46
SKUPINA VÝROBKŮ EXTRA
TRHUHLICOVÉ MRAZNIČKY
Samostatný mrazák už není ve spotřebitelském
segmentu rozhodně žádným prodejním šlágrem.
Výrobci ostatně soustředí svou pozornost na
kategorii chlazení, konkrétně na zlepšení kvality
skladování čerstvých potravin. Přesto mají
samozřejmě nadále své místo na trhu.
Mrazničky
Éra skladování desítek kilogramů
potravin zůstala v devadesátých letech
Vzpomínáte, když se na začátku devadesátých let roztrhl pytel se zbožím ze Západu
a na trhu se objevila nejen pestrá nabídka kombinovaných chladniček, ale také velkých
šuplíkových nebo truhlicových mrazáků? Byla to doba silně poznamenaná minulým
režimem, kdy nebylo skoro nic, a tak se pro jistotu začaly skladovat desítky kilogra-
mů jídla v mrazničkách. Lidé z měst často mířili na vesnice kupovat maso během
zabijaček a ve velkých objemech zamrazovali také ovoce ze svých zahrádek, chat
a chalup. Dostatek čerstvých potravin v obchodech ovšem tento trend během pouhých
několika let zvrátil a v současnosti, kdy farmářské trhy praskají ve švech a otevírají se
kamenné farmářské obchody, je hlad po čerstvosti a prémiové kvalitě potravin ještě
vyšší. V důsledku toho není zájem o mrazáky nijak velký. Dokonce i některé profe-
sionální kuchyně se chlubí svým hostům
často tím, že mrazák vůbec nemají, vaří
pouze z čerstvých surovin a mění menu
podle toho, co zrovna nakoupí.
Truhlicové mrazáky
Mrazák není zkrátka v dnešní době
„in“ a běžný uživatel nemá příliš důvo-
dů ho pořizovat. Mrazáky proto musejí
cílit spíš na specifické skupiny lidí, pro
které má smysl potraviny mrazit. Ať už
jsou to myslivci, nebo nadšení pěstitelé,
kteří si část produkce své zahrady nebo
sadu chtějí uchovat na zimu. I proto jsme
se zaměřili v tomto čísle na truhlicové
neboli pultové mrazničky. Ty jsou pro
dlouhodobé skladování potravin prak-
tičtější a navíc i bezpečnější, protože
jejich akumulační doba často přesahuje
48 hodin. Jinými slovy uchovají při del-
ším výpadku proudu nebo poruše potra-
viny v bezpečí. Šuplíkové mrazáky jsou
určené spíš do běžných domácností, kde
se neskladuje velké množství zvěřiny
nebo jiného drahého masa apod.
Pultové mrazničky se vyrábějí v mno-
ha velikostech, takže jejich vnitřní objem
začíná už na zhruba 140 l a v některých
případech překračuje dokonce 500 l.
Většina nabídky má 200 až 400 l. Mra-
záky z obchodů nemizí stejně rychle jako
pračky nebo kombinované chladničky,
takže výrobci neuvádějí nové modely tak
často. Mnoho nadále nabízených modelů
spadá do energetické třídy A+, i když už
jsou na trhu nejen od chladicích specia-
listů, jako je značka Liebherr, modely se
spotřebou v třídě A+++. Beznámrazové
se sice tyto modely nevyrábějí, nicméně
mnoho z nich používá různé systémy,
které snižují míru usazování námra-
zy. U šuplíkových mrazáků technologii
No Frost najdete u dražších modelů.
Z mainstreamových značek dodávají
truhlicové mrazničky jen některé, a tak
zařazujeme do přehledu pouze 9 produk-
tů, což vlastně reflektuje situaci na trhu,
jejž už před časem leckdo opustil.
46 • Sell • Červenec-srpen 2016