Reportáž

07.11.2023

Veletrhy area30 a Küchenmeile lákají majitele českých kuchyňských studií víc než IFA

Veletrhy area30 a Küchenmeile lákají majitele českých kuchyňských studií víc než IFA

Přestože co do mezinárodního významu nemá berlínská IFA v Evropě konkurenci, menší specializované veletrhy pořádné o pár týdnů později na severozápadě Německa v městečku Löhne a jeho okolí nabízejí výrazně odlišný zážitek a cílí převážně na „kuchyňáře“. Tomu odpovídá skladba vystavujících značek i způsob prezentace s množstvím výrobků zapojených a připravených k vyzkoušení.

Magazín SELL vyrazil na tento veletrh naposledy v pandemickém roce 2021. Loňský ročník jsme kvůli souběhu několika akcí v jednom týdnu museli vynechat, což možná náš dojem z veletrhu ještě zlepšuje, protože vzpomínky na omezenější prezentace, všudypřítomné respirátory a limitovaný počet návštěvníků i vystavovatelů letošní ročník rychle rozehnal. Do Löhne se sjelo přes 12 000 lidí, přičemž je potřeba vzít v potaz i souběžně pořádanou akci A30 Küchenmeile, která se koná v okolí města v různých showroomech a na zámečku Gut Böckel. Do oblasti tak míří profesionálové z oboru z celého světa, byť 90 % z nich připadá na Německo a Benelux. Z Česka sem letos zamířilo víc lidí než obvykle, za což pořadatelé vděčí převážně firmě Bora, která nedaleko otevírala svůj velkolepě pojatý showroom. Bora ovšem na akci nezvala novináře, a tak v reportáži fotky z tohoto eventu nehledejte. Když dáme stranou akci Bora, celkově je veletrh zajímavý hlavně pro majitele luxusnějších kuchyňských studií, kteří dávají této akci už celé roky přednost před IFA.

Na následujících stranách naleznete obrazovou mozaiku z veletrhu včetně dvou reelů, které jsme vydali na našem youtubovém kanálu. Rozhodli jsme se dát článku nadstandardní prostor, aby bylo možné umístit fotky ve větších formátech.

Novy

Mimořádný důraz na nová LED svítidla

Belgický lídr trhu odsavačů, respektive jeho český distributor, společnost Applia, nás do Löhne pozval stejně jako v roce 2021. Firma vystavovala v hale area30 na stejném místě jako posledně, přičemž letos byl velký důraz kladen na prezentaci osvětlení. Už před dvěma lety zde byla k vidění minimalistická LED světla, tehdy ještě pod značkou Jansen & de Bont. Novy ale v roce 2022 nizozemskou společnost akvírovala a počáteční nabídku nyní rozšiřuje o další barevné varianty, jako je vyobrazená bílá. Na místě pak mohli návštěvníci hlasovat, která z pěti dalších navrhovaných barev by měla v nabídce přibýt. V plánu je uvést tři z nich. K vidění zde byla i nová povrchová úprava odsavačů Mineral Black, která bude dostupná u více modelů napříč portfoliem.

Závěsné svítidlo Novy Pendant v bílém provedení. Firma rozšiřuje nabídku barev s ohledem na zvýšenou poptávku ze strany zákazníků, kteří nechtějí instalovat svítidla pouze v kuchyni, ale i v obývacím pokoji a dalších místnostech. Svítidla Novy jsou jedinečná nejen designově, ale také díky svému ovládání gesty. Doporučujeme zhlédnout náš reel z area30 s ukázkou tohoto ovládání.

Návrhy barev a povrchových úprav pro LED osvětlení Novy.

Odsavač Novy Mood v provedení Mineral Black s hrubší strukturou povrchu.

Villeroy & Boch

Matná černá vládne kuchyním

Tradiční německý výrobce, který v segmentu kuchyní působí v kategorii kvalitních keramických dřezů, přitahoval na area30 největší pozornost těmi nejméně nápadnými výrobky – zbrusu novou řadou dřezů v aktuálně tolik populární matné černé barvě. Ta na IFA definitivně ovládla kategorii vestavných spotřebičů. Sladit s nimi keramický dřez tak bude nyní výrazně jednodušší.

Ligre

Kávovar za 5 000 eur?

O designově i dílensky zcela mimořádný pákový kávovar byl na area30 obrovský zájem. Za jeho výrobou stojí slavná a zavedená firma Gronbach. Značka Ligre je ale zcela nová. Novinka, která bude uvedena na trh příští rok, bude nabízena ve dvou provedeních – levnějším šedém a dražším černém, u něhož zvyšuje cenu nákladnější šasi. Stroj usnadňuje přípravu částečnou automatizací, ale umožňuje i plně manuální režim, přičemž uživatel si může nastavit jak teplotu vody, tak tlak. Mlýnek prodávaný zvlášť váží kávu s přesností na 0,1 g. Oba přístroje se ovládají přes přehledný dotykový displej.

AMT Gastroguss

Superkvalitní nádobí

Na area30 vystavují pravidelně i výrobci nádobí. Jedním z nich je i tento německý producent, který se objevil i v minulém vydání SELLu, kde výrobky prezentoval jeho český distributor, společnost Traminal. My jsme expozici v Německu využili, abychom se s produkty podrobně seznámili. Jak můžete vidět na fotce ukazující řez pánví, jde o skutečně poctivý kus kovu.

Opera

Chytře řešené varné desky s odsavačem

Značka, která vstala jako fénix z popela slavného německého výrobce Gutmann, se poprvé ukázala na area30 v roce 2021, kdy byla její expozice šita poměrně horkou jehlou. Po dvou letech už je samozřejmě situace jiná. Na místě byly k vidění varné desky s integrovanými odsavači – a to jak varianta s možností využití prostoru pod deskou pro zásuvku, tak varianta s 5 zónami – pátá zóna se na desku vejde díky tomu, že je technická zásuvka s osvětlením a filtry včetně sběrné vaničky na kondenzát.

Unito

Je libo ochucenou vodu z kohoutku?

Tato značka přitahovala v hale area30 velkou pozornost, protože její chytré baterie nevydávaly pouze vařící vodu či vodu sycenou, ale také sirup pro přípravu nápojů. Požadovanou funkci stačilo zvolit na dotykovém displeji baterie. Veškerá technika pro zajištění vařící vody, filtraci, sycení i dávkování sirupu se nachází v jednom boxu a pod dřezem zabírá překvapivě málo místa.

Amica

70cm vestavná lednice

Jelikož letos nevystavoval polský výrobce na IFA, potěšila nás jeho přítomnost alespoň v Löhne, kde jsme si navíc v expozici všimli nové vestavné lednice s šířkou 70 cm. Amica tedy nově vstupuje do tohoto segmentu. Dle informací z českého zastoupení bychom se měli novinky dočkat výhledově i u nás.

Samsung

Kdy dorazí Infinite Line?

Přestože se tyto spotřebiče na veletrzích s množstvím světel a odrazů nedají pořádně vyfotit ani s polarizačním filtrem, nic to nemění na tom, že patří k absolutní špičce na trhu. A to jak dílensky, tak funkčně a technologicky. České zastoupení firmy ale prozatím uvedení neplánuje, protože se soustředí na etablování značky Samsung v cenově dostupnějších segmentech vestaveb, což považujeme za rozumné.

Z trub stojí za pozornost potom ještě modely řady BESPOKE, které jsou v Česku v prodeji. Na area30 ale byly vystaveny v zajímavých provedeních – v bílém a tmavě modrém skle. Jedná se o bezmadlové modely s otevíráním pomocí dotykové ikony na ovládacím panelu.

Berbel

Závěsné odsavače s motorizací

Odsavače německé firmy zaujmou na první pohled svým designem – závěsné modely s motorizovaným polohováním ve vertikální rovině jsou skutečně skvostné, stejně jako možnost měnit barvu LED světla po jejich obvodu. Kromě toho jde ale o technologicky výjimečné produkty se samoregeneračním recirkulačním filtrem.

Falmec

„Odsávání ve zdi“

Italský výrobce odsavačů nechyběl na area30 ani letos. My jsme si konečně mohli zblízka prohlédnout jeho Air Wall v podobě 120cm nebo 150cm modulu, který se instaluje na zeď za varnou desku. V případě nečinnosti je otvor pro odsávání uzavřený a působí velmi nenápadně.

Schock

Oslnivý marketing s Iggym Popem

Německý výrobce na sebe už několik let přitahuje pozornost tím, že je jeho tváří v reklamě slavný rocker Iggy Pop. Firma má i velmi nápadité a barevné vizualizace s tímto zpěvákem, čehož pochopitelně využila na veletrhu. Její dřezy z kamenného kompozitu jsou populární i u nás. Stejně tak nápadité designové baterie, kterých byla na area30 k vidění spousta.

Reginox

Měď, zlato, černá… nebo?

Nizozemská firma přitahovala pozornost svou výraznou expozicí své prodejně nejúspěšnější modelové řady nerezových dřezů New York v extravagantnějších barevných provedeních.

Haier

Je libo si zahrát ping-pong?

U firmy Haier byly prezentovány především novinky ve vestavných spotřebičích včetně trub a myček. Přestože jsou dodavatelé kuchyní poměrně konzervativní a pro nové značky, zejména ty asijské, není vůbec jednoduché do studií proniknout, byl o Haier na area30 nemalý zájem.

Možná se mýlíme, ale zdálo se nám, že stejně jako Hisense na IFA chtěl dát Haier na veletrhu najevo, že si zkrátka může dovolit zaplatit extra metry výstavní plochy navíc. Jak jinak si vysvětlit, že skoro třetinu expozice tvořil prostor s pingpongovým stolem, kde mohli návštěvníci na chvíli uniknout pracovnímu shonu.

Spekva

Dřevo na všechno způsoby

Když v roce 1971 dánský truhlář Johannes Spek otevíral svou dílnu, nemohl ještě tušit, že dá vzniknout výjimečné značce a výjimečnému výrobci nábytku včetně kuchyňských desek, jejichž pestrý vzorník přivezla firma i na area30. A nejen ten. Na místě jsme si prohlédli hřejivé dřevěné kuchyňské linky, poličky a další vybavení.

Hansgrohe

Dáte si minerálku?

U slavné značky baterií a dřezů jsme si všimli této baterie s netypickým designem ve tvaru L, kde se v kratší části „písmene“ nachází ovládání pro výdej filtrované a mineralizované vody. Dokonce lze vybírat ze tří typů filtrů pro tři různé mineralizace.

V-ZUG

Švýcarský luxus v kuchyni

V rámci A30 Küchenmeile již mimo halu area30 jsme se zajeli podívat do showroomu švýcarské značky V-ZUG, kde byl prostor věnován modelům vestavných spotřebičů s povrchovou úpravou ve vkusném a příjemném šedém skle. Všimněte si minimalistického provedení s nenápadným displejem.

Liebherr

Monolith vždy ohromí

Ačkoliv jsme měli možnost si důkladně prohlédnout modulární lednici, mrazák a vinotéku Monolith od firmy Liebherr na různých veletrzích již několikrát, pokaždé nás k sobě stejně přitáhne. V Löhne je navíc instalován s výrazným rezavým povrchem. Ideální řešení do loftů a industriálně laděných kuchyní.

Gessi

Mimořádná kvalita i variabilita

Luxusní italské baterie Gessi jsou ikonou jak v koupelnách, tak kuchyních. Kvalita zpracování je skutečně nekompromisní. Stejně jako variabilita designů a provedení. V showroomu byly k vidění i moderní a inovativní varianty s displeji a funkcí výdeje vařící vody.

Dekker

Dřezy TopZero s dokonalým přechodem do kuchyňské linky

Zcela plynulý přechod mezi pracovní deskou a dřezem nabízí inovativní technologie, kterou používá i firma Dekker.

Steel

Customizace na prvním místě

Do superprémiového segmentu řadíme spotřebiče italské značky Steel, jejíž sporáky do Česka dodává firma Applia. Kromě sporáků byly na veletrhu prezentovány také odsavače, vestavné trouby a lednice této značky. Značka si zakládá především na mimořádně širokých možnostech customizace spotřebičů dle přání zákazníka.

AEG

Přehledná prezentace vestavného chlazení

Jelikož jsme si všechny novinky včetně nepoškrabatelné varné desky SaphirMatt prohlédli na IFA, věnujeme prostor nové generaci vestavných chladniček AEG. Na místě byly pěkně vedle sebe a my jsme si mohli prohlédnout veškeré rozdíly ve výbavě jednotlivých modelových řad.

Gaggenau

Showroom jako katalog

V showroomu luxusní německé značky nebyly žádné zásadní novinky. Přesto ji zařazujeme, protože jsme měli možnost si její spotřebiče prohlédnout v prostředí, které působilo, jako kdybychom se ocitli na stránkách luxusního katalogu.

Neff

Skrývající se dvířka trouby

Naproti Gaggenau měla prostor další značka z koncernu BSH. Neff bohužel není v Česku v distribuci a už jen kvůli jeho unikátnímu řešení trub s dvířky, která po otevření zajedou do spotřebiče, bychom ho u nás rádi viděli.

Küppersbusch a Teka

Designové trouby i dřezy

Na zámečku Gut Böckel vystavovala Teka, ale i prémiová značka Küppersbusch, jíž bychom se měli časem v Česku také dočkat.

Kromě toho jsme si zde všimli dřezů značky Teka v méně tradičních barvách, než na jaké jsme zvyklí.

Miele

Vaříme na zámečku Gut Böckel

Německý výrobce prezentuje své spotřebiče na tomto veletrhu každoročně ve velkém sále. V roce 2021 zde nebyl, protože je jeho prezentace postavená na možnosti zkoušet spotřebiče, ochutnávat jídla, vše je velmi osobní, což pandemická situace tehdy neumožňovala. Letos už bylo vše jako dřív.

Asko

Myčka se čtyřmi koši

Nejde sice o novinku, ale myčka Asko se speciálním středovým košem a příborovou zásuvkou, tedy celkem čtyřmi úrovněmi pro uložení nádobí, je raritou na trhu. Její další devízou je autodosing ze zásobníku na tekutý detergent.