Nové produkty

zpět
Komerční sdělení
03.05.2021

Prémiová novinka JURA Z10

Prémiová novinka JURA Z10

První domácí kávovar s funkcí studené extrakce espresa a přípravou studené mléčné pěny

Rok 2021 se nesmazatelně zapisuje do historie švýcarské firmy JURA, která zůstává jediným specialistou s výhradním zaměřením na segment automatických kávovarů. Nový kávovar Z10 totiž jako vůbec první domácí automat na espreso dokáže extrahovat kávu za studena a vytvářet studenou mléčnou pěnu. Jedná se o největší inovaci v segmentu kávovarů za celé roky, a přestože se v kontextu s novými produkty používá slovo „revoluce“ až příliš často, v tomto případě je zcela namístě. Z10 kromě studené extrakce přináší také elektronicky řízený a nastavitelný mlýnek, téměř neomezenou možnost personalizace nastavení a menu a v neposlední řadě konektivitu pomocí wi-fi.

JURA Z10 je skutečně prvním domácím kávovarem na světě, který dokáže na stisk tlačítka připravit například studené latte macchiato. To ale samozřejmě není vše. Stroj pochopitelně nabízí také tradiční přípravu horkého espresa a mléčných káv. Uživatel má tak na výběr neuvěřitelných 32 specialit. Podívejme se blíže na jednotlivé prvky, vlastnosti a inovace, s nimiž Z10 přichází na trh.

Školitel a key account manažer Jindřich Palupa představil novinku JURA Z10 magazínu SELL v den jejího oficiálního globálního odhalení na začátku března. Zhlédněte podrobnou prezentaci a podívejte se, jak se kávovar používá a co vše nabízí.

Studená extrakce

Z10 jako unikát na trhu

Připravit si doma ledové caffe latte není složité. Stačí espreso, mléko a led. Můžete použít jakýkoliv automatický kávovar a nepotřebujete žádnou speciální výbavu. Všechny kávovary na trhu bez ohledu na značku ovšem provádějí extrakci klasickým způsobem – horkou vodou. Kávu pak zchladíte ve sklenici studeným mlékem a ledem. Proč je tedy JURA Z10 zcela jedinečným řešením na trhu? Jednoduše proto, že přináší jako vůbec první domácí kávovar na světě takzvanou studenou extrakci kávy. V praxi to znamená, že přes kávový puk protéká voda pod tlakem, jak jsme zvyklí, ovšem voda neohřátá. Výsledná káva vás příjemně osvěží, má ovocnější chuť a není tak hořká. Jde opravdu o nový druh kávového nápoje, protože i stále populárnější „cold brew“ vzniká úplně jiným způsobem – jedná se o přípravu ve french pressu, bez tlaku a s dobou trvání několika hodin. JURA Z10 používá při studené extrakci tlak a je díky tomu jediným domácím kávovarem svého druhu na trhu.

Studená mléčná pěna

Ruku v ruce se studenou extrakcí kávy jde i příprava studené mléčné pěny. Na stisk tlačítka kávovar vydá jak studené espreso, tak studené mléčné kávy. Přestože nevzniká mléčná pěna pomocí horké páry, jak je obvyklé, tvoří ji ty nejjemnější mikrobublinky. Je kompaktní a pouhým zrakem nepoznáte mezi horkou a studenou mléčnou pěnou rozdíl. Stačí však ochutnat, abyste otevřeli ve svém životě úplně novou kávovou kapitolu. Přidat můžete klidně led. Nebo vykouzlit po obědě báječný kávový dezert, když do studeného latte macchiata dáte třeba kopeček vanilkové zmrzliny.

P.R.G.

Elektronické nastavení mlýnku a úprava mletí pro každý nápoj

Kávovar JURA Z10 odborníky z oblasti prodeje kávovarů během svého představení samozřejmě nadchl inovativními možnostmi v přípravě studených káv, ale ještě větší nadšení u nich vyvolal zcela nový typ mlýnku nazvaný P.R.G. (Product Recognising Grinder), který patří také mezi největší inovace na trhu s kávovary. Novinka používá plně elektronicky řízené mletí a nabízí elektronické nastavení hrubosti přímo na displeji kávovaru. Naprostá většina automatických kávovarů s integrovaným mlýnkem doposud umožňovala pouze manuální mechanickou úpravu hrubosti mletí, kterou bylo navíc možné měnit pouze ve chvíli, kdy mlýnek pracoval. Jinak hrozilo zadření či poškození mlecích kamenů. Změna nastavení se ke všemu neprojevovala hned, ale až po výdeji minimálně jedné nebo i více káv. Uživatelé proto změnu hrubosti příliš nepoužívali, někteří se jí dokonce báli a raději ji neměnili. Přitom změna hrubosti je velmi důležitá – ať už kvůli různým druhům kávových nápojů, nebo kvůli rozdílům v kávových zrnech (druh, stupeň pražení atd.). V dobrých kavárnách patří správné nastavení mlýnku mezi klíčové povinnosti baristy.

Mlýnek P.R.G. v modelu Z10 dokáže změnit hrubost mletí během zlomku vteřiny, přičemž můžete nastavení upravit jak pro jednotlivé druhy nápojů, tak v případě potřeby i manuálně před výdejem každé jednotlivé kávy. Nastavení se projeví ihned, a tak je možné extrahovat několik espres za sebou, každé s jiným nastavením hrubosti podle chuťových preferencí každého konzumenta. Něco takového nemá na trhu obdoby.

Ještě musíme zdůraznit, že odlišná nastavení hrubosti pro různé nápoje jsou uložena v paměti stroje a samozřejmě znamenají automatickou úpravu hrubosti, aniž by uživatel musel nastavení potvrzovat či manuálně měnit. Mlýnek P.R.G. proto můžeme směle označit za druhou revoluční inovaci, s níž model Z10 míří na trh.

Spařovací jednotka 8. generace

Mnoho baristů a kávových nadšenců nedá dopustit na pákové kávovary. Pravdou je, že leckterý automat na trhu nedokáže připravit srovnatelně aromatické a chuťově vyvážené espreso, jaké dostaneme z pákového kávovaru. JURA ovšem patří dlouhodobě ke špičce na trhu, jak dokládají i její vítězství v různých testech včetně dTestu, a model Z10 značku posouvá ještě o kus dál, protože jako vůbec první model dostal do vínku spařovací jednotku 8. generace – ta používá novou „3D“ extrakci kávy. Co to znamená v praxi? Voda prochází přes puk rovnoměrně na více úrovních. Z čerstvě pomletých zrn dokáže kávovar získat ještě více aroma a chuti. A to jak při klasické horké, tak nové studené extrakci.

Personalizace menu a nastavení

Hned při prvním pohledu na JURA Z10 vás jistě zaujme její velký barevný displej. Konkrétně má úhlopříčku 4,3ˮ a je samozřejmě dotykový s výrazně lepší odezvou a rychlostí reakcí, na jaké jsme zvyklí z chytrých telefonů nebo tabletů. Nabídku nápojů si lze kompletně přizpůsobit. Buď vsadíte na umělou inteligenci, která vám podle používání kávovaru zobrazuje ty nejčastěji připravované kávy, nebo si vše kompletně nastavíte sami. Ať už je to počet káv (až 5), počet obrazovek (až 4), názvy nápojů, ukládání vlastních nastavení pro nápoje a tak dále. Možnosti úprav jdou tak daleko, že si lze pro vybraný nápoj nastavit hrubost mletí, množství vody, teplotu, sílu aroma a u mléčných káv teplotu mléčné pěny, prodlevu mezi výdejem pěny a extrakcí kávy a další detaily.

Studenou variantu káv jednoduše aktivujete volbou sněhové vločky ve vyskakovacím menu v horní části obrazovky, ale můžete si nápoje fixně nastavit jako studené, nebo teplé. Na první obrazovce můžete mít například tradiční teplé varianty a na druhé obrazovce varianty studené, aniž by bylo potřeba manuálně přepínat mezi teplou a studenou extrakcí. JURA zkrátka myslela opravdu na vše.

Konektivita prostřednictvím wi-fi

Model Z10 je prvním kávovarem JURA s možností připojení k telefonu nikoliv pomocí Bluetooth, které má zpravidla dosah pouze několik metrů, ale pomocí wi-fi. Veškerá výše popsaná nastavení kávovaru včetně přejmenování káv můžete provést v aplikaci J.O.E. na svém telefonu z pohodlí křesla. V aplikaci lze také kávovar monitorovat, kontrolovat potřebu údržby či hledat rady a návody.

Nový systém čištění mléčných cest

Už koncem loňského roku představila JURA u inovované verze modelu E8 nový systém čištění mléčných cest, který je plně automatizovaný a ve svém průběhu nevyžaduje asistenci nebo zásah ze strany uživatele. U modelu Z10 nemůže nové čištění chybět, takže si i tento kávovar sám napustí vodu do dodávané nádobky a celý mléčný systém hygienicky vyčistí.

Ke všem kávovarům můžete také nyní zákazníkům doporučit již v závěru loňského roku avizované tablety pro čištění mléčného systému, které postupně nahradí doposud používaný roztok. Novinka byla v posledních týdnech uvedena na trh. Výhodou tablet je nižší cena za jedno čištění kávovaru a delší výdrž jednoho balení.

Designová perla

Na závěrečnou stranu prezentace jsme si nechali téma designu kávovaru a doplňujeme ho větším množstvím fotek z různých úhlů. Určitě zhlédněte také na předchozí dvoustraně zařazené video magazínu SELL, jež obsahuje spoustu detailních záběrů stroje. Model Z10 se drží stylu a křivek, které navrhl švýcarský designér Werner Zemp už v roce 2005, kdy pro JURA pracoval na prvním modelu tehdy nové řady Z, modelu Z5.

Z profilu má čelní strana tvar jemné vlnky s vystupující horní částí s displejem. JURA tento prvek zachovala i pro novinku Z10. Všimněte si také elegantnějšího a designově čistšího provedení kávové výpusti a podsvícené nádržky na vodu s vlnkovým vzorkem. Snaha dosáhnout maximálně harmonického designu jde až tak daleko, že držák vodního filtru má barvu sladěnou s barevným provedením kávovaru. Vybírat pak můžete i samotný filtr v odpovídající barvě.

Dostupná provedení

Dáte přednost černé, bílé, nebo tmavému kovu?

JURA Z10 bude na českém trhu v prodeji ve čtyřech variantách. Základ tvoří modely Diamond Black a Diamond White v celočerném, respektive celobílém provedení. Náročnějším zákazníkům bude určen model Aluminium White s kovovým čelním panelem z 3 mm silného hliníku. Super prémiová pak bude ikonická Signature Line – model má označení Aluminium Dark Inox. V jeho případě jsou z 3mm hliníku vyrobeny jak čelní, tak svrchní strana. Charakteristické povrchové úpravy je u kovových plátů dosaženo pomocí procesu anodizace neboli eloxování. Jedná se o tepelnou úpravu povrchu hliníkového materiálu, která zabraňuje oxidaci kovu. Můžete si být proto jisti, že čelní a svrchní hliníkový panel zůstanou u Z10 po celou dobu životnosti kávovaru stejné bez změn barvy nebo struktury.

JURA Z10 Diamond Black Dostupnost: 9/2021
JURA Z10 Diamond White, dostupnost: 9/2021

JURA Z10 Aluminium White Dostupnost: 6/2021
JURA Z10 Aluminium Dark Inox – Signature Line Dostupnost: 6/2021

www.jura.com