Reportáž

02.06.2023

K+B Progres překvapil. Přivezl kontraktaci do O2 Universa a přilákal masu obchodníků

K+B Progres překvapil. Přivezl kontraktaci do O2 Universa a přilákal masu obchodníků

Klíčanský velkoobchod vyvolal na trhu nemalý rozruch už ve chvíli, kdy rozeslal pozvánku na netradiční jarní termín kontraktace. Nepřekvapilo však ani tolik datum, jako spíš místo konání. S veletrhy to ještě poměrně nedávno nevypadalo růžově a najednou se konají v prémiových lokacích od Letňan po O2 Universum.

Před příchodem pandemie se neustále vracely v branži debaty o možném konci kontraktačních výstav jako určitém přežitku z dob dávno minulých. Když udeřil covid, leckdo předvídal těmto akcím definitivní konec. Nastal však pravý opak. V podstatě jejich hotová renesance a posun na novou úroveň. Pandemická situace totiž naplno odhalila, že se byznys sice po videohovorech a e-mailech dělat dá, jenže to není úplně ono. Celkem logicky vymýtila zcela zbytečné ježdění napříč státy či přelety po kontinentu kvůli dvouhodinovým schůzkám, ale na druhou stranu přispěla v některých oborech k obrodě důležitých fyzických akcí. Nejen mezinárodní IFA, CES či milánská EuroCucina se vrátily v plné síle, a doufejme, že ne pouze dočasně, nýbrž i lokální veletrhy. Už na podzim to ukázal FAST se svým skutečně velkolepým pojetím kontraktace na výstavišti v Letňanech. Po loňském soft restartu eventu K+B Progres v Zemědělském muzeu přišla tatáž firma s jarní edicí v O2 Universu. A ruku na srdce. Kdo by si ještě před pár lety představil, že se akce do té doby konané v logistických halách u Jihlavy nebo ve stanech v Klíčanech přenesou do zmíněných „áčkových“ lokací?

Velká část trhu dorazila

V prostorách „menší O2 areny“ byla přítomna majorita hlavních značek na trhu. Účast vystavovatelů se pochopitelně odvíjí i od toho, jak intenzivně daná firma s K+B Progres spolupracuje. Přesto nás absence BSH a De’Longhi překvapila. Obzvlášť v kontextu toho, na jakém místě se veletrh konal. Každopádně se to na výstavě hemžilo naprostou většinou špiček branže (nejen) domácích spotřebičů a dokonce jsme zde potkali zástupce přímých konkurentů K+B Progres, kteří se přijeli na kontraktaci podívat.

Důležité ovšem je, že nepřijeli pouze vystavovatelé, ale také masa obchodníků. Celkem se na místě objevilo přes 600 lidí. Kolem poledne se to u stánků i v uličkách mezi nimi hemžilo a zástupci K+B Progres mohli definitivně hodit za hlavu jakoukoliv nervozitu z toho, že bude akce zapsána do historie jako nepovedená. Už na místě vyjadřovalo mnoho insiderů spokojenost s tím, kolik lidí se do Prahy vydalo. A my v redakci hodnotíme velmi pozitivně také to, že si ve svém nabitém programu našli čas osobně přijet mnozí čelní představitelé vystavujících značek.

AEG a Electrolux

Hned vedle hlavního pódia prezentovaly své produkty obě značky společnosti Electrolux. Pozornost byla věnována hlavně AEG – jednak novým pračkám a sušičkám a jednak zajímavému příslušenství v podobě filtru mikroplastů, který firma uvedla loni na trh.

BaByliss, Bissell a Braun

U stánku společnosti Orbico nás zaujala především prezentace značky BaByliss, jejíž distribuci převzala tato firma loni od FASTu. Dozvěděli jsme i o tom, že se můžeme letos na podzim těšit na nové modely vytíračů Bissell CrossWave.

Beko

Přestože měla firma Beko na místě vystavené velké spotřebiče včetně nové dvoumetrové chladničky s prémiovou výbavou, zařazujeme do reportáže novinky v segmentu spotřebičů malých. Nalevo vidíte multifunkční vysavač, vytírač a parní čistič Grundig. Zvládá suché sání, mokrý úklid i čištění s použitím páry. Vedle něho je vidět nový robotický vysavač s mapováním prostoru a vysýpací základnou.

Candy, Haier a Hoover

V expozici hrála jednoznačně prim značka Haier a některé její jedinečné výrobky. Jako například 100 cm široká french door chladnička nebo unikátní pračkosušička SuperDrum, která nemá se svou kapacitou 10 kg / 6 kg a hloubkou 46 cm na trhu konkurenci.

ECG

Privátní značka společnosti K+B Progres měla na akci logicky největší prezentační prostor. A že měla co ukazovat! Zde vidíte například duální horkovzdušnou fritézu AF 8300 Dual Fry s celkovou kapacitou 8 kg a rozdělením prostoru mezi větší a menší koš.

Dále pak chytré designové konvice z prémiové řady Forza, která se bude nadále rozšiřovat, a nezůstane pouze u loni představených kuchyňských robotů.

Do řady Forza patří i tento multifunkční gril, k němuž vedle různých druhů grilovacích desek (vč. těch na vafle) dostanete také pekáček s poklopem. Na chatě nebo chalupě tak jedním výrobkem nahradíte třeba kompaktní troubu.

A co nás ještě velmi zaujalo, byly snídaňové sety ECG v nerezu s dřevěnými prvky. Jde skutečně o dřevo, nikoliv imitaci.

Gorenje a Hisense

V prostoru těchto značek nám padla do oka pračkosušička Hisense WDQR1014EVAJMB v trendy černém provedení. Nadstandardní kapacita 10 kg / 6 kg spolu s automatickým dávkováním pracích prostředků z integrovaného zásobníku a parní funkce z ní činí nepochybně zajímavou volbu.

LG

Firma LG uvede v letošním roce i na náš trh svou WashTower, tedy pračku a sušičku spojenou do jednoho spotřebiče se společným ovládáním. Na kontraktaci ale k vidění ještě nebyla, a tak jsme vyfotili alespoň jeden ze stávajících setů praček a sušiček.

Philips

Dobroslav Šanda, produktový specialista nizozemského výrobce, nás na místě upozornil na změnu v prezentaci IPL epilátorů z řady Lumea. Firma má nově vědecky potvrzeno, že může komunikovat účinnost svého řešení na dobu až 12 měsíců.

Samsung

Druhý korejský výrobce si dal na své prezentaci opravdu záležet a vybudoval pro své produkty na místě celé zázemí chráněné třemi stěnami. Snažil se tak vytvořit v rámci možností iluzi, že jsou spotřebiče a televizory ve skutečné domácnosti. Ze spotřebičů jsme si znovu prohlédli hlavně nové pračky a sušičky Bespoke s velmi nízkou spotřebou a prémiovou funkční výbavou.

Whirlpool

Firma Whirlpool byla jedna z mála, která dovezla na kontraktaci teprve chystanou novinku – řeč je o nové generaci myček, o nichž píšeme i v novinkové sekci na straně 32. Zde můžete vidět detail třetí zásuvky, která není vyloženě příborová. Slouží k mytí menších misek nebo šálků, dále pak vysokých sklenic v téměř horizontální poloze (vodu do nich vstřikuje speciální podlouhlé rameno) a případně příborů – plastový pořadník je ale vyjímatelný.