Reportáž

21.07.2022

Milánská EuroCucina ve znamení nespočtu novinek a náporu návštěvníků

Milánská EuroCucina ve znamení nespočtu novinek a náporu návštěvníků

První velký evropský veletrh potvrdil důležitost fyzické prezentace výrobků a naznačil, že zářijová IFA bude velkolepá

Domácí spotřebiče byly na veletrhu Salone del Mobile prezentovány v plném měřítku naposledy před dlouhými čtyřmi lety, a to na IFA v roce 2019. Od té doby firmy nemohly své novinky fyzicky prezentovat a přes rozličné internetové streamy a přenosy je evidentní, že si největší inovace schovávaly na první postpandemické akce. EuroCucina, která se koná v rámci Salone del Mobile, tak nabídla největší porci nových produktů, jakou jsme na jakémkoliv veletrhu kdy viděli.

Exkluzivní a jediná video reportáž z veletrhu EuroCucina na YouTube, která se zaměřuje na domácí spotřebiče:

Ačkoliv se svět stále oklepává z dopadů pandemie a zmítají jím nemalé geopolitické problémy, přivítal italský veletrh Salone del Mobile více než 262 tisíc návštěvníků. Ve srovnání s posledním předpandemickým ročníkem 2019 je to sice jen necelých 70 %, ale vzhledem k souběhu mnoha negativních okolností komplikujících situaci ve světě jde o obrovské číslo. Obzvlášť když započítáme, že letos nedorazili do Milána prakticky žádní Rusové ani Číňané, kteří tvořili v roce 2019 skoro 11 % návštěvníků. Hlad světa po cestování, osobních setkáních, „face to face“ byznysu a osobním seznámení se s produktovými novinkami trvá. A velmi pravděpodobně nikam nezmizí, protože věštecké predikce toho, že pandemie zcela změní vzorce chování lidí, se ukázaly jako liché. Vidět je to nejen na prvních veletrzích, ale i na současných výsledcích e-shopů. Připravovaný ročník IFA bude proto pravděpodobně jedním z nejlepších v historii – ve srovnání s EuroCucinou na něj jede vystavovat mnohem více firem z oboru domácích spotřebičů. Přestože byl Milán velkolepý, z pohledu sektoru spotřebičů šlo vlastně jen o takový předkrm. Hlavní chod nás čeká v září a dle informací, které máme v redakci od mnoha značek k dispozici, se na něm můžeme těšit na hotovou explozi opravdu zajímavých novinek.

Vraťme se ale nyní do Milána, odkud vám přinášíme jak video, tak foto reportáž. Veletrhu jsme se rozhodli věnovat nadstandardní prostor, abychom vám všechny zásadní novinky mohli prezentovat.

Airforce a venkovní kuchyně

Italský výrobce odsavačů na veletrhu překvapil prezentací velmi komplexní řady modulárních venkovních kuchyní E-Cook. Vedle zcela nového kompaktnějšího řešení, které vlastně připomíná svou koncepcí gril, byť obsahuje také fritézu, zde byly k vidění i celé pulty s indukčními varnými deskami a dalším vybavením. Přípravné pulty jsou vyrobeny ze dřeva (masiv), konstrukce je nerezová včetně zásuvek. Nechybí masivní kovové poklopy s pojistkami proti nechtěnému zavření.

Asko se chlubí rekordní myčkou

Prémiová skandinávská značka, patřící nyní již pod Hisense, byla jedinou, která z této skupiny v Milánu vystavovala. Gorenje na místě nebylo. U Aska jsme nenarazili na žádnou zásadní novinku. Nejčastěji zaměstnanci firmy upozorňovali návštěvníky na myčku s nejvyšší dostupnou kapacitou 17 sad nádobí, která má 3 kovové koše plus příborovou zásuvku. Dodávána je i s klasickými košíky na příbory, takže má uživatel na výběr, jakým způsobem bude nádobí a kuchyňské náčiní do myčky skládat. Třetí koš nemá plnou velikost – nachází se mezi spodním a horním košem, určen je hlavně na mytí hrnků, šálků a dalšího nepříliš vysokého nádobí.

Beko Beyond očekává další přírůstky

Největší novinkou u firmy Beko byla trouba bPRO700 z nové řady Beyond, která postupně nabíhá také na český trh. Novinka s inovovaným rozvodem horkého vzduchu AeroPerfect a konektivitou HomeWhiz nabízí 13 pečicích funkcí. Součástí výbavy je i masová sonda. Ovládání řeší Beko velmi zajímavě – kombinuje menší dotykový a barevný LCD displej s otočným voličem a dotykovými ikonami. Uživatel může jak ťukat přímo na displej, tak potvrzovat kroky a pohybovat se v menu pomocí voliče. Beko tak jde vstříc jak mladším zákazníkům, tak těm starším požadujícím tradičnější způsoby ovládání. Trouba by na český trh měla dorazit koncem letošního roku.

Bertazzoni – každá jednotlivá trouba je originál

Legendární italská značka, založená už v roce 1882, se na veletrhu chlubila množstvím rozličných spotřebičů, jejichž společným jmenovatelem byla nekompromisní kvalita dílenského zpracování. Na této fotce můžete vidět multifunkční parní trouby s jedinečnými povrchovými úpravami. Nejde jen o barvy – výroba všech trub je dokončována ručně, takže každý jednotlivý kus je originál, mírně se liší odstíny a sytost barev. Bertazzoni nabízí ještě další varianty včetně laků používaných v automobilovém průmyslu.

Z novinek této firmy nás zaujal ještě prémiový sporák s flexi indukční varnou deskou a s integrovaným odsavačem par. Vzhledem k tomu, že stejný typ výrobku nedávno ukázal i konkurenční Steel (dále v reportáži), vidíme jednoznačně se formující trend v segmentu sporáků. Tedy těch superprémiových.

BORA oslňovala svou futuristickou troubou

Poměrně mladou německou značku založil Willi Bruckbauer z rodiny úspěšných truhlářů jako reakci na to, že mu vadily klasické odsavače par, které často překáží ve výhledu v prostoru kuchyně. Jako první přišel v roce 2007 s varnými deskami s integrovaným odsavačem, čímž dal vzniknout novému trendu, který dnes následuje celá branže.

Vedle varných desek vyrábí BORA nově i trouby, zatím tedy jeden model X BO, o který byl v Miláně obrovský zájem. V expozici této značky byla kontinuálně největší koncentrace lidí. Trouba X BO se vymyká z mnoha důvodů – mezi ty hlavní patří 19palcový dotykový displej v celé šířce čelního panelu, parní funkce s odsáváním páry před otevřením dvířek a filtrací vzduchu přes uhlíkový filtr (do kuchyně neunikají během pečení pachy). Samozřejmě jde o smart troubu s množstvím receptů a doplňkových funkcí.

Siemens uvede na podzim novou generaci trub iQ700

Před pár týdny informoval Jiří Müller ze společnosti BSH na svém LinkedInu, že můžeme na podzim očekávat novinky v prémiové řadě iQ700. A právě ty jsme záhy nato viděli osobně v Miláně, kde byly k vidění i nejvyšší modely studioLine.

Trouby jsou zajímavé jak designově, tak funkčně. Z hlediska vzhledu se drží čistého německého stylu s dominujícím černým sklem. Jedinou nevýhodou je, že nelze na veletrhu se spoustou světel a odrazů v jakémkoliv úhlu spotřebič vyfotit. A nepomůže ani polarizační filtr. Humor stranou. Největší novinkou v designu je madlo, který sice standardně vystupuje ze dvířek, ale současně vytváří optický klam a není prakticky vidět. Co se týče funkcí, deklarací toho, co umožňuje umělá inteligence, je schopnost trouby rozpoznat stupeň opečení kůrky například na pizze. Na displeji si nastavíte, jak chcete okraj pizzy křupavý, a trouba pomocí integrované kamery a umělé inteligence pozná, kdy je ho dosaženo. Zajímavé je, že se data odesílají do cloudu, kde probíhá samotné vyhodnocení. Celý systém se tak bude učit a zdokonalovat na základě informací ze všech prodaných a k wi-fi připojených trub Siemens s těmito funkcemi. V nabídce funkcí pak nechybí množství receptů či možnost využít hlasového asistenta.

Asi nikoho nepřekvapí, že nejvyšší model HN978GQB1 obsahuje parní generátor i funkci mikrovln. Je to zkrátka nejvyspělejší trouba, jakou firma BSH kdy vyrobila.

Cooking Surface a neviditelná indukční deska

Hned na úvod reportáže zařazujeme jeden z velkých hitů veletrhu v podobě indukčního řešení, které není v kuchyňské lince vůbec vidět. Induktory jsou totiž přímo pod pracovní plochou, která sama o sobě slouží k vaření. Žádné řezání otvoru pro varnou desku, jen jednolitý povrch, na kterém můžete krájet suroviny i vařit. Za zajímavým řešením stojí značka Cooking Surface, která spolupracuje s firmou ABK Stone coby dodavatelem kuchyňských pracovních desek. Zájemci tedy mají na výběr nespočet barevných variant jeho porcelánové kameniny. Varné plochy jsou velmi decentně indikovány, takřka neviditelně. Ovladač je připojen k induktorům kabelem – lze ho schovat například do zásuvného pouzdra, které se skryje v desce podobně jako například elektrické zásuvky.

Electrolux ukázal kuchyň budoucnosti a překvapil vstupem do segmentu 70cm vestavných lednic

V expozici švédského výrobce byla kromě běžných produktových novinek ještě futuristická koncepce „kuchyně budoucnosti“. Ještě před pár lety se firmy v těchto prezentacích zaměřovaly na konektivitu a smart funkce, nyní je ovšem hlavním tématem udržitelnost. Kuchyně GRO od Electroluxu se soustředí nejen na spotřebiče, ale i na způsob, jakým kuchyňský prostor používáme a co v něm vaříme. Důraz byl kladen na omezení živočišných potravin a zvýšení konzumace rostlinné stravy včetně doposud přehlížených plodin.

Přestože nás zaměstnanci Electroluxu upozorňovali hlavně na nové varné desky včetně modelu s integrovaným odsavačem, nám přišla jako mnohem důležitější novinka vystavená 69 cm široká vestavná chladnička. Electrolux se tak přidá jako čtvrtý v pořadí mezi firmy s tímto typem lednice a dovolíme si říct, že doposud velmi specifické řešení tím má definitivně nakročeno do mainstreamu. Model Electroluxu bude dvouokruhový, takže budou čerstvé potraviny uchovávány v optimální teplotě i vlhkosti.

Elica a její hvězda Open Suite

U jednoho z největších evropských producentů odsavačů jevili návštěvníci pochopitelně velký zájem hlavně o varné desky s integrovaným odsavačem. Nechyběl zde ani model s plynovými hořáky, který v nepřeberné nabídce indukčních desek tohoto typu, kterou na trhu najdeme, rozhodně vyčníval. Nás si ale nejvíc získal prémiový odsavač Open Suite – Elica ho představila už v loňském roce. V Miláně byly k vidění různé způsoby instalace, tedy ostrůvkové pojetí či nástěnné. Současně byly prezentovány různé varianty polic od dřeva přes sklo až po kov. Open Suite totiž není pouze odsavačem, ale i policovým systémem. Jedná se o skutečně unikátní pojetí digestoře.

Fabita jde na vše úplně jinak

Italská společnost Fabita láká spotřebitele vedle osobitých odsavačů par v odvážných tvarech a provedení na snad ještě odvážnější indukční varné desky integrované do mobilního nábytku nebo solitérní vařiče. Středobodem prezentace na EuroCucině byl ale jídelní stůl Mammamia, který má v sobě integrované indukční cívky. Můžete k němu tedy zasednout, povídat si s rodinou nebo přáteli a současně vařit.

Haier a jeho nápor novinek včetně technologických perel

Čínský obr nevystavoval přímo na výstavišti, ale relativně v centru Milána v multifunkčním a eventovém prostoru Superstudio Più, kam svezl novinky všech svých hlavních evropských značek. Jednou z dominant byla čtyřdveřová lednice Cube 90 z řady Series 9. Novinka s tradiční šířkou 90 cm zaujme jak luxusním provedením v černém skle, tak integrovaným tabletem ve dvířkách, přes který lze mimo jiné ovládat a řídit další domácí spotřebiče, vyhledávat recepty a využívat spoustu dalších funkcí jako na běžném tabletu. Uvnitř se nachází 2 samostatné zásuvky na ovoce a zeleninu s nastavením úrovně vlhkosti i 2 zásuvky My Zone, kde lze upravit teplotu podle vložených potravin. Z českého zastoupení firmy máme potvrzeno, že tento model s kódovým označením HCW9919FSGB bude uveden i u nás. Objevit by se měl na trhu do konce letošního roku.

Neméně technologickým a moderně pojatým spotřebičem je trouba Chef@Home z řady Series 6, která má místo skla dvířek velký dotykový displej. Podobnou koncepci uvedla na trh v minulosti značka Candy, ale varianta od Haieru nabízí výrazně lepší odezvu displeje a další pokročilé funkce. Nechybí masová sonda či kamera, která neslouží jen k nahlížení na jídlo jak na displeji, tak na dálku přes mobil. Trouba je schopna vyhodnocovat díky kameře stav pokrmu. Trouba má kódové označení HWO60SM6C1BH a na český trh by měla být uvedena do konce letošního roku.

V části věnované značce Hoover jsme si všimli nového modelu pračky řady H-WASH 700, která má sice slim provedení s hloubkou pouhých 44 cm, ale najdete v ní buben s kapacitou na 9 kg prádla. Na trhu, kde kvůli válce na Ukrajině nadále chybějí úzké pračky, bude nepochybně vítanou novinkou. Pračka používá extra široký buben nazvaný Ultra Wide Care Drum, díky němuž nabízí vzhledem ke své hloubce onu rekordní kapacitu. Chybět nebudou parní funkce a další várka speciálních programů v aplikaci hOn. Očekávaný termín uvedení je říjen 2022.

 

Zóna Candy obsahovala jednu velmi zajímavou perličku v podobě prototypu volně stojící myčky, která dokáže umýt a usušit plnou náplň za těžko uvěřitelných 35 minut. Kdy bude uveden na trh finální produkt, není známo.

Naproti myčce pak byla k vidění povedená prezentace praček a sušiček Candy RapidÓ Pro, jejíž první vlaštovky už dokonce přiletěly na český trh. Zatím tedy pouze jeden model pračky, abychom byli přesní. Následovat budou další včetně pračkosušiček během září. Sušičky portfolio doplní v průběhu podzimu. Novinky se drží jednoduchého a přímočarého ovládání. Nechybí ale ani konektivita. Největší devízou u praček je jejich rychlost – díky invertoru Speed-Drive a systému Quick&Clean vyperou plnou náplň za 39 minut. Zapomenout nesmíme ani na to, že mají parní programy.

LG bez LG

Firma LG nepřijela do Milána se svou hlavní a stejnojmennou značkou. Celou svou expozici věnovala superprémiové značce Signature, s níž před pár lety přišla. Dominantou zde byla 120 cm široká french door lednice, která je podle zástupců LG největší svého druhu na světě. Nejde totiž o modulární řešení v podobě několika spojených spotřebičů dohromady. S ohledem na to, že Signature v Česku vůbec nepůsobí, nelze uvedení tohoto modelu očekávat. Nehledě na to, že je určen primárně pro americký trh a firma s ním na italském veletrhu pouze oťukávala evropské břehy a sbírala názory obchodních partnerů.

Kromě majestátní lednice jsme na místě zaznamenali zajímavé vestavné trouby Signature se skleněným povrchem a nerezovou barvou. Na první pohled trouby upoutají tím, že nemají madlo – otevírají se lehkým stisknutím v pravém horním rohu dvířek. 60 cm vysoká trouba napravo je multifunkčního typu s parními funkcemi, zatímco 45 cm vysoký model nabízí různé metody pečení, které lze kombinovat s mikrovlnami. Ve stejném barevném provedení byla na místě i varná deska.

Quooker a jeho baterie s vřící vodou

Mezi opravdu populární značky na veletrzích patří nizozemský Quooker se svými systémy kuchyňských baterií, z nichž neteče jen běžná voda, ale i filtrovaná chlazená voda, a to dokonce sycená, a v neposlední řadě voda vřící. Quooker není bohužel na českém trhu přítomný. Obdobné řešení u nás nabízí například Grohe.

Samsung má velké ambice

 

Korejský výrobce v posledních letech zintenzivňuje své aktivity v segmentu domácích spotřebičů i na našem trhu. Dokládá to například uvedením zajímavé koncepce chladniček Bespoke, které podrobně prezentoval v minulém vydání SELLu. Kromě chladniček s výměnnými barevnými panely vyšle na trh také novou vestavbu, o níž se firma rozepsala hned na čtyřech stranách v tomto vydání (od str. 68). Na druhé fotce můžete vidět kromě lednice i vestavné trouby – jejich barva není černá, jak může fotka klamat. Jedná se o tmavě modrou, která bude do konce roku v prodeji i v Česku. Na místě jsme si spotřebiče podrobně prohlédli, protože na lasvegaské CES byly k vidění jen americké varianty. Po osobním seznámení s novinkami můžeme konstatovat, že Samsung má jednoznačně našlápnuto k výraznému posílení své zdejší pozice v segmentu built-in.

Nové myčky Samsung se pyšní spoustou zajímavých technologií a funkcí. Nás ale nejvíc upoutala zásuvka na příbory, která má kovové provedení jako standardní koše. Jelikož jsou plastové pořadníky na příbory vyjímatelné, je využití tohoto prostoru značně variabilní. Do samotné zásuvky bez příborníku se vejdou například menší hrnečky nebo šálky.

V těchto dnech se už pomalu chystají ke své premiéře na trhu nové pračky Samsung s ostřejšími rysy a populárními metalickými panely. Novinky s bílým inverzním displejem, autodosingem a umělou inteligencí zamíří během léta do českých obchodů. Kromě tohoto tradičního provedení v bílé se můžete těšit na modely v černé.

Smeg s novými barvami

Italský výrobce neměl na EuroCucině žádnou zásadní technologickou nebo obecně produktovou novinku. Firma se zaměřila hlavně na prezentaci stávajících řad v nových provedeních. Na fotce můžete vidět spotřebiče Galileo v provedení Neptune Grey. Multifunkční parní trouba má zajímavě řešené doplňování vody pomocí výsuvného systému, který vodu nasaje přímo z nádoby. Evidentní byl z celé expozice určitý odklon Smegu od rustikálních spotřebičů směrem k modernímu designu.

 

Výrobce prémiových sporáků se jako první na trhu pochlubil už během jara svým inovativním modelem s flexi indukční deskou a integrovaným odsavačem. Novinka doplněná o barevný displej a masovou sondu byla jednoznačnou hvězdou této značky na EuroCucině. Novinka bude v Česku v prodeji. Značku Steel má v distribuci firma Applia.

Text: Lubor Jarkovský, Foto: Boleslav Svoboda, archiv SdM