Téma

05.05.2021

Naděje umírá poslední. IFA i EuroCucina jsou nadále v plánu

Naděje umírá poslední. IFA i EuroCucina jsou nadále v plánu

Vývoj pandemie letošnímu restartu velkých společenských a obchodních akcí příliš nepřeje. Příchod rozličných mutací, problémy s vakcinací v Evropě, šíření dezinformací a popírání vědeckých faktů i mediální panika okolo přípravku AstraZeneca, u kterého je riziko krevních sraženin menší než u hormonální antikoncepce, již desítky let zobou miliony žen po celé planetě… To vše vyvolává v pořadatelích, vystavovatelích a případných návštěvnících obavy, že napjatě očekávané veletrhy se nakonec nebudou vůbec konat. IFA i EuroCucina jsou však nadále v plánu a hlasy špiček z branže hovoří jasně – firmy veletrhy chtějí, dokonce v jejich konání doufají a vnímají je jako důležitý symbol návratu k normálnějšímu životu.

Velké množství top manažerů dává najevo to, co dřímá v celé společnosti. Frustrace z posledního roku s mnohonásobně menším množstvím osobních kontaktů je stále silnější a evidentnější. Touha po byznysu s podáním ruky, osobním hovorem a výměnou názorů mezi lidmi roste. Ukazuje se, že přes všechny klady tolik diskutované „digitální evoluce na steroidech“, již koronavirus přinesl, není možné lidskou interakci a lidský život vtěsnat na displej a do jedniček a nul. O to víc teď začínají znít v kontextu s IFA i Salone del Mobile, jehož součástí je také EuroCucina, hlasy, které vyzdvihují důležitost toho, aby se tyto akce konaly. Netřeba snad zdůrazňovat, že tím nikdo nemá na mysli digitální streamované show. Ať už loňská IFA, nebo online tiskovky jednotlivých firem, všechny online „akce“ nebyly bez výjimky ničím víc než trochu lepšími videi, která mohou firmy pověsit na YouTube.

Nás v redakci žádný online event nenadchl, naopak spíš přiživil ono toužebné přání, aby v roce 2021 již došlo ke zlomu a odložené veletrhy mohly proběhnout. Pochopitelně to závisí na situaci a dalším vývoji, přičemž veletrhy nejsou v záviděníhodné situaci, podobně jako hudební festivaly a další velké akce. Vše se musí plánovat mnoho měsíců dopředu, což v situaci, kdy nevíme, co nastane v řádu dnů, je dost složité. Zástupci Salone del Mobile proto už koncem března vyzvali italskou vládu, aby poskytla záruky a definovala jasné podmínky, za jakých se bude moci veletrh konat. V žádosti se hovoří o 6. dubnu jako termínu, do kterého potřebuje Salone del Mobile od vlády záruky a zelenou. Jde o termín, který připadá na vydání SELLu, a nejsme si v redakci příliš jisti, že se pořadatelé veletrhu něčeho konkrétního dočkají.

Zda se letos podíváme do Milána na nejnovější designy kuchyní a spotřebiče, je určitě víc ve hvězdách než každoroční výlet do Berlína. IFA se konala i loni, byť šlo o pouhý drobný odlesk toho, čím tato akce skutečně je. IFA v nějaké formě velmi pravděpodobně proběhne – snad jiné než loni. Poněkud nešťastné také je, že se oba veletrhy, které si standardně nekonkurují, letos termínově částečně překrývají. Salone del Mobile je plánováno na 5.9. až 10.9. zatímco IFA na 3.9. až 7.9. Jestli se letos podaří, abychom jeli z Prahy do Berlína a následně přeletěli do Milána, budeme si skoro připadat jako v nějakém science fiction filmu. Nezbývá než doufat. Naděje umírá poslední, že?

Lubor Jarkovský