Nové produkty

zpět
Komerční sdělení
30.09.2022

Online marketplace – platformy určující e-commerce budoucnosti

Online marketplace – platformy určující e-commerce budoucnosti

Kaufland spustí v roce 2023 online marketplace Kaufland.cz a nabídne prodejcům možnost přímé spolupráce. Prodejcům se tímto otevře příležitost pro větší navýšení obratu. Popularita online marketplace stále roste. Experti je už označují jako hnací motor obratu v e-commerce budoucnosti, neboť značně přispívají k vývoji online obchodování. Studie se navzájem předhánějí se stále novými prognózami ohledně nárůstu obratu a jejich podílu na e-commerce trhu v následujících letech.

Podle aktuálních čísel by 40 procent globálního obratu v oblasti e-commerce do roku 2024 mělo být dosaženo právě díky těmto platformám. Tento trend rozpoznalo také mnoho prodejců a výrobců, kteří již v posledních dvou letech vkročili do světa marketplace, mimo jiné z důvodu pandemie koronaviru, se kterou bylo spojeno mnoho omezení v maloobchodním sektoru. Kdo v online světě není vidět a neoslovuje zde zákazníky, pro toho se z dlouhodobého hlediska stává stále složitější prosadit se na trhu a zvýšit svůj vlastní obrat. Ale co přesně jsou online marketplace?

Co jsou online marketplace?

Online marketplace jsou e-commerce platformy, které spojují prodejce se zákazníky. Skvěle se hodí jako dodatečný nebo dokonce i jediný distribuční kanál. Prodejci zde mohou nekomplikovaně prodávat a propagovat své vlastní zboží. Vzhledem k širokému sortimentu, který online marketplace nabízí, je možné zde oslovit mnoho různých zákazníků. Prodejci mohou tedy online marketplace používat také pro rozvoj své distribuční strategie, pro oslovení nových skupin zákazníků a zajištění dodatečných zdrojů příjmu.

Především pro prodejce, kteří nechtějí investovat do rozvoje vlastní techniky, se právě online marketplace přímo nabízejí, jelikož jsou mnohdy spojeny jen s minimální námahou ve srovnání s vytvořením vlastního e-shopu včetně funkcionality a designu.

Pod zastřešující značkou Kaufland Global Marketplace se v roce 2023 spustí obdoba úspěšného německého online marketplace Kaufland.de – a sice Kaufland.cz. Prodejci mohou využít tohoto nového distribučního kanálu pro vygenerování dodatečného obratu, ale také aby se dobře etablovali na českém trhu. Kromě online marketplace Kaufland.cz v Česku spustí Kaufland Global Marketplace další digitální marketplace i na Slovensku – Kaufland.sk.

Výhody marketplace Kaufland.cz

Prodej na online marketplace s sebou přináší řadu výhod: Kromě oslovení nových skupin zákazníků a rozšíření povědomí o značce v online světě prodejci profitují také z technického know-how daných platforem. Provozovatel marketplace poskytuje technickou infrastrukturu, takže prodejci si po registraci pouze doladí svá prodejní nastavení a poté již mohou přímo prodávat své produkty online.

Existuje také mnoho softwarových rozhraní, která jsou vytvořena na míru právě pro marketplace a zjednodušují četné procesy třeba tím, že jsou přes řídicí software schopné zkombinovat e-shop, ERP systémy (systémy pro plánování podnikových zdrojů) nebo správu zboží s daným marketplace. Dále je možné také zautomatizovat prezentaci údajů o produktech, aktualizaci cen i zpracování zakázek a zákaznický servis prostřednictvím četných API rozhraní pro prodejce. Pro řízení všech Kaufland marketplace se aktuálně na Kaufland Global Marketplace připojilo již více než 70 národních a mezinárodních poskytovatelů softwarových služeb; a obzvláště v České republice a na Slovensku jejich počet kontinuálně roste.

Online marketplace, jako jsou například ty od společnosti Kaufland, znají své zákazníky velmi dobře a podporují své prodejce, aby svou činnost na marketplace ušili na míru zákazníkům, čímž se jim zvýší obrat. Kaufland.de nabízí například osobního výkonnostního kouče, který prodejce individuálně podporuje v prodeji a ve společných poradenských rozhovorech odkrývá nový potenciál – a právě tím může prodejcům na německém marketplace nabídnout opravdovou výhodu nad konkurencí.
Kdo se rozhodne pro prodej na online marketplace společnosti Kaufland, ten se automaticky bude zdarma podílet na multikanálovém marketingu, který marketplace provozuje v cenových srovnávačích pro nabídky. Navíc dostanou prodejci na Kaufland marketplace možnost využití speciálních podmínek partnerů, kteří s námi spolupracují a nabízejí nápomocné služby, jako je například překlad údajů o produktech nebo vytvoření právních textů specifických pro danou zemi.

Prodávejte národně i mezinárodně jen s jedinou registrací

Vstup do online obchodování je mnohdy spojen s vysokými investičními náklady, nicméně Kaufland Global Marketplace umožňuje nejen nekomplikovaný start v e-commerce s férovými a transparentními podmínkami, ale také možnost prodávat na mezinárodní úrovni jen s jedinou registrací. S multi marketplace technology se mohou prodejci od roku 2023 rozhodnout, jestli chtějí prodávat na národním českém online marketplace nebo si přidají téměř s nulovou námahou i další distribuční kanály na Slovensku a v Německu.

Prodejci se mohou již nyní zaregistrovat na nové marketplace a zajistit si early bird nabídku: Po spuštění v roce 2023 budou prodejci nabízet své zboží na Kaufland.cz a Kaufland.sk v prvních šesti měsících bez základního poplatku, a dokonce i bez nutnosti odvádět provize z prodeje. Navíc dostanou k dispozici osobní kredit, aby své zboží na marketplace Kaufland.sk a Kaufland.cz mohli optimálně propagovat prostřednictvím reklam na sponzorované produkty.

Kdo nechce čekat až do dalšího roku, ten se může již nyní zaregistrovat na německý marketplace Kaufland.de a rovnou začít prodávat. Jelikož se blíží vánoční sezona, měli by se prodejci a výrobci optimálně připravit a využít multikanálového obchodu, aby dosáhli ještě vyššího obratu.
Navíc se zavčasu seznámí se systémem marketplace a poznají i mnohé nápomocné služby pro prodejce poskytované od Kaufland Global Marketplace, čímž budou optimálně připraveni na start nových marketplace Kaufland.cz a Kaufland.sk. Již více než 8 000 prodejců prodává na německém online marketplace a nabízí více než 40 milionů produktů.


Možnost uchopit novou šanci na obrat s Kaufland Global Marketplace

Německý marketplace Kaufland.de patří k jedněm z nejrychleji rostoucích online marketplace v celé zemi – s průměrným nárůstem obratu o skoro 90 procent v posledních letech. Každý měsíc se na marketplace objeví více než 32 milionů návštěvníků a prodejci mají k dispozici přes 5 000 kategorií, ve kterých mohou nabízet své produkty. K nejsilnějším kategoriím z hlediska obratu patřila v roce 2021 mimo jiné elektronika.
Expanze do Česka a na Slovensko tento růst ještě urychlí a nabídne nové možnosti pro rozšíření vlastních distribučních kanálů. Zákazníci silnou značku Kaufland dobře znají. Z toho budou profitovat i prodejci a výrobci: Povědomí o vlastní značce je možné zvýšit díky dodatečným skupinám zákazníků – a povznést podnik na mezinárodní úroveň. Jednoduše s Kaufland Global Marketplace.


Kaufland Global Marketplace – váš ideální marketplace partner

Pro snadný rozjezd s Kaufland Global Marketplace nabízí marketplace mnohé podporující služby, čímž ulehčí prodejcům část procesů a budou se moci více koncentrovat na strategický rozvoj svého podniku.

Ke službám, které Kaufland Global Marketplace nabízí bezplatně na všech marketplace a které jsou k dispozici všem prodejcům, patří mimo jiné:

To je dalším důvodem pro prodejce, aby dále rozšířili povědomí o své firmě s Kaufland Global Marketplace; a je úplně jedno, jestli měli doposud pouze kamenný obchod, nebo už jsou zastoupeni v online byznysu.