45
Sell • Duben 2016 • 45
ní desku s moderními funkcemi, nese
označení IDV5660. V koncové ceně bude
za 15 000Kč, což nás posouvá v indukč
ních deskách za hranici 10 000Kč, kte
rá pro nás byla dříve limitem. O tom, že
jdeme správnou cestou, hovoří například
i to, že jenom během naší nedávné kon
traktační výstavy se prodalo těchto desek
50 kusů.
Na jakého zákazníka se svými vestav-
nými spotřebiči cílíte? A jaké jsou jejich
primární prodejní kanály?
Cílíme na rodinu, především se soustředí
me na ženy mezi 20 až 40 lety. Vychází
me také z toho, že vaření je v současnosti
o zážitku. A jak nedávno poznamenal náš
majitel pan Valenta, chceme tento fakt re
flektovat v našich výrobcích už při jejich
přípravě do výroby, jde nám o užitečné
vlastnosti, které chceme komunikovat on
line. To mě vrací opět k našemu novému
webu jakožto hlavnímu nástroji pro tuto
komunikaci.
Co se týče prodejních kanálů, největ
ších objemů prodejů dosahujeme v sítích
nábytkářských specialistů a v nezávislých
kuchyňských studiích. Důležitým se pro
nás stává také kanál hobby marketů „do it
yourself “, kde v jednom řetězci v rámci
jejich shop in shopu nově vystavujeme.
Dokonce jsme nahradili jednu tradiční
značku, která byla pro tuto síť doposud
dodavatelem.
Loni na podzim jste po dlouhém pláno-
vání uvedli na trh volně stojící sporáky.
Jde o celkem ambiciózní projekt vzhle-
dem k jasné dominanci tradiční české
značky v této oblasti. Jak na váš vstup
do segmentu reagoval trh? A jak jdou
sporáky na odbyt?
Myslím, že nelze říct, že by tradiční znač
ka dominovala. Ano, podle výsledků GfK
jsou stále lídr, ale „dvojka“ jim začíná šla
pat na paty. Podle mého názoru se v hori
zontu 4 až 5 let trh sporáků výrazně změ
ní, a dokonce si troufnu říct, že se změní
i pořadí firem.
My za sebou máme 4 měsíce prodejů
a na podrobné hodnocení je brzy. Dosa
vadní prodejní výsledky nám potvrdily, že
místo na tomto trhu pro nás je, sporáky
se prodejcům líbí a úspěšně pokračujeme
v rozšiřování naší distribuční sítě pro toto
zboží. Komplexnější hodnocení bych ne
chal na druhou polovinu roku.
Můžete ještě prodejcům krátce shr-
nout, v čem jsou vaše sporáky výjimečné
a proč by je měli prodejci zalistovat?
Máme největší nabídku na trhu v šířce
60 cm, ostatně tyto sporáky se nám také
nejlépe prodávají, protože jedinečnost
portfolia prodejci ihned zaznamenali.
Ojedinělý je samozřejmě náš „double-o
ven“ model, tedy sporák se dvěma zcela
oddělenými troubami, kde lze připravovat
dva pokrmy při různé teplotě a nastave
ní odlišné pečicí funkce. Ještě stále jsme
jediní, kdo ho v Česku dodává na trh.
Dále se nám velmi dobře prodává bílý
60cm model SVK8060 s nejlepší výbavou
na trhu – dodáván je s otočným rožněm,
teleskopy, 8,5l plechem, dvířky se 3 skly,
inteligentním programátorem, wok ho
řákem a litinovými mřížkami. To vše
v koncové ceně 12 000Kč. A ještě mu
sím zmínit, že jsme jediní, kdo v katego
rii volně stojících sporáků nabízí modely
s ochlazovacím ventilátorem – týká se to
nerezových variant.
V posledních letech se stal velkým téma-
tem servis a prakticky celý trhmu věnuje
velkou pozornost, protože kvalita slu-
žeb může pomoci s udržením zákazní-
ka. Jak řešíte servis velkých spotřebičů
vy?
Z 90% používáme „in house“ řešení,
tedy vlastní síly. Servisní technik jedoucí
k zákazníkovi je náš zaměstnanec, pro
fesionálně proškolený a specializující se
pouze na naše spotřebiče. Externího part
nera v podobě společnosti BMK servis
používáme pouze pro kategorii chlazení.
Servisní služby jsou pro nás velkým téma
tem, stejně jako pro všechny ostatní. Per
sonálně jsme proto servis posílili a založili
letos v prvním čtvrtletí vlastní klientské
centrum, protože naším cílem je rychlá
a jednoduchá obsluha zákazníka. Servisu
věnujeme minimálně stejnou pozornost
jako prodeji.
Jaké produktové novinky chystáte
k uvedení v tomto roce?
Budeme rozšiřovat naši rodinu „českých
amerik“ o technologicky vyspělou nere
zovou variantu s funkcí No Frost. Víc ale
nyní prozradit nemohu. V souvislosti s řa
dami Black & White a Premium přijde
ve třetím kvartálu na trh ucelená nabíd
ka designově sladěných vestavných trub
i myček, doplněná o varné desky a od
savače. Půjde o velkou obměnu hlavně
v segmentu trub.
INTERVIEW • LUBOŠ FILIP • CONCEPT