SELL: Květen 2017 - page 42

36
36 • Sell • Květen 2017
GRILOVÁNÍ
Grilovat lze totiž různými způsoby. To,
jak připravujeme jídlo, jak trávíme volný
čas, je pro designéry velmi důležité. Vliv-
ný kanadský teoretik designu Alexan-
der Manu říká, že dobrý design oslovuje
všech pět smyslů. Je oceňován zrakem,
hmatem, sluchem, čichem i chutí, a proto
tak výrazně odráží lidské myšlení a cho-
vání. U grilů platí tato replika dvojnásob.
Je obecně známým faktem, že světoznámý
Weberův kotlový gril proměnil v krátké
době vzhled amerických domů a zahrad
a stal se dokonce kultovním symbolem
grilování po celém světě.
Příležitost pro designéry
Je nepopiratelné, že znalost preferencí
zákazníků je nutná pro dobrý design pro-
duktu i návrhu celého prostředí. Na po-
čátku musí být nápad, základní myšlenka,
která souvisí s tím, jak zapadá grilování
do našeho života a přirozeně i celá řada
nezbytných věcí spojených s grilováním.
Designéři se v tomto případě nevěnu-
jí pouze tvaru jednotlivých předmětů,
obracejí svoji pozornost na návrh celé-
ho prostředí, v němž je výrobek umístěn
a užíván. V případě grilování je to návrh
nástrojů pro obsluhu, typu talířů, stolů
a všeho, co vytváří správnou atmosféru
grilování. Někteří z designérů dokonce
věří, že takovýto přístup může přispět
k tvorbě estetických hodnot ve společnos-
ti: „Design musí sloužit skutečným po-
třebám člověka a má modelovat i přístup
k životu budoucích generací. Designér
má velký vliv na způsob našeho života
a na rozvoj společnosti, což mu dává
velkou moc, kterou musí užívat s velkou
odpovědností,“ říká vlivný kanadský teo-
retik designu Alexander Manu a dále po-
kračuje: „Vezmete-li v úvahu požadavky
klienta, přidáte k nim onen lidský rozměr
a hodnotu, stejně jako pochopení potřeb
spotřebitelů a společenských požadavků,
pak vytváříte dobrý design, který odráží
správný pojmový rámec.“ Dobrý design
musí podle jeho slov vždy oslovovat všech
pět smyslů a odrážet lidské myšlení a cho-
vání dané skupiny uživatelů. Jako dobrý
příklad v oblasti grilování uvádí společ-
nost Weber, které se podařilo vytvořit
určitý styl trávení volného času a potaž-
mo také uspořádání zahrad, domů a teras.
Současná manažerka průmyslového de-
signu zmíněné firmy často hovoří o dobré
DNA designu grilů: „Lidé v souvislosti
s naší značkou používají slova jako výkon-
nost a nadčasovost – a přesně tak to je.
Charakter naší značky je osobní, jedno-
duchý a autentický,“ vysvětluje a ukazuje
na novou řadu grilů, kde se při vývoji vy-
cházelo z podoby původního ikonického
grilu ve tvaru bójky. Produkty se i nadále
rozvíjejí, ovšem aniž by ztratily vklad,
který je již v designu pevně zakotven.
V této souvislosti je nutné připomenout, že
u počátku značky stál Američan George
Stephen, otec jedenácti dětí a fanoušek
dobrého jídla, kterému vadilo, že jeho
pracně připravovaný oběd často končí
v plamenech. Grilovalo se totiž na cihlo-
vých grilech, kde ovládnout oheň bylo
prakticky nemožné. Až se jednoho dne
jeho pohled zastavil při plachtění na moři
na kovové bóji a přivedl ho ke geniálnímu
nápadu. Rozdělil bóji na dvě části, spodní
použil jako kotel a horní jako poklop. Pro-
totyp kotlového grilu byl na světě a rázem
proměnil způsob grilování i vzhled ame-
rických domů a zahrad. Stal se symbolem
trávení volného času s přáteli a rodinou po
celém světě. Firma i nadále vychází z vel-
kého potenciálu značky a nabízí vše, co je
ke správnému grilování potřebné. Kromě
celé řady pomůcek, paliva a dalšího pří-
slušenství je stále vysoce oblíbený klasický
kotlový gril na dřevěné uhlí, který se od
původního Georgeova liší jen v několika
málo detailech. Nicméně pokrok se neza-
stavil a v nabídce firmy najdeme i mode-
ly plynové, elektrické i ty s nejrůznějšími
mobilními aplikacemi a termosondami pro
zdravé a „chytré“ grilování.
Vlastimil Růžička
ZDRAVÉ DESIGNOVÉ GRILOVÁNÍ
Posezení s přáteli u dobrého vína a grilovaných steaků vždy patřilo k oblíbené letní relaxaci. V současné
době je často spojováno i s designovými a technickými novinkami a také se zdravým životním stylem.
1...,32,33,34,35,36,37,38,39,40,41 43,44,45,46,47,48,49,50,51,52,...66
Powered by FlippingBook