Chlazení na českém trhu podle GfK
Prodej chladniček a kombinací ve sledovaných odbytových cestách sta-
gnuje, tržby se za rok 2016 zvedly meziročně o necelé 1 %. V průměru
vloni investovali kupující do chladničky 9 800 korun. Z celkové poptáv-
ky za rok 2016 pokryly vestavby 10 % prodaných spotřebičů.
U jednodveřových chladniček poptávka meziročně mírně vzrostla,
nicméně ji doprovázel pokles průměrné ceny. Dvoudveřové kombinace
naopak postihl mírný pokles zájmu kupujících, cenový průměr však ne-
klesal. Tahounem růstu trhu se stal segment lednic side-by-side (ame-
rických lednic) s nárůstem téměř o 25 %, který v hodnotě odpovídal
za 6 % loňských tržeb za chlazení. Těžiště prodeje i nadále vytvářely
kombinace s mrazákem dole, které z celkového obratu za chlazení za
uplynulý rok zajistily 70 %.
Volně stojící kombinace s mrazákem dole odpovídaly zhruba za 60 %
loňské hodnoty prodeje za chlazení. Téměř tři čtvrtiny jejich obratu
zajistil energeticky úspornější sortiment v třídách A+++ nebo A++,
jehož hodnotový podíl meziročně mírně stoupl. Z celkového „koláče“
hodnoty prodeje v meziročním srovnání získaly větší díl také modely
s technologií No Frost (zhruba polovinu) a velkoobjemové chladničky
(přes 300 litrů vnitřního objemu) – tedy celkově dražší část sortimentu
(od 12 000 korun).
Zdroj:
Zdeněk Bárta
Consumer Choices
Director CZ&SK,
GfK Czech
%
5
Jasnou jedničkou v hodnotě prodejů jsou
nadále kombinované chladničky s mrazákem
dole. V posledních letech u nich výrazně
klesla spotřeba, i za hranici třídy A+++,
ve větší míře se objevily řady v retro
designu, pro něž otevřela dveře trhu značka
Gorenje, u dražších modelů se stal standardem
nerezový plášť, stejně jako nulové zóny
a elektronická regulace teploty.
Kombinované chladničky
s mrazákem dole
No Frost je prakticky standardem, systém
oddělených chladicích okruhů se rozšiřuje
Přestože dle informací společnosti GfK (viz box) prodeje chladniček stagnují a trh rostl
loni jen velmi mírně a letos nelze očekávat nějaký zásadní zvrat, i zde se projevil trend
nárůstu poptávky po dražších modelech. My jsme připravili do tohoto vydání rozsáhlejší
přehled 16 chladniček, v němž je zařazena většina významných značek působících na čes-
kém trhu. Samozřejmě se nedostalo úplně na všechny, protože časopis není nafukovací, ale
16 značek je nepochybně velmi pěkný reprezentativní vzorek trhu.
Energetická třída
Ve spotřebě udělaly chladničky za posledních 10 let opravdu slušný skok. U některých mo-
delů s mrazákem dole se dostali výrobci s ročním odběrem elektřiny na hranici 130 kWh.
To je 2× až 3× méně, než bylo před pár lety obvyklé. Na rozdíl od situace u jiných spo-
třebičů, jako jsou myčky nebo pračky, které
běží po velmi omezenou dobu, má posun
ve spotřebě u chladniček opravdu význam-
ný dopad na výdaje za elektřinu. Vliv na
snížení spotřeby má nasazení novějších,
účinnějších izolací, invertorových motorů
a elektronického řízení chodu chladničky
včetně možnosti velmi přesného nastavení
teploty.
Nulové zóny
Hitem současnosti jsou nulové zóny, které
se postupně dostávají i do nižšího střední-
ho cenového segmentu. Je ovšem potřeba
rozlišovat, zda jde o nulovou zónu s elek-
tronicky řízenou teplotou blízko 0 °C, nebo
pouze zásuvku s o pár stupňů nižší teplo-
tou, než je ve zbytku chladicího prostoru
(v jejím případě není teplota přesně nasta-
vena). Nejlépe prodlouží čerstvost masa
a zeleniny pochopitelně zásuvka s přesně na-
stavenou teplotou. Důležitá je u těchto zón
též regulace vlhkosti, protože ovoce a zele-
nina vyžadují vyšší vlhkost, aby nechřadly
a nescvrkly se, zatímco maso vydrží déle
čerstvé v prostředí s nízkou vlhkostí.
Chladicí systémy
Když už jsme zmínili vlhkost vzduchu, ta
se stala už předloni velkým tématem. Čer-
stvost a její prodloužení nahradily v komu-
nikaci značek do té doby jasně dominující
systém No Frost, jenž se stal na trhu už
vlastně celkem standardem. Chladničky
s regulovanou a kontrolovanou vlhkostí
v chladicí části jsou schopné prodloužit
čerstvost potravin a zajistit, aby nebyly vy-
sušovány, jak k tomu docházelo dříve, když
se používal u mnoha chladniček pro chla-
zení horního oddílu suchý vzduch z mra-
záku. Celá problematika systémů chlazení
a mražení je ovšem poměrně složitá, a tak
jí věnujeme samostatný článek na stranách
28 až 30. Prodavači chladicí techniky by
měli rozdíly mezi jednotlivými systémy
rozhodně znát, protože prezentovat chlad-
ničky pouze jako ty, které se namrazují, a ty
beznámrazové v dnešní době určitě nesta-
čí. Zákazník by měl být informován, jakou
konstrukci a chladicí systém požadovaný
model používá. Rozdíly v kvalitě skladová-
ní potravin jsou totiž u jednotlivých typů
značné.
SKUPINA VÝROBKŮ • CHLADNIČKY S MRAZÁKEM DOLE
18