Aktualita

20.06.2025

Pizza trouby Ooni oficiálně na českém trhu. Traminal podepsal smlouvu o zastoupení

Pizza trouby Ooni oficiálně na českém trhu. Traminal podepsal smlouvu o zastoupení

Světový lídr na trhu domácích pizza trub se dočkal tuzemské reprezentace v podobě společnosti Traminal, která je od letošního června oficiálním a autorizovaným dovozcem celého portfolia Ooni na český trh. Traminal bude českým obchodníkům tedy dodávat jak plynové, tak kombinované i elektrické pizza trouby dosahující teploty až 500 °C. Chybět ale nebude ani inovativní kuchyňský robot Spiral Dough Mixer navržený s ohledem na optimální zpracování těsta.

Z garážového nápadu k celosvětovému úspěchu v pečení pizzy
Společnost Ooni, kterou založili v roce 2012 manželé Kristian Tapaninaho a Darina Garland, se zrodila z jednoduché frustrace – nemožnosti upéct doma pizzu v kvalitě srovnatelné s restaurací. Domácí trouby v té době nedosahovaly potřebných vysokých teplot a dostupné pece na dřevo byly drahé a neskladné. To vedlo Kristiana, i bez předchozích zkušeností v oblasti produktového designu či inženýrství, k vytvoření první přenosné pece na pizzu na dřevo na světě. Co vás možná také překvapí, je, že ani Kristian ani Darina nemají italský původ a žijí ve Skotsku, kde také dodnes jejich firma sídlí.

Základní myšlenkou a posláním firmy Ooni je, že každý si zaslouží skvělou pizzu. Z tohoto přesvědčení vzešel první produkt – rychlá, přenosná a cenově dostupná pec na dřevo. Od svého uvedení na trh se společnost rozrostla v mnohokrát oceněný podnik s celosvětovou působností a produkty prodává po celém světě.

Elektrická pizza trouba Ooni Volt 12 se nahřeje až na 450 °C.

Rozšiřování sortimentu
Inovace zůstávají jádrem strategie Ooni, což vedlo k rozšíření sortimentu o další modely pecí, které fungují na dřevo, dřevěné uhlí, plyn, a nakonec také elektřinu. Portfolio doplňuje řada příslušenství a dalšího zboží pro milovníky pizzy. Mezi významné novinky patří i v úvodu zmíněný kuchyňský robot se spirálovým systémem hnětení těsta a rotující mísou, které přispívají ke vzniku silnější glutenové sítě. Pizza má díky tomu následně vzdušnější strukturu. Těsto je pružnější, méně se trhá a lépe se s ním pracuje.

Vedle různých druhů pizza nabízí Ooni také kuchyňský robot, u něhož je kladen důraz na optimální zpracování těsta.

Ooni můžete objednávat u firmy Traminal
Společnost Traminal očekává v dohledné době naskladnění produktů značky Ooni a obratem je bude schopná dodávat českým obchodníkům. Poptávat jednotlivé modely můžete už nyní. Firma bude v Česku zajišťovat také servis. Nezávisle na lokální distribuci budou nadále fungovat objednávky ze strany spotřebitelů provedené na globálním webu Ooni.com a ze strany velkých mezinárodních řetězců.

Jak je na tom trh pizza trub?
Globální trh s pecemi na pizzu dosáhl v roce 2024 hodnoty 1,9 miliardy USD a do roku 2033 by měl vzrůst na 2,64 miliardy USD při ročním růstu 3,72 %. Růst je důsledkem stoupající poptávky po přípravě kvalitní domácí pizzy. Na tento fenomén reagovaly v posledních letech nejen specializované firmy, ale také mainstreamové značky ze světa domácích spotřebičů, které se přirozeně zaměřily na elektrické modely. Zájem zákazníků ovšem reflektovali i výrobci vestavných trub, když u vybraných modelů navýšili teplotu v pizza programu nad 300 °C. V případě některých firem je to až 350 °C.