Interview

04.05.2021

Petr Nývlt: Nové Kávové centrum v Mladé Boleslavi dokončíme v létě. Na místě budeme pražit denně až tunu kávy

Petr Nývlt: Nové Kávové centrum v Mladé Boleslavi dokončíme v létě. Na místě budeme pražit denně až tunu kávy

Společnost JABLUM Czech pokračuje v budování svého doposud největšího Kávového centra v České republice. V Mladé Boleslavi vzniká vlastně taková malá kávová Mekka. Spuštěna už byla hlavní část provozu v podobě pražírny. O postupu prací i o tom, na co vše se mohou zákazníci a obchodní partneři těšit, nás informoval Petr Nývlt, majitel firmy JABLUM.

Na podzim loňského roku jsme spolu hovořili o tom, že budujete v Mladé Boleslavi nové Kávové centrum, v němž bude velká část prostor věnována pražení kávy. Jak jste v projektu pokročili? Kdy odsud začne putovat první káva k zákazníkům?

Výrobní část Kávového centra, tedy pražírnu, jsme již dokončili. Instalovali jsme nové pražírny LORING a zlepšili jsme proces kontroly kvality kávy. Velká část našich investic směřovala také do skladování kávy. Hotový je sklad zelené kávy s více než 120 monitorovanými paletovými místy. Ta jsou již z velké části zaplněna novými sklizněmi káv z různých koutů světa.

Co vás tedy čeká v nejbližších měsících? Na co se návštěvníci Kávového centra v Mladé Boleslavi mohou ještě těšit?

V tuto chvíli začíná realizace showroomu, který představí návštěvníkům to nejlepší z kávového světa. Příznivci pohodlné domácí přípravy kávy si zde budou moci sami vyzkoušet pestrou nabídku automatických kávovarů. Tak jako v ostatních našich kávových centrech ani zde nebudou chybět přední světové značky profesionálních pákových kávovarů. Novinkou bude VIP salonek pro skutečně vášnivé milovníky kávy, kde budou moci degustovat nové kávy připravené na profesionálních kávovarech Victoria Arduino.

S kompletním dokončením a otevřením Kávového centra počítáme letos v létě.

Na místě už máte několik pražíren a sklad zelené kávy. Kolik kávy zde budete produkovat? Předpokládáme, že vaše výrobní kapacity otevřením tohoto provozu výrazně stoupnou, že?

Ano, váš předpoklad je samozřejmě správný. Pražírnu v Boleslavi jsme projektovali na produkci 1 tuny kávy za den. A to od pražení až po finální balení kávy a případnou expedici. Velkou výhodou naší pražírny je, že jsme schopni vyhovět jak zákazníkům, kteří chtějí jen pár kil kávy, tak velkým odběratelům požadujícím řádově stovky kilogramů a paletové odběry. Dosáhneme toho díky instalaci několika pražíren kávy s různým výkonem. To, že celý výrobní proces od zelené kávy přes její pražení až po návrh designu a balení kávy máme „in-house“, nám dává velkou flexibilitu a možnost rychleji reagovat na přání našich zákazníků.

Jakým způsobem je zde káva pražena? Jaké pražírny používáte?

Celkem máme v Boleslavi instalované 4 pražírny kávy. Dvě z nich jsou od již zmiňovaného amerického výrobce LORING. Jedná se tedy o stejnou technologii, jakou máme i v naší liberecké pražírně. Díky těmto pražírnám jsme schopni uspořit více než 80 % energetických nákladů na pražení kávy, což mimo jiné znamená i nižší zátěž pro životní prostředí. Další dvě pražírny jsou od německého výrobce Novoroaster a jedná se o moderní fluid-bed horkovzdušné pražírny.

Každá káva má u nás svůj originální pražicí profil a každé jednotlivé pražení je detailně monitorováno a data uložena do cloudového úložiště. Toto precizní sledování výrobního procesu nám dává jistotu zcela konzistentní kvality kávy upražené plně dle individuálních požadavků zákazníka, s ohromující přesností u každé várky. Navíc jsme schopni kdykoli zobrazit detailní informace o jakékoli kávě, která opustí naši pražírnu.

Ve zdejší pražírně máte i chemickou analytickou laboratoř. K čemu konkrétně slouží? A jak ji budete využívat v rámci produkce pražené kávy?

Kvalita kávy je pro nás na prvním místě. Vybíráme si skvělé kávové sklizně, spolupracujeme s prověřenými farmáři, využíváme nejmodernější pražírny. Takový je náš recept na výbornou kávu. A vlastní laboratoř nám umožňuje jít ještě dál a poznat naši kávu do nejmenších detailů. V současnosti jsme jedna z mála pražíren v Evropě, která u všech svých pražených káv pravidelně měří hodnoty akrylamidu, kofeinu i jiných látek. Zejména akrylamid je v poslední době skloňován jako potencionálně zdraví škodlivá látka. Ačkoli tyto testy zatím nejsou v rámci EU povinné, tak nám dávají jistotu nejvyšší možné kvality naší kávy.

Dlouhé roky platilo, že na trhu převládalo silnější italské pražení. V poslední době ale roste popularita méně pražených káv. Jak pražíte kávy u vás? A jak se k trendy vlně „blond“ káv stavíte?

Kávu pražíme nejen pod našimi značkami CoffeeClub nebo Banua, ale také pro řadu jiných distributorů, pod jejich vlastní značkou. Kávu vždy pražíme s respektem k přání zákazníka a ohledem na budoucí způsob její přípravy. Velkou část našich zákazníků tvoří uživatelé domácích automatických kávovarů, pro které je vhodnější střední pražení. Světlejší pražení využíváme spíše u jednodruhových specialit určených pro alternativní přípravy. Nutno podotknout, že například z hlediska obsahu zmíněného akrylamidu je rozhodně zdravější střední pražení kávy.

Jak vlastně vypadá takový typický den pražiče kávy? Které činnosti jsou pro vás nejzajímavější?

Nový den nelze v pražírně kávy začít jinak než kávou. Dopoledne často věnujeme degustacím či ochutnávkám vzorků. To je věc, kterou nijak významně neurychlíte a která je základem pro pražení nových káv a vytváření nových receptur. Současně se dle plánu výroby spouští jednotlivé pražírny. Souběžně tak pražíme několik druhů káv. Na práci s kávou je krásné, že neustále vytváříte něco nového. Pracujete s novými zajímavými kávami, hledáte zajímavé kávové směsi pro nové i stávající zákazníky, navrhujete nová balení. Není to tedy jen o určité části dne, je to o každém jednom kroku a práci sehraného týmu, díky které je pak výsledek na konci dne zkrátka perfektní.