Pro značku Teka bude příští rok zásadní a přinese nepochybně mnoho novinek. Přestože se do budoucna můžete těšit na příval nových produktů, neměli byste opomíjet ani ty stávající. Mnoho z nich hledá na trhu jen těžko konkurenci. Ať už jde o jedinečnou troubu SteakMaster, pestrou nabídku trub Maestro Pizza nebo třeba dřezy s praktickými technologiemi a další úžasné vybavení kuchyně.
Teka SteakMaster
Multifunkční trouba se speciálním grilem na steaky
Přestože nevyžaduje příprava steaku žádné speciální postupy ani velký kulinářský talent, na obyčejné pánvi ho stejně jako v pořádné restauraci zkrátka neuděláte. Vedle kvalitního stařeného masa si totiž steakové maso žádá mnohem vyšší teplotu, než jakou pánev nebo standardní elektrický gril dokážou nabídnout. Nejlepší steakové restaurace totiž maso upravují na speciálních grilech s teplotou okolo 700 °C. A právě takovou ojedinělou funkci nabízí trouba SteakMaster od společnosti Teka. Příprava probíhá na masivním litinovém roštu, přičemž na barevném displeji si vyberete typ masa, včetně jednotlivých druhů steaků a jejich tloušťky. Trouba už sama zajistí následnou přípravu. O všech krocích vás informuje a celým procesem provede, abyste na talíři měli nakonec steak se stupněm propečení, jaké máte rádi.
Troubu je pochopitelně možné používat i ke zcela běžnému pečení různými metodami včetně horkého vzduchu. Pravidelné čištění vnitřního prostoru je doporučeno provádět pomocí parní funkce HydroClean. Důkladnou údržbu jednou za čas zajistí pyrolýza.
Teka Maestro Pizza
Multifunkční trouba se speciálním programem a příslušenstvím na pizzu
Nejen steaky, nýbrž i pizza si žádá výrazně vyšší teplotu, než jakou nabízejí běžné sporáky a trouby. Právě vysoká teplota je jedním z důvodů, proč neobsahuje pizza v dobré italské restauraci rozvařené suroviny, ale současně má křupavý tenký korpus. Na plechu a při teplotě 250 °C nelze dosáhnout stejného výsledku. Teka proto uvedla na trh model trouby Maestro Pizza, který je dodávaný s pizza kamenem, lopatkou pro snadné vkládání a vyjímání pizzy a především programem, při kterém dosahuje teplota pečení až 340 °C. To vše vám pomůže vykouzlit pizzu, jakou si běžně dopřáváte mimo domov.
Trouby Maestro Pizza se také chlubí technologií SurroundTemp pro zcela rovnoměrnou přípravu, 8 různými funkcemi včetně tradičních, jako je horní a spodní ohřev či horký vzduch. Chybět nemohou teleskopické pojezdy nebo jednoduché ovládání s klasickými otočnými voliči a dotykovými ikonami. Vedle původního modelu HLB 8510 P BK v univerzálním moderním designu byla nově zařazena tato trouba do nabídky také v rámci designové řady Infinity | G1 s matným černým povrchem a měděnými detaily. Tento model najdete pod označením HLB 85-G1 P BM.
Teka Maestro Pizza v kompaktní verzi
Nejnovějším přírůstkem je potom kompaktní (45cm) trouba s označením HLC 8510 P BK, která je dodávána v oblíbeném designu „Black Glass“, tedy v černém skle jako původní a první model Maestro Pizza. Nechybí technologie SurroundTemp zajišťující rovnoměrnou přípravu jídla, teleskopické výsuvy Plus Extension Easy Slide a systém čištění DualClean (k běžnému čištění slouží parní HydroClean Pro, k důkladnému pak pyrolýza). Samozřejmostí je funkce expresního předehřevu a s ohledem na vysokou teplotu asi nikoho nepřekvapí 4 skla ve dvířkách trouby. Kámen na pizzu i lopatka jsou součástí příslušenství. Vnitřní objem trouby činí 45 l.
Již v části věnované troubám Maestro Pizza byla zmíněna designová řada Infinity | G1, která zůstává vyčnívá díky svému designu a provedení v nabídce současného trhu. Řada vznikla ve spolupráci s přední italskou designérskou společností Italdesign Giugiaro a nabízí nadstandardní funkce i mimořádnou kvalitu dílenského zpracování.
Společnost Italdesign Giugiaro patří mezi ikony v oblasti automobilového designu, stejně jako její zakladatel Giorgetto Giugiaro, který byl dokonce v roce 1999 vyhlášen automobilovým designérem století. Designéři se inspirovali například nastupujícími trendy ve šperkařství, automobilovém průmyslu či v nejnovějších technologiích prémiových produktů. Spotřebiče proto nejen dobře vypadají, ale také se snadno ovládají a nabízejí bezchybnou funkčnost a precizní výsledky. Přestože se tento nový koncept neuchyluje k prvoplánové extravaganci a drží se tradičních barev, nemá strach být osobitý a jedinečný. Infinity | G1 je zhmotněním minimalismu, intuitivnosti a výkonu.
Vedle již zmíněné trouby Maestro Pizza HLB 85-G1 P BM tvoří tuto řadu i další spotřebiče, jako multifunkční kompaktní trouba, vestavná mikrovlnka, odsavač par, ohřevná zásuvka nebo varné desky (indukční i plynová).
Teka SteamGourmet
Multifunkční parní trouba
Největší novinkou letošního roku je vstup značky Teka do segmentu multifunkčních trub s parním generátorem. Na rozdíl od lacinějších variant s výliskem na dně trouby, kam se jen nalije voda, vytváří model Teka HLB 8550 SC páru v generátoru a vstřikuje ji do pečicího prostoru. Tvorba páry i její dávkování jsou přesně řízeny. V podstatě jde o takový domácí konvektomat, jaký používají profesionální kuchaři v restauracích.
3 způsoby využití páry
Teka MasterSense Air
Indukční deska s integrovaným odsavačem
Integrace odsavače par přímo do varné desky je jasným trendem současnosti. Novinka z dílny společnosti Teka ovšem nezůstává jen u obyčejného spojení dvou jinak separátních spotřebičů. MasterSense Air AFF 87601 MST BK disponuje automatickými programy a teplotními senzory, díky nimž udržuje tu správnou teplotu přípravy. Ať už je to rozpouštění másla nebo čokolády, udržování jídla v teple, grilování, smažení, pošírování a další způsoby tepelné úpravy surovin. Její pravá varná zóna je flexibilní – tvoří ji celkem 4 segmenty, takže lze aktivovat vždy jen ty induktory, které jsou pro dané nádobí opravdu třeba.
Odsavač v desce sám přizpůsobuje intenzitu odtahu výkonu vaření a počtu používaných varných zón. Navíc u něj najdete i praktickou funkci Fresh Air, která osvěžuje vzduch po dobu 24 hodin. Každou hodinu se na 10 minut aktivuje a zbavuje prostor kuchyně nepříjemných pachů.
Kvalitní grily Teka
Značka Teka nepůsobí pouze v oblasti tradičních velkých domácích spotřebičů. V její nabídce najdete i vodovodní baterie, dřezy a v neposlední řadě také grily. Aktuální žhavou novinkou je model kontaktního elektrického grilu nazvaný EliteGrill, který se chlubí 5 automatickými programy pro steaky, klobásy, sendviče, ryby a hamburgery. Nastavit lze také požadované propečení ve 3 úrovních (medium, medium-well a well-done). Pochopitelně má uživatel k dispozici i plně manuální nastavení přípravy včetně teploty od 150 °C do 230 °C. V případě potřeby lze gril rozevřít a zdvojnásobit tak grilovací plochu. Mezi další přednosti patří displeji a dotykové ovládání usnadňující mimo jiné údržbu čelní strany grilu. Dále pak možnost vyjmout grilovací desky a mýt je v myčce nádobí. Vedle tohoto celoročního elektrického grilu má Teka v nabídce také plynové grily, určené pro venkovní použití.
Odolné i samočisticí dřezy Teka
Teka nenabízí pouze domácí spotřebiče. Neméně důležitým je pro značku segment dřezů, kde nedávno představila například speciální metalickou edici dřezů Flexlinea ve třech barevných provedeních – měděné, titanové a mosazné. Celá řada Flexlinea je samozřejmě mnohem širší a najdete v ní mimo jiné modely se speciální povrchovou úpravou Fortinox, při níž byl jejich povrch ostřelován těmi nejdrobnějšími mikrosférami (duté kuličky o velikosti několika mikronů) z prvotřídní austenitické nerezové oceli, která je extrémně odolná proti korozi. Po této speciální kúře získává samotný dřez mnohem tvrdší, homogennější a odolnější povrch, než je běžné. Na modely s povrchem Fortinox tak Teka poskytuje doživotní záruku.
Opomenout byste neměli ani technologii PureClean, která představuje samočisticí systém udržující oblast dřezu suchou. PureClean hledejte u vybraných modelů Flexlinea a nově také u cenově dostupnější řady BeLinea.
A v neposlední řadě musíme upozornit, že došlo nedávno k rozšíření řady Diamond, kde najdete nyní i menší modely bez odkapávací plochy.