 200tisícovou návštěvnost, už jen pro zajištění budoucnosti jediné akce svého druhu v Evropě. Především z pohledu sektoru domácích spotřebičů. Kde jinde je na jednom místě vystavováno a prezentováno tolik výrobků včetně prototypů a rozličných inovací? Pandemie jednoznačně ukázala, že prezentace formou youtubových live streamů jsou v podstatě k ničemu. Nelze je označit ani za odlesk toho, co nabízí veletrh.  I z tohoto důvodu doufáme, že některé velké značky, které v rámci úspor na IFA během posledních dvou let zanevřely, najdou do berlínských hal cestu zpět. Jsme si jisti, že zejména velké korporáty mohou ušetřit jinde. Možná není cesta k zalepení nespočtu drobných děr v cedníku stejně jednoduchá jako k řeše-ní jedné velké, prostor pro optimalizaci ale mají nepochybně všechny.

Na následujících stránkách nalez-nete naši tradiční obrazovou reportáž, která je výsledkem sběru informací na veletrhu po celou dobu jeho konání. Možná vás překvapí, že některé velké firmy letos nedostaly v článku prostor. Důvodem je jednoduše to, že jsme tentokrát zvolili jiný přístup. Místo zařazení „alespoň něčeho“ od všech se věnujeme výhradně těm, kteří prezento-vali něco skutečně nového, zejména po technologické stránce. Kdo se přijel do Berlína chlubit pouze tím, že má nějaký spotřebič „A – 40 %“, prostor nedostal. Honby v překonávání energetické třídy A se účastní celý trh. Nejde o nic výjimečného.

JURA

Tři nové kávovary ve třech cenových kategoriích

Švýcarská značka prezentovala v Berlíně novou verzi svého nejprodávanějšího modelu E8, která dorazí na český trh už letos v říjnu. Kávovar s barevným displejem a tradičním tlačítkovým ovládáním má mírně upravený design včetně většího 3,5" displeje. Novinkou je také mlýnek P.A.G.2 s aktivním sledováním stupně mletí i možnost úpravy hrubosti, aniž by mlýnek běžel.

Z pohledu inovací a technologií je nejzajímavější novinkou model J8 Twin, jehož uvedení je připravováno na jaro příštího roku. Kávovar vychází z úspěšné loňské novinky J8, která jako vůbec první automat na trhu přinesla funkci přípravy ochucené mléčné pěny. Ta je samozřejmě zachována. Kávovar si ale bere třídisplejový ovládací panel z vlajkového modelu GIGA 10. Současně přináší upravené menu s ještě intuitivnějším nastavením nápojů i kávovaru samotného. Zásadní je pak přítomnost dvou zásobníků na kávová zrna. Za pozornost stojí možnost manuální úpravy hrubosti mletí nápoj od nápoje, přičemž tento model umožňuje uložení nastavení k jednotlivým nápojům. Uživatele před přípravou kávy upozorní, pokud je potřeba hrubost změnit.

Výčet novinek uzavírá model S8. Ten vychází z platformy kávovaru E8, ovšem je technologicky vyspělejší. Najdete u něho extra velký dotykový displej s kompletně přepracovaným menu – nově ho lze ovládat jako chytrý telefon. K přesouvání mezi obrazovkami stačí jemné potažení a není potřeba ťukat na ikonky ve spodní části displeje. S8 se pak přidává k J8 a J8 Twin s funkcí přípravy ochucené mléčné pěny. Předpokládané uvedení je podzim 2024.

Midea

Pračka s robotickým vysavačem?

Kombinace pračky a robotického vysavače může zpočátku působit jako další nesmyslná inovace pro inovaci, která má jen přilákat pozornost návštěvníků veletrhu. Opak je ale tentokrát pravdou. Díky připojení pračky na odpad a vodu zajišťuje spodní část kompletní čištění robotu, doplnění vody do jeho nádržky a údržbu rotačních mopů včetně jejich sušení. Uživatel se tak nestará o vyprazdňování nádobky na prach ani základní, jinak nutnou péči o vysavač. Robot se tak stává ještě více autonomním. Pračka samotná nabízí standardní funkce včetně autodosingu či páry. S ohledem na dosavadní spíše opatrné aktivity Midea v Evropě ale nelze uvedení tohoto produktu u nás zatím očekávat.

Cecotec

Španělské tornádo míří na český trh

Aktuální jednička španělského trhu domácích spotřebičů a skutečně dynamicky rostoucí firma se už v tuzemsku v minulosti drobně angažovala. Nyní ovšem do Česka vstupuje s komplexní nabídkou a prostřednictvím zavedené slovenské distribuční společnosti Play Electronics. Trh proto může očekávat, že bude mít značka silné obchodní zázemí i marketingovou podporu.

Cecotec dodává na trh velmi komplexní portfolio spotřebičů od těch malých až po velké včetně vestavných. Vše bylo na IFA k vidění, přičemž do Česka a na Slovensko bude značka vstupovat během podzimu s robotickými vysavači a tyčovými aku vysavači. Další kategorie včetně kávovarů, kuchyňských robotů či mixérů budou postupně následovat. Chybět nebudou ani elektrické koloběžky, a časem dokonce televizory.

Z novinek, kterých se v dohledné době dočkáme, jsme do reportáže vybrali top model vysavače kombinovaného s aktivním vytíračem podlah. Cecotec Conga 12090 má jemný rotační válec, na který je vypouštěna čistá voda. Špinavá je ihned nasávána do separátní nádržky. Robot má samozřejmě laserovou navigaci.

Panasonic

Domácí mazlíčci a zajímavé fritézy

Japonský výrobce přivezl na IFA několik novinek v rámci segmentu domácích spotřebičů. Automatický dávkovač krmiva pro psy a kočky disponuje konektivitou a lze ho nastavovat a ovládat i na dálku. Miska na vodu s integrovanou nádržkou sice připojení nemá, ale v jejím případě není potřeba. Stačí ji naplnit a po dobu několika dnů se nemusíte o vodu starat. Díky filtračnímu systému zůstává čerstvá.

Kromě toho byly na místě dvě horkovzdušné fritézy využívající vodu, která zvlhčením pečicího prostoru zrychluje celý proces přípravy jídla. Obě fritézy, NF-CC600 i NF-CC500, budou uvedeny na český trh.

Beko

Nový design i praní ve třídě A u více programů

U turecké značky dominovaly v prezentaci nové pračky s přicházející technologií EnergySpin. Pomocí optimalizovaných pohybů bubnu dosáhlo Beko praní ve třídě A nejen u standardního programu Eco, ale také v dalších programech. Pračky tak budou úsporné bez ohledu na zvolený cyklus. Upravené pohyby bubnu umožňují i snížit teplotu vody.

Kromě toho byla na místě k vidění nová řada NX, která dorazí na trh zkraje příštího roku. Pračky doplní stávající modely Beyond a budou spadat do středního cenového segmentu. Už budou disponovat technologií EnergySpin.

V sekci malých spotřebičů jsme si prohlédli nové modely automatických a pákových kávovarů se zjednodušeným dotykovým ovládáním a zcela přepracovaným designem. Ty už postupně nabíhají na český trh.

Kromě toho prezentovalo Beko na místě svou vizi pro aplikaci HomeWhiz, která se posune od pouhého řízení a nastavování spotřebičů ke komplexnímu řešení pro celou chytrou domácnost. Beko totiž začne na trh dodávat solární panely, akumulátorové řešení pro uchování energie i tepelná čerpadla. Aplikace se stane centrálním mozkem produkce a spotřeby elektřiny v dané domácnosti.

Haier

Čínský obr nepolevuje

Haier se na IFA během tiskové konference chlubil působivými čísly – už osm let je v rámci Evropy nejrychleji rostoucí firmou. Jen mezi lety 2019 a 2023 zdvojnásobila svůj obrat a stejného růstu má v plánu dosáhnout do roku 2028. Nepolevující investice bez ohledu na současné propady prodejů v celé Evropě dávají tušit, že to není plán nereálný. Odpovídalo tomu také množství novinek, které byly v její rozsáhlé expozici k vidění.

V první řadě to byla nová řada praček, sušiček a pračkosušiček X SERIES 11, které byly prezentovány jako nebývale úsporné. Hodnota A – 40 % na fotce se týká praček. Zajímavé jsou ale hlavně díky nové technologii Ultra Fresh Air, která udrží prádlo svěží až 12 hodin po vyprání. Na rozdíl od parního systému FreshCare, který známe od Whirlpoolu, používá Haier ventilaci čerstvým vzduchem z místnosti a pohyby bubnu. Novinky můžete v Česku očekávat příští rok na jaře.

Haier se už přes rok postupně etabluje na trhu vestavných spotřebičů. Dokončuje pro jejich produkci továrnu v Turecku a chystá výrazné rozšíření nabídky. Těšit se můžete na nové produkty v řadách ID Series 2, 4 a 6, přičemž v poslední jmenované najdete trouby s vysokou kapacitou 78 l a ovládáním pomocí velkého dotykového displeje. Zdaleka nejzajímavější je u nich ovšem systém Bionic Vision – integrovaná kamera rozezná typ vloženého jídla a sama trouba nabídne nejvhodnější nastavení pro přípravu.

U značky Candy pak přichází Haier s jejím lehkým restartem, nebo spíše jakousi renesancí. Nové modely již vznikají na výrobních platformách Haier a mají vyšší kvalitu a vyspělejší technologie. Osobně jsme se o tom přesvědčili například při zkoumání nových vestavných trub této značky.

V expozici Hoover byl největší hvězdou vysavač HFX postavený na zcela novém základu – koncepce nekopíruje ani původní design tyčových vysavačů Electrolux, ani nyní převažující „dysonovskou“ konstrukci. Čím se tedy v praxi odlišuje? Po sejmutí podlahové hubice má uživatel k dispozici menší hubici pro účinné vysávání rohů a hůře dostupných míst. Určitě doporučujeme zhlédnout naše video z IFA, kde odlišnosti vysvětlujeme a prezentujeme.

Shark a Ninja

Američané expandují v Evropě

Přestože americká firma SharkNinja na českém trhu zatím nepůsobí, její pronikání na evropský trh je markantní už několik let. V Americe jsou její výrobky dlouhodobým prodejním hitem, a tak jsme jim věnovali v Berlíně nemalou pozornost. Navíc jsme zaznamenali, že na místě proběhla i jednání s některými českými distributory o možné spolupráci.

V nespočtu malých spotřebičů od horkovzdušných fritéz po úklidovou techniku nás zaujal především nový kompaktní fén Shark s množstvím příslušenství pro styling vlasů.

Žhavou novinkou byl pak přímo na IFA odhalený vysavač Sharp Detect Pro s automatickým zvýšením výkonu ve chvíli, kdy posunete podlahovou hubici ke stěně nebo do rohu. Vysavač také reaguje na množství nečistot a je dodáván s vysýpací základnou – ta z něho odsaje veškeré nečistoty, přičemž nepoužívá filtrační sáček. Část základny je odnímatelná a po čase její obsah jen vysypete do koše. Kapacitu má na několik týdnů vysávání.

Tefal

Nový OptiGrill nahradí i remosku

Přestože Groupe SEB na IFA už několik let nevystavuje, byla na místě v menší míře prezentována jeho značka Tefal. A to konkrétně v expozici prodejní sítě Expert. Blíže jsme se zde seznámili s novým modelem OptiGrillu s přízviskem 4 v 1. Přidanou funkcí je možnost pečení v menším dodávaném pekáčku. Po zaklopení grilu tak vzniká v podstatě taková mini trouba. Gril už byl na český trh uveden.

Electrolux

Varná deska, kterou nepoškrábete

Zdaleka největší novinkou byla v expozici značky AEG nová varná deska s povrchem SaphirMatt, který je nejen krásně matně černý, takže ladí s vestavnou řadou Matt Black, ale především je velmi odolný. Opět vás odkážeme na naše video, kde můžete vidět celou prezentaci, co všechno povrch desky vydrží, aniž by u něj došlo k nějakým změnám ve vzhledu.

V kategorii vysavačů jsme si mezi vystavenými modely všimli novinky z řady 7000, která je v Německu prodávána pod značkou AEG. U nás ji najdete v portfoliu Electroluxu jako řadu 700. V závislosti na typu podlahové hubice může mít vysavač celkovou hmotnost i pod 2 kg.

Kuvings

Kvalitní odšťavňování s ještě menším úsilím

Korejský specialista na odšťavňovače představil na veletrhu nový model Auto10, který má v horní části nad samotným odšťavňovačem ještě velký džbán s kráječem. Uživatel může tedy přístroj naplnit veškerým ovocem a zeleninou ke zpracování a následně jen přístroj zapnout. Celý proces pak proběhne automaticky. Na český trh se tento model dostane až v průběhu příštího roku.

Ecovacs

Cenově dostupnější robotická sekačka

U výrobce robotické techniky nám tentokrát nepadl do oka žádný vysavač, nýbrž sekačka trávy. Důvodem je, že se jedná o model, který nevyžaduje instalaci obvodového vodiče okolo trávníkové plochy. Nepoužívá ale GPS jako například Husqvarna. Ecovacs volí méně nákladnou technologii s jednoduchými majáky – u méně členité plochy postačí pouze dva. Jen pro srovnání, Ecovacs Goat G1 poseká plochu až 1 600 m² při pořizovací ceně cca 1 600 eur. Model Husqvarny určený až pro 1 500 m² stojí cca 2 550 eur.

Sage

Nový kávovar, který myslí na mléčné alternativy

The Barista Touch Impress s označením SES881BSS byl nedávno uveden na český trh. My jsme si ho fyzicky poprvé prohlédli právě v Berlíně. Největší inovací je u něho systém Auto MilQ s optimalizovanou přípravou nejen mléčné pěny, ale i mléčných alternativ (ovesné, sójové a mandlové mléko).

Samsung

Pračkosušička pro obry

U korejského výrobce budil největší pozornost prototyp chystané pračkosušičky, která je určena pro Ameriku a Asii. Má totiž kapacitu 25 kg pro praní a 13 kg pro sušení. Je vybavena tepelným čerpadlem, autodosingem a spotřeba energie je optimalizována pomocí umělé inteligence. Samsung chystá i variantu pro Evropu, která bude mít menší rozměry a kapacitu.

Zblízka jsme se také podívali na nové trouby včetně modelu ze Series 7 s velkým dotykovým displejem, možností rozdělení pečicího prostoru, funkcí horkovzdušné fritézy a 100% párou a funkcí sous vide. Trouba nemá madlo a její dvířka se otevírají sama po stisku dotykové ikony na ovládacím panelu. Volbu programů a nastavení usnadňuje hardwarový otočný volič.

Roborock

Zeolit v pračce?

Firmu, na jejímž vzestupu se významně podílela společnost Xiaomi, si většina lidí pojí s robotickými vysavači. Vedle nich přivezla letos na IFA i velmi zajímavou pračkosušičku. Jedná se o vůbec první spotřebič tohoto typu na světě, který využívá technologii postavenou na minerálu zeolit. Ten je profesionálům z branže nepochybně znám díky myčkám Bosch a Siemens, v nichž přispívá k efektivnějšímu a úspornějšímu sušení. Jak? Zjednodušeně řečeno na sebe váže vodu, což vede k tomu, že uvolňuje teplo. Roborock nyní využil zeolitu v pračkosušičce pro snížení spotřeby energie ve fázi sušení. Na této fotografii vidíte část pračky se zeolitovou technologií.

Matné černé šílenství ovládlo svět vestavných spotřebičů

Když značka AEG před pár lety představila svou vestavnou řadu Matt Black, zcela evidentně se trefila… inu… do černého, protože vestavby v tomto stylu na IFA představila snad většina výrobců velkých domácích spotřebičů. Od cenově dostupnějších značek až po ty prémiové. Přesvědčte se sami.

Obě značky Arçeliku účastnící se IFA, tedy Beko a Grundig, ukázaly matnou černou vestavbu. Nám v redakci se popravdě řečeno více zamlouval design Beko s užším sklem dvířek. České zastoupení zvažuje uvedení matné černé pod oběma značkami, přičemž sbírá od partnerů reakce a názory, do kterých prodejních kanálů vyslat co.

Matnou černou ukázalo v Berlíně i Miele. A to v opravdu komplexní sestavě včetně plně integrované myčky, na jejíž dvířka můžete místo nábytkové desky pořídit originál matnou černou desku přímo od Miele.

Vestavbu v matné černé má už několik let Samsung v rámci takzvané Ifinite Line, kterou ovšem v Česku neprodává. Na veletrhu jsme ji pak zahlédli i u Sharpu.

Severin

Překapávaná káva, jak má být

Německá firma se letos zaměřila na hvězdu svého portfolia překapávaných kávovarů – model Filka s integrovaným mlýnkem. Na našem youtubovém kanálu najdete jeho kompletní prezentaci. Severin ale na základě uživatelských zkušeností provedl drobné úpravy v ovládání, aby bylo ještě jednodušší a pohodlnější.

Liebherr

Salva unikátních novinek

Čeští a slovenští zástupci německého specialisty na chladicí a mrazicí techniku nám věnovali více než hodinu, aby nám podrobně představili všechny novinky. Jedna z nejdůležitějších byla k vidění v části expozice uzavřené veřejnosti – jednalo se o nové modely podpultových chladniček a mrazniček, jimiž Liebherr reaguje na nové požadavky ekodesignu. Lednice musí mít nově elektronické ovládání a být minimálně v energetické třídě E. Liebherr jde ovšem dál. Představený model chladničky Rci 1620 spadá do třídy C a má roční spotřebu 59 kWh. Zaujme také lepší výbava interiéru včetně zásuvky EasyFresh s optimalizovanou vlhkostí.

Vaší pozornosti by určitě neměla uniknout ani nová 75 cm široká volně stojící „kombinace“ CBNsdb 775i s celkovým objemem 473 l, energetickou třídou B (162 kWh/rok) a hlučností 34 dB(A). Lednice s kovovou zadní stěnou má i dvě zásuvky BioFresh 0 °C – jednu s optimalizovanou vlhkostí pro ovoce a zeleninu. Kromě ní jsme si v expozici všimli i modelu lednice zacíleného na vegany – obě její zásuvky BioFresh byly určeny pro ovoce a zeleninu. Standardně je druhá zásuvka pro maso a mléčné produkty.

Prémiová řada Monolith byla poprvé rozšířena o kombinovaný french door model, který má označení ECBNei 9972. Najdete v něm vysoce nadstandardní vnitřní výbavu včetně zásuvek Bio Fresh Plus s možností snížení teploty až na –2 °C pro uchovávání ryb a mořských plodů. Ve vnitřním boku lednice se pak nachází nenápadný, leč praktický dávkovač vody Infinity Spring. Nechybí automatický výrobník ledu.

Liebherr už delší dobu pracuje s konektivitou prostřednictvím vyjímatelného příslušenství Smart Device, kterým jsou některé modely již vybaveny z výroby. K většině dalších ho může zákazník dokoupit samostatně. V podobném duchu, tedy nabídnout zákazníkům možnost volby, přichází i nová solitérní kamera HNGRYnsite. Můžete ji umístit v podstatě do jakékoliv lednice a používat spolu s aplikací HNGRY, již vyvíjí Liebherr. Kamera napájená bateriemi vám umožní na dálku nahlédnout do chladničky. Aplikace pak má další funkce, jako je vytváření nákupních seznamů či evidence potravin. Kameru už můžete poptávat u svých obchodních zástupců Liebherr.

Š-š-š šepotám aneb německý souboj o nejtišší lednici

Mezi BSH a Liebherrem probíhá evidentně bitva o nejtišší chladničku. Obě firmy ukázaly vestavné modely s rekordně nízkou hlučností 27 dB(A). V nejprodávanější kategorii kombinací s mrazákem dole nabídne Liebherr vestavbu s hlučností 29 dB(A). Bosch má s touto hlučností dokonce volně stojící „kombinaci“.Š-š-š šepotám aneb německý souboj o nejtišší lednici

Miele

Smysl pro detail

U Miele nás expozicí provedl její dlouholetý školitel Jiří Šeba, který nás v první řadě upozornil na vylepšený interiér nových myček. Změny se týkají hlavně spodního koše, kde přibyl držák sklenic, který lze jednoduchým pohybem proměnit na držák skleněných lahví. Všimněte si na fotce mezi talíři a černou miskou také speciálního držáku pro mytí brček. A v levé části pak můžete vidět i držák na menší misky a nádobky.

Další novinkou je vysavač Duoflex HX1, zde v pestrobarevných variantách, ale k dispozici jsou i decentnější a méně křiklavé varianty, jak je vidět úplně vpravo. Vysavač s jednoduchým ovládáním a novým typem odnímání hubic a tyče (pomocí posuvného kroužku) bude cenově dostupnější variantou již prodávaného modelu Triflex.

V budoucnu se na českém trhu snad dočkáme i parní a sušicí skříně Aerium, která obsahuje i speciální držáky pro péči o boty. Lze v ní také zajistit hygienické ošetření oblečení či jeho provonění.

Bosch a Siemens

Ještě chytřejší automatizace

U značky Siemens byla prezentována inovovaná technologie i-Dos pro automatické dávkování pracích prostředků. Už od 1. října budete moci v aplikaci Home Connect naskenovat čárkový kód detergentu a pračka podle toho ještě zpřesní dávkování. Pokud nemá daný prostředek v databázi, lze vyfotit doporučené dávkování přímo na obalu, aby ho vyhodnotila umělá inteligence.

V expozici kávovarů nás během prezentace upozornil na zajímavou novinku sám nový generální ředitel BSH pro Česko a Slovensko Christof Jaeger. Konkrétně na novou vlajkovou loď automatů Siemens nazvanou EQ900 plus (TQ907FZ3). Oproti loňskému modelu přidává nový plně automatizovaný systém odvápňování a čištění řešený pomocí jednoduše výměnných kazet. Údržba kávovaru probíhá zcela automaticky v průběhu noci. Kávovar má konektivitu, 6,8" LCD displej a všechny funkce, na jaké jsme již zvyklí u dosavadních top modelů.

Bosch věnoval velkou pozornost nové generaci trub Serie 8, v níž najdete modely s funkcí „Air Fry“, tedy pro horkovzdušné smažení. Dále pak mají funkci Steam Plus se 100% párou, u níž lze nastavit teplotu až na 120 °C, což výrazně urychluje přípravu jídla. Z dalších novinek jmenujme například novou generaci kuchyňských robotů Bosch Serie 6 se 7 automatickými programy a chytrými senzory, které poznají, kdy jsou ingredience dokonale zpracovány. Robot se pak automaticky vypne, aby zabránil přílišnému mísení či hnětení, které může výsledné jídlo zkazit. Praktická je také integrovaná váha s přesností vážení na 1 g.

DOMO

Grilování a bambus

Na IFA nechyběla ani belgicko-česká značka DOMO, v jejíž prezentaci vyčníval nový elektrický gril s pěknou bambusovou základnou.

Kärcher

Robotické vytírání nové generace

Německý výrobce proslavený svými vysokotlakými čističi měl v sekci věnované domácí úklidové technice hned tři klíčové novinky. První z nich byl robotický mop RCF 3 s rotačním kartáčem aktivně vytírajícím podlahu čistou vodou. Špinavá je ihned nasávána do separátní nádržky. Na jedno nabití zvládne zařízení uklidit až 80 m².

Druhou novinkou byl tyčový parní mop SC 1, který je připraven k provozu už 30 vteřin od zapnutí. Na jedno naplnění nádrže s ním uklidíte cca 30 m². Ještě více nás upoutal chystaný napařovač a parní čistič s upravenou napařovací hlavicí, která zajišťuje, že se spolu s párou nedostává na oblečení voda. Ven vychází opravdu jen pára – stačí jeden tah a halenka byla zbavena jakéhokoliv pomačkání, o čemž se můžete přesvědčit v našem videu.

Vestel

Vaření na vodíku

Spíše jako vizionářský koncept ukázal ve své hale turecký Vestel varnou desku H2OB, která by měla místo plynu používat jeho směs s vodíkem. Výhodou má být větší výhřevnost, a tedy rychlejší dosažení bodu varu. Současně by měla být tato směs ekologičtější v případě, že bude vodík produkován za použití elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Hisense

Gorenje vstupuje do autodosingu u myček

Lobby výrobců drogistického zboží zatím nedovolila, aby se automatické dávkování detergentu prosadilo v segmentu myček. Pár modelů má Beko. Miele pak nabízí svůj proprietární systém využívající takzvaný PowerDisk. Na IFA jsme si ale všimli nových myček s nádržkou na tekutý mycí prostředek u Hisensu, k dispozici byly i modely Gorenje. Jejich další významnou inovací je aktivní sušení s minimální spotřebou energie.

Bissell

Čištění silou páry

Tradiční americký výrobce úklidové techniky se specializací na mokré čištění prezentoval na IFA svou novou řadu HydroSteam. Kromě parního modelu CrossWave, kterému se český distributor podrobně věnuje v článku na straně 8, zde byl k vidění také inovovaný SpotClean, u něhož lze páru využít také k čištění bot nebo spár mezi dlaždičkami.

Třetí novinkou v této řadě je potom parní tepovač koberců Revolution HydroSteam. Co oba přístroje dokážou, můžete vidět v našem videu z IFA. CrossWave HydroSteam jsme testovali už koncem srpna sami a video uveřejníme brzy na našem youtubovém kanálu.