Reportáž

31.07.2024

Favia Day se opět konal v Chuchli. V této lokaci možná naposledy

Favia Day se opět konal v Chuchli. V této lokaci možná naposledy

Tradiční kontraktační výstava, která se vymyká svým zacílením na menší prodejce, zejména z řad kuchyňských studií a truhlářů, v méně typickém termínu začátkem června v období mezi hokejovým mistrovstvím světa a evropským fotbalovým šampionátem. Přestože se akce odehrála znovu na chuchelském dostihovém závodišti, do budoucna se pravděpodobně přesune jinam. I díky skvělému počasí byla účast na veletrhu vysoká.

Další setkání branže domácích spotřebičů, tentokrát pod taktovou jediného českého velkoobchodu s vestavnými spotřebiči, společnosti Favia, se neslo ve velmi tradičním duchu. Na místo se sjela vystavit své spotřebiče a setkat se s obchodníky většina značek působících v sektoru vestaveb. A nejen jich. Již poněkolikáté zde také předváděla své nové kávovary švýcarská JURA a poprvé i značka Philips. Ta ovšem přivezla produkty, s nimiž si ji většina spotřebitelů i resellerů nepojí – řešení pro pití vody, jako jsou ohřevné vodní stanice, filtry, či dokonce sprchy. Největším „tahákem“ výstavy byla tentokrát novinka značky Elica, jíž zajišťuje v Česku distribuci přímo firma Favia. Řeč je samozřejmě o unikátní kombinaci vestavné trouby, varné desky a odsavače Lhov, o které jsme psali už v minulém vydání v reportáži z milánského veletrhu EuroCucina. Připravovaný jedinečný spotřebič jsme zařadili také do video reportáže, kterou najdete na našem youtubovém kanálu @sellcz.

Na trhu by se měla zcela vymykající vestavná trouba s odsavačem a indukční deskou objevit už od letošního září. Spotřebič široký 90 cm zaujme schopností odsávat i páry z pečicího prostoru, aby uživatele „neudeřily“ do obličeje při otevření dvířek, intuitivním ovládáním se 7palcovým LCD displejem, flexi provedením varné desky a otvory pro odsávání par na straně každé z varných ploch. Novinka nepostrádá ani páru, funkci pomalého vaření nebo aktuálně tolik populární horkovzdušné smažení.

U společnosti Amica byly k vidění jak nové myčky, tak zajímavé barevné varianty jejích populárních retro chladniček. Na místě se pochopitelně prezentovala i značka Fagor.

Beko celkem nepřekvapivě přivezlo do Chuchle vedle vestavných spotřebičů také své nové pračky s technologií EnergySpin, díky níž perou se spotřebou odpovídající energetické třídě A i v jiných programech než pouze ve standardizovaném cyklu.

Whirlpool nevystavoval odděleně pouze na mezinárodní akci EuroCucina, ale také na českém Favia Day. Proces spojení do jedné entity Beko Europe je nadále v procesu a ještě bude nějakou dobu trvat. Co se týče spotřebičů, velký důraz byl v expozici Whirlpoolu kladen na novou generaci myček s unikátně řešeným třetím samostatným košem.

Haier se ve své prezentaci zaměřil jak na vestavby, tak prémiové americké lednice. Firma na místě také propagovala svou pokračující spolupráci s tenisovou ATP Tour.

U německého Liebherru nešlo pouze o spotřebiče jako takové. Firma v posledních měsících silně propaguje nově spuštěný program plné 10leté záruky, kterou mohou získat zákazníci zdarma registrací na webu. Více informací o tom, jakých modelů se tato záruka týká, najdete v jejím vlastním článku na straně 30.

Prémiová německá značka Miele měla na místě vyšší model vestavné myčky s inovativními prvky ve svým koších – například pro snadné mytí lahví.

Nechyběla ani společnost Gorenje, v jejíž prezentaci vyčnívaly vestavné trouby české značky MORA v bílém provedení.

U Electroluxu patří mezi největší letošní novinky kromě indukčních varných desek s matným povrchem odolnějším proti poškrábání nastupující generace praček 800 UltraCare.

Velký poprask způsobila během jara značka Philco, která uvedla na český trh vůbec první side by side chladničku v energetické třídě A. Novinka nese označení PXSBSI 592 AX a prezentována byla podrobněji už v minulém vydání SELLu. Na Favia Day si ji obchodníci mohli osobně prohlédnout.

V úvodu zmiňované vodní filtry a ohřevné stanice značky Philips se objevily na Favia Day letos poprvé.

Korejský Samsung se v segmentu vestavných spotřebičů jednoznačně vymyká svými troubami v provedení Dual Cook Flex, u nichž lze nejen rozdělit pečicí prostor na dvě zcela oddělené části, ale k hornímu oddílu máte díky speciální úpravě dvířek přístup, aniž byste otevřeli oddíl spodní.

Teka nemohla na Favia Day chybět. Z jejích nedávaných novinek byly v Chuchli k vidění varná deska MasterSense Air s integrovaným odsavačem nebo kontaktní gril EliteGrill.

Na kontraktaci nechyběly ani značky LG, Smeg, Lord, Concept a Humibox.