Reportáž

22.07.2022

Jarní Fast Day 2022. Návrat k „face to face“ byznysu se vydařil

Jarní Fast Day 2022. Návrat k „face to face“ byznysu se vydařil

Přestože největší kontraktace roku s účastí většiny značek se odehraje až na podzim a červnová edice Fast Day se týkala výhradně portfolia samotné firmy FAST ČR, společenské sucho posledních dvou let z ní učinilo vítaný životabudič. Do tradiční lokace Tři věžičky nedaleko Jihlavy se sjeli obchodníci z celé republiky. Na místě byla k vidění nejen spousta známých tváří branže domácích spotřebičů a spotřební elektroniky, ale také nebývale velký počet produktových novinek. A nejen to. FAST získal nově i jednu významnou značku.

Catler prezentoval unikátní řešení

Prémiová značka malých domácích spotřebičů prošla v průběhu let velkou proměnou. Původně tvořily její nabídku výrobky australské firmy Breville, která ale v Evropě sjednotila své aktivity pod značku Sage. Catler tak nyní patří firmě FAST, která s ním dál pracuje a mravenčí prací buduje jeho katalog. Nezařazuje ovšem kdeco. Pečlivě vybírá spotřebiče, s nimiž se bude na trhu vymykat. Dokládají to například loni představený překapávač CM 4012 nebo tyčový mixér SB 810, mimochodem oba s Red Dot Design Award. Překapávač zaujme nejen jedinečným vzhledem se skleněnou nádobou inspirovanou legendárním chemexem, ale i integrovanou váhou a přesným nastavením teploty. Mixér je zase zajímavý díky svému příslušenství. Catler je po německé značce Bosch teprve druhým na trhu, kdo dodává ponorný mixér s vakuovací sadou. Navíc je k němu přibalena i sada tří typů nožů, které lze snadno vyměnit v hlavní mixovací noze. A opravdové unikum je nástavec se silikonovým nástavcem na mytí lahví.

Z opravdu žhavých novinek jsme na místě zaznamenali nové mlýnky na maso včetně chystaného modelu FG 403 Food+, který bude díky dodávanému příslušenství sloužit také jako šnekový odšťavňovač. Kusově by měl být dostupný od 1. července. V levé části fotky můžete také vidět designovou vakuovou svářečku fólií VS 812 s komfortním dotykovým ovládáním.

Ecovacs v centru pozornosti

Velkým překvapením na veletrhu byla prezentace značky Ecovacs, výrobce vyspělých robotických vysavačů, kterou ještě donedávna měla v distribuci firma HP Tronic. Nově ji ale získal právě FAST ČR a skutečně na poslední chvíli stihl ještě zařadit její prezentaci na FAST Day. A že bylo co ukazovat.

Ecovacs má totiž hned několik klíčových, a dovolíme si říct dokonce revolučních novinek, které posouvají celý trh s robotickou technikou o notný kus vpřed. Symbolem náskoku Ecovacsu před konkurencí je nový model Deebot X1 Omni schopný zcela autonomně vysávat i vytírat minimálně týden. V jeho základně se totiž nenachází pouze systém pro odsávání prachu, nýbrž i nádržka na čistou vodu a separátní nádoba na špinavou vodu. Po skončení úklidu je tak z robotu odsát prach, základna mu současně doplní vodu a dokonce vyčistí jeho dva mopy, které následně může aktivně usušit ohřátým vzduchem.

Samotný robot má vysokou sací sílu až 5 000 Pa a je schopen rozeznávat předměty – rozliší například židli od povalujícího se kabelu, na který nevjede a nenamotá ho. Pokud se někde zasekne, dané místo si pamatuje a při příštím úklidu se v něm pohybuje už jinak. Jeho mopy jsou rotační a účinně odstraňují i zaschlou špínu. Zmiňovat konektivitu a mapování prostoru je snad u výrobku této kategorie zbytečné.

Na místě byly k vidění také další modely z řady Deebot i nový robotický čistič Winbot 920.

Philco chystá „parní vrchovku“

Klíčovou značkou velkých domácích spotřebičů je pro firmu FAST pochopitelně Philco. V její rozsáhlé prezentaci bylo k vidění hned několik novinek včetně teprve chystané vrchem plněné pračky v opravdu povedeném designu a s nyní tolik populárními parními funkcemi. Všimněte si na detailní fotce lokalizovaného ovládacího panelu s elegantním stříbrným voličem programů. Pozorným jistě neunikne ani označení energetické třídy B. Pračka by měla dorazit na trh během letošního podzimu.

K vidění u Philca byly v SELLu již prezentované mrazničky řady Joker, které se na trhu vymykají funkcí přepnutí do chladicího režimu, nebo nové vinotéky včetně modelu PW 143 GLV s kapacitou 143 lahví. Jednozónová vinotéka s invertorovým motorem je vybavena kovovými policemi s velmi praktickou instalací – lahve se nezasouvají dovnitř, ale pokládají na bok s etiketou směrem ven. Police jsou navíc výsuvné, takže má uživatel dokonalý přehled o tom, jaké lahve na dané polici má. Najít tu správnou je výrazně jednodušší.

Sage lákal na kávu, zmrzlinu, pizzu i chobotnici na grilu

Prémiová značka malých domácích spotřebičů chystá uvedení zajímavé novinky v segmentu kávovarů během letošního podzimu. Výrobek ale ještě nebyl k dispozici pro prezentaci. Jakmile se jeho uvedení přiblíží, můžete očekávat v SELLu podrobnou prezentaci.

O návštěvníky nebyla v sekci Sage rozhodně nouze. Mohli se osobně přesvědčit, jak tyto spotřebiče pracují. Kromě kávovarů na místě pracovaly také zmrzlinovače, pizza trouba Pizzaiolo a elektrické grily, z nichž bylo možné ochutnat chobotnici.

Sencor a plejáda novinek

Černý kůň značek společnosti FAST má nyní tak rozsáhlou nabídku, že mu byla opět věnována celá hlavní místnost ve Třech věžičkách. Na místě byl vidět nespočet novinek, a to i ze segmentu spotřebičů včetně nových designů varných konvic a dalších pomocníků do kuchyně. Z celkem logických důvodů byl velký prostor věnován prezentaci elektrokoloběžek, z nichž se stává postupně nemalý prodejní hit.

U Sencoru celkově lze vidět v posledních letech výrazný posun směrem k vyspělejším (a dražším) výrobkům. Jedním příkladem za všechny budiž segment vysavačů, kde má Sencor velmi povedené modely i v moderních kategoriích tyčových a robotických vysavačů. To samé platí pro kuchyňské roboty, kde se značka etablovala z pozice levnější alternativy na plnohodnotného hráče.

Sharp ve jménu pokročilých technologií

Japonská značka, jejíž spotřebiče produkuje pro Evropu od roku 2014 turecký Vestel, má velmi širokou nabídku hlavně v segmentech praní a chlazení. Hlavně ve druhé jmenované kategorii nabízí opravdu unikátní produkty v podobě pětidveřových amerických chladniček dostupných v různých barvách včetně béžové, bílého skla a černého skla. Pračky zase lákají na parní programy, plně lokalizovaný ovládací panel nebo invertorový motor.

SodaStream – maliny v hlavní roli

Letošní léto bude u nejúspěšnějšího výrobníku sody ve znamení malin. Na trh míří speciální sada výrobníku Spirit v bílé barvě s lahví Fuse v témže provedení a ještě dvěma lahvemi s malinovým motivem. Samozřejmě nemůže chybět ani koncentrovaná příchuť malina.