Reportáž

09.10.2024

IFA 2024 znovu ovládly asijské firmy. Západní značky jsou v pasivní defenzivě

IFA 2024 znovu ovládly asijské firmy. Západní značky jsou v pasivní defenzivě

Letos je tomu přesně 100 let od chvíle, kdy se konal vůbec první veletrh IFA. Jedna z nejslavnějších prezentačních akcí v oblasti elektroniky na světě ukazuje neuvěřitelně tuhý kořínek i schopnost přizpůsobovat se změnám v průběhu uplynulých desetiletí. Dříve výstavní skříň západního umu, inovací i technologické dominance se ale plíživě stává platformou pro posilování pozic asijských dobyvatelů. Ti sem poslední roky nejen vozí nejvíce produktů posouvajících nejen svět domácí techniky kupředu, ale zabírají si také největší výstavní plochy, aby dali konkurentům z Evropy a Ameriky najevo, kolik kapitálu mají k dispozici.

Z evropských značek si v rámci světa spotřebičů drží na IFA nadstandardní prezentace BSH, Electrolux, Liebherr a Miele, ačkoliv pryč jsou doby, kdy první jmenovaná firma měla celou jednu halu pro značku Bosch a druhou pro Siemens. Posledních pár let se stáhla do haly jedné. Nejde o žádný průšvih, její prezentace je stále na vysoké úrovni a ukazuje, že si BSH uchovává pozici nejsilnějšího evropského výrobce, nicméně redukce velmi nákladné prezentace na poloviční plochu přece jen něco indikuje. Jde samozřejmě o špičku ledovce v rámci toho, co se na evropském trhu spotřebičů posledních zhruba deset let děje. Akvizice Candy Hoover, Gorenje a Teka ze strany asijských obrů, prodeje divize domácích spotřebičů Philips či probíhající spojení evropské části Whirlpool s Beko. Ve všech těchto transakcích jsou čínské peníze, samozřejmě vyjma poslední jmenované, kde dominuje turecký kapitál. A žádným tajemstvím není, že partnera či investora hledá také švédský Electrolux, který loni jednal s Mideou. Sice neúspěšně, ale na IFA se v zákulisí hovořilo, že Švédové svůj záměr s někým se spojit nevzdali.

SharkNinja bere Evropu útokem

Ze západních firem byl v Berlíně nejvíc k vidění americký uragán SharkNinja, jehož tažení západní Evropou je až neuvěřitelně úspěšné. Firma působí na trhu malých domácích spotřebičů a v některých zemích získala poměrně krátce po svém vstupu významné tržní podíly. V Británii například zcela ovládla segment horkovzdušných fritéz. A co víc, na IFA poslední roky výrazně zvětšovala svou expozici. Letos ji měla snad dvojnásobnou oproti loňsku, přičemž na Západě v mnoha zemích již založila vlastní zastoupení. Do její expanze jsou tedy vkládány nebývale velké prostředky. Do východní části kontinentu vstupuje prostřednictvím zavedeného maďarského distributora Bravophone. Překvapující je, že pod vedením Stanislava Brázdy vzniká i v Česku lokální obchodní tým, a výhledově bude dokonce obsazena marketingová pozice. Na poměry distributora skoro nevídané. SharkNinja to nebude mít v Česku lehké vzhledem k pozici privátních značek a silně konsolidovanému retailu. Přesto považujeme příchod této firmy asi za největší událost v SDA za posledních deset let.

IFA ve znamení umělé inteligence

Celkem nepřekvapivě hrálo na veletrhu prim téma AI, u něhož je leckdy velmi složité v prezentacích jednotlivých konceptů a funkcí odlišit, kdy jde o pouhý marketing a kdy o skutečné inovace. Nálepka „AI“ se objevovala na lecčems. Jakmile jsme šli ale do hloubky a kladli spoustu otázek, většinou jsme rychle zjistili, že o nic světoborného nejde. Případně dochází k posunu vpřed v rámci již několikrát prezentovaných platforem a aplikací. V reportáži se proto zaměřujeme především na inovace konstrukční, jichž je pochopitelně mnohem méně. O to zajímavější však jsou.

AEG a Electrolux

Švédská firma byla jednou z mála, která na veletrhu ukázala skutečně inovativní a praktickou funkci spojenou s AI. Jelikož jde o softwarovou koncepci, rozhodli jsme se neplýtvat prostorem na ilustrační fotku. Umělá inteligence se v aplikaci AEG výhledově postará o možnost použít jakýkoliv recept z internetu – z jakéhokoliv webu. Stačí zkopírovat odkaz, vložit ho do aplikace a AI se postará o jeho analýzu. Následně doporučí vhodné nastavení pro troubu, kterou zákazník používá, a dokonce umožní nastavení vylepšit v případě, že má trouba nějakou méně standardní funkci, jako je třeba přídavná pára. Uživatelé tedy nebudou závislí na receptech v konkrétní aplikaci značky, což zní jako splněný sen.

Z fyzických produktů nás zaujala v expozici AEG sušička z nové řady 9000X. Půjde o vlajkovou loď v energetické třídě A+++ – 25 %, která umožní sušit jak velmi úsporně, tak výrazně rychleji při vyšší spotřebě. Bude stačit aktivovat volitelnou funkci – ta použije k urychlení programu přídavné topné těleso. S touto výbavou by měla dorazit příští rok i varianta sušičky od značky Electrolux. V její expozici si uzmuly největší prostor pračky a sušičky z nové řady UltraCare 800, jež postupně nabíhají také na český trh.

A když se ještě vrátíme k AEG, nemohli jsme přehlédnout nové barevné provedení praček a sušiček – Dark Silver.

Asko

Superprémiová značka ukázala v Berlíně dvě zásadní novinky – první je připravovaná řada praček a sušiček s luxusním dotykovým LCD displejem doplněným o tradiční otočný volič. Pračky s patentovanou Quattro Construction, kde stojí vnitřní i vnější buben na čtyřech tlumičích připevněných k masivní kovové desce, se vyznačují mimořádnou stabilitou a tichostí. Unikátní konstrukce minimalizuje vznikající vibrace. Chybět nebude ani další jedinečné řešení Asko v podobě dvířek bez notoricky známého rozměrného gumového těsnění, kde často ulpívají zbytky detergentů. Novinky s autodosingem i konektivitou dorazí na trh v příštím roce.

Ještě významnější bude ale uvedení nové generace vestavných trub s řízením teploty na stupeň přesně a neméně precizní tvorbou páry. To však není to hlavní. Asko se totiž přidá do velmi malého klubu značek s 60 cm vysokými vestavnými troubami s funkcí mikrovln. Trouby také umožní klasické pečení, vaření ve 100% páře (generátor) a kombinaci vybraných funkcí. Součástí bude mimo jiné speciální pizza program s teplotou 350 °C. K dokonalému vyčištění bude sloužit pyrolýza. Trouby mají velké přehledné displeje a multifunkční otočný knoflík. Dostupné budou v několika provedeních. Uvedení také v roce 2025.

Bissell

Dvě klíčové novinky amerického Bissellu jste už v SELLu mohli v posledních měsících zahlédnout s tím, jak jejich příchod začínala firma Orbico avizovat resellerům. Na IFA jsme si oba vytírače mohli prohlédnout a vyzkoušet. Za důležitější určitě považujeme novou vlajkovou loď nabídky CrossWave OmniForce Edge Pro, který také prezentujeme ve video reportáži z veletrhu. Jedná se o kombinaci suchého a mokrého vysavače, přičemž v případě použití pro suchý úklid Bissell uvádí, že produkt nabízí výkon srovnatelný s běžnými tyčovými aku vysavači. Při mokrém úklidu pak oceníte novou konstrukci hubice – v pravé části je otevřená a kartáč se dostane skutečně až ke stěně. Jedná se o první CrossWave, s nímž vytřete podél stěn bez jakékoliv mezery. Vysavač se také lépe ovládá a působí méně těžkopádně. Jednoznačný posun vpřed.

Druhá novinka kopíruje modernější konstrukci se štíhlou tyčí a držadlem. Jedná se ale o klasický „mokrý“ CrossWave s přízviskem OmniFind Pro. Vybaven je extra silnými LED světly, aby vám při úklidu v hůře osvětlených místech neuniklo ani smítko. Upravená konstrukce umožňuje s vysavačem zajet daleko pod nábytek, což je inovace, která se týká také modelu OmniForce Edge.

Bosch a Siemens

Firma BSH představila na posledních dvou ročnících IFA opravdu hodně novinek – novou generaci vestavných spotřebičů Bosch i Siemens, automatické kávovary s cartridgeovým čištěním (v Česku snad v roce 2025) či nové pračky a sušičky. Letos tedy tolik zásadních a klíčových nových produktů na IFA neměla – spíše se zaměřila na drobná vylepšení napříč portfoliem. Co nás při procházení její halou zaujalo, byly u značky Siemens čtyřdveřové americké lednice schopné vyprodukovat vysoce nadstandardních 5 kg ledu za den.

O kus dál v expozici Bosch to zase byly nové vysavače Unlimited 10, jež budou brzy uvedeny do prodeje i u nás. Jejich hubice má velmi silné a jasné osvětlení, filtrační systém zachytí až 99,9 % nejjemnějšího prachu a světelný kruh pod rukojetí uživateli indikuje, zda je dané místo již čisté, či nikoliv. Už na první pohled pak přitahují pozornost ovládáním s poměrně velkým barevným displejem. Dodávány budou v různých barvách a s různým příslušenstvím. Nadále platí, že mají univerzální akumulátory, které využijete napříč zařízeními Bosch včetně vybraného nářadí.

Ecovacs

Na stánku značky Ecovacs nás uvítala sama šéfka jejího nového česko-slovenského distributora Denisa Kadorová. Více informací o tom, co firma chystá, se dočtete v článku na straně 18. Pokud jde o produkty, největší pozornosti se těšil připravovaný robot Deebot X8 Pro Omni, který nám ze všech robotů prezentovaných na IFA přišel nejzajímavější. Nabízí totiž vedle suchého i plnohodnotný mokrý úklid pomocí rotačního válce (200 ot./min.) a systému oddělených nádržek na čistou a špinavou vodu. Robot tedy funguje jako podlahová myčka, což však stále není to zásadní, protože takové modely se na trh postupně dostávají. Čím nám vyrazil dech, je systém mycího válce, který se v případě potřeby vysune do strany, aby robot nevynechal žádné místo. Ecovacs na místě také upozorňoval na to, že válec vytváří tlak na podlahu až 4 000 Pa, aby bylo vytírání skutečně účinné. U suchého sání je maximální sací výkon 13 000 Pa.

Tuzemský distributor nás pak směřoval hlavně k modelům, které budou již v příštích týdnech uvedeny na náš trh. Zásadní bude cenově dostupný robot Deebot N20 Plus s vysýpací základnou, která nahrazuje sáčky cyklonovým systémem a nádobou na prach. Důležitým modelem ve vyšší střední třídě bude Deebot X5 s hranatým tvarem, dvojicí rotujících mopů a údržbovou základnou, která nejen vysává prach, ale myje mopy 70°C vodou a suší je horkým vzduchem. A unikátem na trhu, o němž jsme informovali už v naší lednové reportáži z veletrhu CES, je Deetbot T30S Combo Complete kombinující vyspělý robot, tyčový vysavač a údržbovou základnu, která odsaje prach z obou zařízení. U robotu také probíhá již popsaná údržba mopů.

Gorenje

O trendu pizza trub jsme se rozepsali v tomto čísle na straně 64 ještě před IFA a po veletrhu jsme museli text aktualizovat, protože bylo během něj odhaleno několik dalších novinek. Jednou z nich je také vstup do toho segmentu ze strany slovinského Gorenje, což se projeví i u připravovaných trub značky Asko. Modely Gorenje jsou ovšem z pohledu běžného trhu důležitější. Na IFA jim byl věnován obrovský prostor a celých pět dnů zde probíhala příprava pizzy, kterou mohli návštěvníci ochutnat (pokud vystáli skoro nekonečnou frontu). V segmentu vestavných spotřebičů bude Gorenje aktuálně rekordmanem, protože deklaruje teplotu v pizza programu až 350 °C. Trouby zamíří v Česku do prodeje mezi říjnem a prosincem letošního roku.

Candy, Haier a Hoover

Jednoznačně největší technologickou inovací u firmy Haier byla prezentace chystané řady myček Xynergy v energetické třídě A – 40 %. Za až neuvěřitelným snížením spotřeby stojí použití technologie tepelného čerpadla. Zda před sebou máme nový trend, teprve uvidíme. Jde každopádně o zajímavé řešení a použití v myčce se jeví logicky. Otázkou je spolehlivost, nad kterou se na místě zamýšleli i někteří servisní technici. Není žádným tajemstvím, že oprava sušičky s tepelným čerpadlem je mnohem složitější a náročnější než starého kondenzačního modelu s běžným topným tělesem.

U Haieru ještě zůstaneme, protože zde ukázal prototypy nových modelů pračky a sušičky v rámci již uváděné řady X-Series 11. Obě budoucí vlajkové lodi byly v trendy šedé barvě – zajímavější byla 10kg sušička s nezávislým pohybem bubnu. Jinými slovy má její ventilátor vlastní motor, což umožňuje řídit intenzitu proudu vzduchu nezávisle na bubnu a naopak. Haier se chlubí, že v dané kategorii je to aktuálně nejúspornější sušička (A+++ – 10 %). Pračka na 11 kg prádla je o 40 % úspornější, než vyžaduje energetická třída A, a dokáže pomocí funkce Ultra Fresh Air udržet prádlo v bubnu svěží až 12 hodin po vyprání.

U značky Candy je nepochybně největší událostí vedle chystaných nových vestaveb také zcela nové portfolio praček ProWash 700 a ProWash 500. Novinky stojí na zcela nové výrobní platformě, již podpořené z bohatého technologického fondu Haier, a pro tradiční italskou značku půjde o zásadní posun vpřed. Už jen po designové stránce působí nové řady jako produkty z vyšší cenové kategorie. Uchovají si přitom cenovou dostupnost. Budou také velmi úsporné a u vybraných modelů nabídnou autodosing. Inovativní funkcí bude speciální oplach dvířek a těsnění, aby nikde nezůstávaly zbytky detergentu. První modely půjdou v Česku do prodeje během 1. kvartálu 2025.

Po Candy se dočká své renesance i značka Hoover, byť nejde o tak zásadní transformaci. Mírně se změní logo – zůstane název značky i zavedený font, zmizí kroužek okolo. Z produktů jsme si v Berlíně všimli hlavně dvou nových vysavačů. Jedním je nový specializovaný vysavač na matrace a sedačky, který navazuje na úspěšný model Ultra Vortex. Nový model HCM5 je lehčí, má větší nádobu na prach, ovládání s displejem indikujícím stupeň zašpinění, úroveň vlhkosti matrace a aktivované funkce.

Druhý nový vysavač spadá do kategorie aku „tyčáků“ a je nástupcem řady HF. Celkem logicky nese označení HF2. Největší předností je jeho štíhlost a nízká hmotnost. Vděčí za to například designu s baterií, která současně slouží jako držadlo, či kompaktní nádobě na prach, v níž lze stlačit jednoduchým pohybem rukou nečistoty. Má tak kapacitu odpovídající 1 litru u běžného vysavače.

Hobot

Přestože se značka Hobot zaměřuje i na robotické vysavače, mají v jejím portfoliu nebývale silnou pozici čističe oken. Hobot totiž v roce 2010 vznikl v důsledku frustrace jeho zakladatele George Chaa z náročné údržby velkých oken u něj v domě. Poslední generace robotické myčky oken Hobot S6 Pro má unikátní systém dvou oboustranně kmitajících utěrek a dvou automatických ultrasonických rozprašovačů vody – ty vytvářejí tu nejjemnější mlhu. Po čištění na skle díky tomu nezůstávají žádné skvrny od vody. Novinku, kterou lze ovládat také hlasem a podporuje češtinu, dodává na český trh firma Blakar Trading. Robot je v prodeji a můžete ho objednávat.

JURA

To nejzajímavější na stánku prémiové švýcarské značky jsme si mohli prohlédnout až v uzavřené části, kam nám zajistilo vstup české zastoupení firmy. Model J10 rozšíří příští rok v dubnu úspěšnou řadu „J“. Co do ní přinese nového? K ochucené mléčné pěně přibude funkce studené extrakce kávy. Stroj již také používá nový typ ovládání – na dotykovém LCD displeji najdete inovované menu s logikou ovládání, jakou známe z chytrých telefonů. Jako první s touto trendy změnou přišel letos model S8.

JURA vedle nového modelu připravila ještě možnost rozšíření funkčnosti úspěšného kávovaru Z10. Stačí dokoupit sadu „Sweet Foam“ a model Z10 připraví sladkou mléčnou pěnu. Vedle toho JURA ukázala i možnost přípravy takzvané nitro kávy – dusík samozřejmě nahradila vzduchem. Káva je ze šálku nasávána do mléčného systému, napěněna a následně míří přes příslušenství s nápojovým sirupem do šálku. Příprava se sirupem není povinná. V Česku se ale zatím toto příslušenství neobjeví.

Kärcher

Svou premiéru měl na IFA nový model přenosného aku čističe, vhodného zejména pro mytí jízdních kol. Hodit se může ale i při kempování či v hůře dostupných částech zahrady bez přívodu elektřiny apod. Nový čistič OC 4 navazuje na starší typ OC 3. Má menší rozměry, lépe je řešeno jeho skladování (základna, hubice i hadice se vejdou do 8litrové nádržky na vodu). Na jedno nabití přes USB-C vydrží v provozu až 22 minut. Uvedení na trh je plánováno na leden 2025. S tímto produktem se pojí ještě nové mycí prostředky určené speciálně na jízdní kola.

Kuvings

Korejský specialista na odšťavňování tentokrát nepřivezl na veletrh žádnou přelomovou novinku, jakou byl kupříkladu loni první plně automatický model Auto10. A nebýt setkání s českým distributorem značky, možná bychom si nového produktu ani nevšimli, protože ho Korejci příliš nepropagovali a umístili ho mezi další již prodávané odšťavňovače. Přesto jde o důležitý výrobek. Nese název Auto8 a bere si onu funkci zásobníku a automatického předkrájení surovin z modelu Auto10. Z názvu vyplývá, že půjde o kompaktnější a cenově dostupnější variantu. Firma Traminal, distributor značky Kuvings, ji na tuzemský trh začne dodávat zkraje roku 2025.

La Sommelière

Asi nejinovativnější vinotéku na světě má specializovaná francouzská značka La Sommelière, jejíž produkty v Česku distribuuje společnost Elmax. Její zástupci nás v Berlíně upozornili na modely z řady Ecellar – ty jsou vybaveny patentovaným systémem evidence lahví. Slouží k němu aplikace Vinotag, již si firma také sama vyvinula. Stačí naskenovat etiketu vína, nechat načíst informace z databáze Vivino a automaticky zaevidovat pozici lahve ve vinotéce jejím pouhým položením na vybrané místo. Následně jen víno v chytrém telefonu vyhledáte a světelná indikace na polici vám prozradí, kde se přesně nachází.

LG

Poslední roky nám přijde, že zejména korejské firmy na veletrzích upouštějí od prezentací fyzických produktů a soustředí se hodně na vše okolo umělé inteligence. Prezentace ale pak vypadají prázdně a vyvstává otázka, zda nejde o určitou náplast na to, že zkrátka tolik zásadních novinek k uvedení na trh nemají. U Samsungu letos nebyl tento problém tak patrný jako u LG, kde jsme poprvé za dlouhou dobu neměli z kategorie spotřebičů co vyfotit. Tím však nechceme popřít, že další otevírání a propojování smart systému ThinQ není důležité. Posun v této oblasti jednoznačně vítáme, protože uzavřenost proprietárních platforem byla tím, co bránilo smart spotřebičům, aby bylo jejich řízení a ovládání opravdu chytré.

Liebherr

Německý výrobce a jediný specialista na chladicí techniku v oboru domácích spotřebičů zaujal na IFA především svým vstupem do segmentu čtyřdveřových amerických lednic. Jsme toho názoru, že tak měla konzervativní firma učinit už o pár let dřív, ale čekání minimálně stálo za to. Jde totiž o vůbec první lednice s french door dvířky, kde není v levém křídle výklopná část zajišťující utěsnění. Liebherr zvolil unikátní systém magnetů, které přitáhnou těsnění k sobě. Mimořádně vyspělé lednice mají několik oddělených chladicích okruhů. Vybrané modely s výsuvnými zásuvkami mrazničky budou mít horní šuplík variabilní a půjde ho přepnout do režimu chlazení. U čtyřdveřové koncepce bude variabilní pravá mrazicí zóna. Výbava se bude lišit podle modelů a cenové kategorie. Nejvyspělejší verze (na fotce uprostřed a vpravo) disponují oddělenými zásuvkami BioFresh Professional s přesně řízenou teplotou. „Ameriky“ Liebherr vstoupí v Česku do prodeje v prvním kvartálu 2025.

Pro lokální zastoupení Liebherr budou z obchodního pohledu mnohem zásadnější nové vestavné lednice s výškou 194 cm, do nichž se vešly u nejvyšších modelů 2 zóny BioFresh. Nechybí kovová zadní stěna ani variabilní polička umožňující snadné umístění lahví či vyšších předmětů přímo do chladničky. Na trhu budou dostupné od října. U vestaveb pak neopomeňte ani nové modely pod linku s výškou 92 cm.

Liebherr měl na IFA i celou sekci věnovanou úsporám – byla zde k vidění například vůbec první vestavná kombinovaná lednice (SmartFrost) v energetické třídě A, prémiové volně stojící modely s šířkou 75 cm v energetické třídě A nebo šuplíkové mrazáky v energetické třídě B. U mrazáků je potřeba dodat, že inovativní izolační technologie BluRoX bude nově použita nejen ve dveřích, ale také ve stěnách mrazniček.

Mammotion

Robotických sekaček najdete na trhu nepřeberné množství a neustále se objevují nové. Naprostá většina má již GPS a nevyžaduje náročnou a nepopulární instalaci kabelů podél trávníku. Opravdu inovativních produktů je ale poskrovnu. O jeden takový se postarala firma Mammotion se svým modelem LUBA 2 AWD s pohonem na všechna čtyři kola, která mu umožní vyjet až 80% svah. Je tak jedinou robotickou sekačkou na světě, již můžete nasadit na pozemku s trávníkem ve strmém kopci. Novinka je již v Česku v prodeji – na český trh ji dodává firma Blakar Trading.

Midea

Přestože byla v hale čínského výrobce největší tlačenice u nové vestavné trouby One Oven Series kvůli technologiím spojeným s umělou inteligencí a funkcím páry i mikrovln, my jsme se zdrželi hlavně u této lednice. Díky novému typu výparníku i izolace (s výrazně tenčími stranami) nabídne tato kombinace s mrazákem dole celkový objem 443 litrů. Při zachování standardní šířky 60 cm.

Miele

Německý výrobce drží už spoustu let stejnou (a do plochy nadstandardní) pozici v hale, kde vystavují ještě Liebherr a JURA. Jednoznačným hitem letošní expozice byly chystané pračky a sušičky W2 Nova Edition, respektive T2 Nova Edition. V případě pračky můžeme hovořit dokonce o naprostém světovém unikátu, protože v jejím voštinovém bubnu nenajdete žádná žebra, která byla doposud považována za nezbytná pro zajištění pohybu prádla. Miele dokázalo buben navrhnout tak, aby žeber nebylo třeba. Buben je k prádlu ještě šetrnější při zachování perfektního výsledku praní. Zákazníci i profesionálové určitě ocení posun v oblasti designu – konkrétně narážíme na modernější pojetí spotřebičů s tmavým panelem a plně dotykovým barevným displejem. U pračky najdete přirozeně systém automatického dávkování detergentů ze speciálního zásobníku, který se umisťuje do spodní části spotřebiče. Sušička zase přichází s rychlejším náběhem sušení díky přídavnému topnému tělesu, které se zapne pouze v počáteční fázi programu. Sušení zůstává velmi úsporné. Předpokládané zahájení prodeje novinek v Česku je 15. března 2025.

Velká obměna čeká také kategorii podlahových vysavačů v tradičním sáčkovém provedení. Dojde k nástupu nových modelů v rámci řad S1, M1 a L1. Poslední jmenovaná je nejvyšší a jejího zástupce Guard L1 můžete vidět na fotce. Co všechno vlajková loď přinese? Univerzální podlahovou hubici s automatickou změnou výkonu dle typu povrchu (nemá ani žádné manuální přepínání), dálkové ovládání na rukojeti, integrovaný výsuvný kartáček a ovládání s barevným LCD displejem na těle vysavače. Samozřejmě půjde ovládat výkon také manuálně. Praktická je oddělená indikace naplnění sáčku a zanesení výstupního filtru nejjemnějšího prachu.

Z dalších produktů určitě doporučujeme neopomenout nové provedení vestavných spotřebičů Pearl Beige, o němž jsme ale už psali v reportáži z veletrhu EuroCucina.

Nivona

Německá značka na IFA nechyběla ani letos. V její expozici nešlo přehlédnout chystaný kávovar NIVO 8107, který jako první od této značky bude mít funkci studené extrakce. Vedle tradičních horkých káv bude možné připravit studené espresso, větší kávu a americano. Výroba nového modelu má začít v říjnu a ještě do konce roku bude uveden i v Česku.

Roborock

U světového lídra robotických vysavačů, který převzal globální pozici jedničky od skomírajícího iRobotu, byly v rámci IFA představeny dva nové modely robotů. Pozornost přitahoval hlavně Qrevo Curv se zaoblenou vysýpací základnou, což je designový trend, který jsme zaznamenali i u jiných značek. Robot má extra vysoký sací výkon až 18 500 Pa, dokáže se nazdvihnout, aby snáze přejel vyšší prahy, má výsuvný boční kartáček a dvojici rotujících mopů, schopných se vysunout do stran, aby robot vytřel podél stěn a v rozích.

Vlevo na fotce pak můžete vidět model Qrevo Slim s výškou pouhých 8,2 cm. I tento robot má výsuvný boční kartáček a výsuvné rotační mopy. Sací síla dosahuje maximálně 11 000 Pa. Základny u obou novinek zajišťují kompletní údržbu včetně mytí a sušení mopů.

Samsung

I když se u druhého korejského gigantu vše točilo okolo AI, objevili jsme zde několik produktových novinek. A to celkem překvapivě včetně zásadní konstrukční inovace! Řeč je o novém systému chlazení lednic, který kombinuje invertorový kompresor a Peltierův termoelektrický článek, který známe především ze segmentu kompaktních lednic či vinoték. Díky kombinaci těchto dvou technologií a optimalizaci chodu spotřebiče pomocí umělé inteligence je dosaženo dodatečné úspory.

V hale City Cube, kde Samsung už několik let na IFA vystavuje, nám padly do oka ještě chystané modely praček a sušiček. Po funkční stránce navazují na stávající generaci – využívají tedy umělou inteligenci k dosažení ještě efektivnějšího chodu. Pračka analyzuje hmotnost vloženého prádla, druh textilu a úroveň zašpinění. Přesně pak dávkuje jak množství vody, tak pracího prostředku. Všimněte si na fotce vysoké úspornosti a velkých barevných displejů. V Česku se mají nové modely objevit příští rok.

Severin

Asi jediný překapávač na českém trhu, který má integrovaný mlýnek, uvedla už před dvěma lety německá firma Severin. Kávovar dokáže pomlet dávku zrn třeba i pro jeden šálek. Letos byla na IFA prezentována verze v tmavém nerezu, která vypadá snad ještě lépe než nerezový originál. Zástupci Severinu nás na stánku upozornili i na chystanou pizza troubu PG 8575 s maximální teplotou 400 °C.

SharkNinja

V hale amerického dravce, který už otřásá v západní Evropě trhem SDA, jsme se setkali se Stanislavem Brázdou, zodpovědným za uvedení značky v Česku a na Slovensku. Prošli jsme s ním postupně celou expozici, která hýřila až těžko uvěřitelným množstvím originálních řešení. Podívat jsme se zblízka museli na pizza troubu Ninja kombinovanou s udírnou a sušičkou potravin. V troubě můžete péct i maso nebo pečivo. O kus vedle byl elektrický gril s poklopem – jeho hlavní devízou je funkce horkovzdušného smažení.

Zařadit do reportáže musíme také kávovar s integrovaným mlýnkem – uvedení je plánováno až na příští rok.

U značky Shark, pod kterou firma dodává na trh úklidovou techniku, ventilátory a produkty osobní péče, vyčníval multifunkční fén, jehož kratší část lze otočit. V rovné pozici slouží výrobek jako kulma a styler.

Sharp

V rámci obrovské výstavy produktů tureckého Vestelu jsme zaznamenali pračky, které mají integrovaný filtr mikroplastů přímo ve dveřích. Liší se tím od většiny konkurentů nabízejících filtr jako samostatné příslušenství.

TCL

K Haieru a Hisensu se přidává v Česku nyní i TCL coby další velká čínská firma, která se chce u nás etablovat v sektoru domácích spotřebičů. Na místě se nám osobně věnovali zástupci značky z české pobočky a informovali nás, že TCL zahajuje své aktivity v MDA s cenově dostupnějším segmentem. Technologicky vyspělejším řešením bude věnována pozornost v další fázi.

Z nových produktů byste neměli minout lednice včetně užších čtyřdveřových modelů bez náběhu dveří. Spotřebič tak snadno integrujete do nábytkové stěny téměř bez jakékoliv mezery. Netřeba se bát o nedostatečnou cirkulaci vzduchu a odvod tepla – probíhá ve spodní části lednice.

Autor: Lubor Jarkovský
Foto a video: Boleslav Svoboda