Produktový přehled

26.05.2021

Chlazení – tradiční značky oslabují ve prospěch asijské konkurence

Chlazení – tradiční značky oslabují ve prospěch asijské konkurence

Trh s chladicí technikou začala v posledních měsících výrazněji ovlivňovat nepříjemná situace s drahou dopravou z Číny. Vozit objemné ledničky plné vzduchu je opravdu drahá legrace. U některých menších hráčů to vedlo dokonce k pozastavení importu. I přes to je ale trend, na nějž upozorňujeme v SELLu už delší dobu, patrný. Asijské firmy v Evropě sílí a tradiční západní konkurenti naopak oslabují. Segment chladniček naznačuje, co bude následovat v dalších kategoriích v příštích letech.

Trojice Samsung, Hisense a LG sama o sobě překročila nadpoloviční tržní podíl. Nejrychleji celkem logicky roste Hisense, který začínal na nižších číslech, než jaká už delší dobu drží korejské firmy. A přestože Samsung nadále vykazuje poměrně velkou dynamiku, růstovou jedničkou je zmíněná čínská firma. Na druhou stranu jádro jejích prodejů tkví v levnějších modelech, které nejsou tak maržově zajímavé. Popravdě jsou ceny Hisensu opravdu hodně agresivní a na trhu se už delší dobu v zákulisí řeší, že to je sice zaručená cesta k růstu, ale poměrně nebezpečná strategie. Největší výrobce domácích spotřebičů na světě Haier zvolil v Česku odlišný přístup – chce prodávat pod svou hlavní (a stejnojmennou) značkou hlavně prémiové produkty, takže také roste, ale ne tak silně. Navíc pozice Candy a Hoover, které pod něj nyní spadají, byly v segmentu chlazení historicky slabé. Naopak Gorenje, patřící nyní už Hisensu, mělo na tomto trhu výrazně lepší pozici, což čínské firmě zajistilo v podstatě okamžitý a poměrně velkolepý start.

Vývoj na trhu s chladničkami jasně ukazuje trend, který mohou firmy očekávat do budoucna také v dalších kategoriích. Viditelný je silně v pračkách a sušičkách. Myčky a především pak vestavné spotřebiče jako celek mají Asijci již v hledáčku. Klesající tržní podíly v chlazení by tak BSH, Electroluxu nebo Whirlpoolu měly rozhodně dělat vrásky na čele.

AEG

D • 200 kWh/rok • 230 l / 101 l • Oddělené chladicí okruhy s No Frost • Invertorový kompresor

Technologicky vyspělá nerezová lednice značky AEG používá nejmodernější konstrukci s oddělenými chladicími okruhy. K čerstvosti potravin v chladicí části ale nepřispívá jen optimalizovaná vlhkost. K rychlé obnově teploty přispívá kovová zadní stěna i systém Multiflow s rovnoměrnou aktivní distribucí chladného vzduchu na všechny police. Nechybí chladnější zásuvka Extra Chill nebo zásuvka na ovoce a zeleninu s možností regulace vlhkosti. Ve dveřích lednice pak najdete přihrádky CustomFlex, které lze velmi variabilně umisťovat na různé pozice. Ve funkční nabídce naleznete režim Dovolená i rychlé zchlazení a rychlé zmrazení. Mrazicí kapacita tohoto modelu je 8 kg / 24 h a akumulační doba 10 h. Hlučnost nepřekračuje 39 dB(A). Klimatická třída SN-N-ST-T. Rozměry: 186 × 59,5 × 65 cm (v × š × h)

Amica

E • 219 kWh/rok • 180 l / 70 l • No Frost • Standardní kompresor

Nabídka lednic Amica se v průběhu posledních let výrazně změnila a rozšířila. Přibyly v ní populární modely v retro designu i technologicky vyspělejší kousky, jako je například tento se systémem No Frost. Chladicí část obsahuje nízkoteplotní zásuvku FreshZone, v níž se teplota pohybuje mezi 0 °C až 3 °C. Dále pak zásuvku VitControl Plus, ve které lze regulovat úroveň vlhkosti. Vnitřní prostor osvětlují LED žárovky. Mrazicí prostor si rozdělují 3 šuplíky, z toho jeden je extra velký. Chladnička vydává za chodu hluk na úrovni 42 dB(A). Zamrazit dokáže 3,5 kg potravin za 24 h a v případě výpadku proudu udrží potraviny v bezpečí po dobu 19 h. Klimatická třída je SN-ST. Rozměry: 180 × 54,5 × 59 cm (v × š × h)

Beko

C • 166 kWh/rok • 215 l / 109 l • Oddělené chladicí okruhy s No Frost • Invertorový kompresor

Z nové generace chladniček HarvestFresh dorazil nedávno na trh například tento model s kombinací těch nejmodernějších technologií. Základ tvoří systém NeoFrost, jak Beko nazývá konstrukci s oddělenými chladicími okruhy a beznámrazovým provozem. Dále je to filtr FreshGuard s UV zářením, který likviduje bakterie a eliminuje pachy. Vnitřní výbava obsahuje zónu EverFresh+ s nižší teplotou a zásuvku HarvestFresh, která pomocí speciálního světla střídajícího barvy výrazně prodlužuje čerstvost ovoce a zeleniny. Novinka v černém nerezu má také dveře s panty SmoothFit bez „nabíhání“, což umožňuje spotřebič instalovat do nábytku nebo do rohu ke zdi. Ve specifikacích nepochybně zaujme velmi nízká hlučnost 35 dB(A). Mrazicí kapacita dosahuje 5 kg / 24 h. V případě výpadku proudu zůstávají potraviny v bezpeční po dobu až 18 h. Klimatická třída je SN-ST. Rozměry: 185,2 × 59,5 × 67 cm (v × š × h)

Bosch

E • 238 kWh/rok • 279 l / 80 l • No Frost • Invertorový kompresor

Loni se dostala na trh tato prémiová kombinovaná chladnička s výškou 204 cm, která používá tradiční No Frost, ale přidává některé moderní a inovativní prvky. Například konektivitu Home Connect pro pohodlnou kontrolu a úpravu nastavení spotřebiče na dálku z mobilní aplikace. V chladicí části pak obsahuje zásuvky VitaFresh Plus s teplotou blízkou 0 °C – 2 s poloviční šířkou umístěné vedle sebe jsou určeny pro maso a ryby a 1 velká s plnou šířkou pak pro ovoce a zeleninu. Rozvod vzduchu je řešen systémem Multiflow. U zásuvek na maso lze mírně upravovat teplotu, zatímco u zóny pro ovoce a zeleninu úroveň vlhkosti. LED osvětlení je umístěno jak ve stropě, tak na bocích. Konstrukce Perfect Fit zase umožňuje instalovat lednici u boční zdi nebo do nábytku. Akumulační doba je 13 h, mrazicí kapacita 10 kg / 24 h. Hlučnost dosahuje hodnoty 39 dB(A). Klimatická třída SN-T. Rozměry: 204 × 60 × 66 cm (v × š × h)

Candy

D • 187 kWh/rok • 219 l / 96 l • Statické chlazení • Standardní kompresor

Z cenově nejdostupnějšího segmentu zařazujeme do přehledu model Candy v nerezu s jemnějšími rysy bez ostrých hran. Jedná se o chladničku s jednoduchou konstrukcí, a tedy statickým chlazením a mražením. Ovládání je mechanické, nicméně ve výbavě nechybí LED osvětlení, chlazená zásuvka s nižší teplotou (0 až 3 °C), držák lahví a zásuvka na zeleninu. Mraznička má 3 výsuvné zásuvky. Candy také upozorňuje na možnost změny směru otevírání dveří. Z dalších specifikací uveďme mrazicí kapacitu 4,4 kg / 24 h, akumulační dobu 21 h a hlučnost 40 dB(A). Klimatická třída je N-T. Rozměry: 185,8 × 60 × 60,5 cm (v × š × h)

Concept

E • 256 kWh/rok • 216 l / 122 l • No Frost • Standardní kompresor

Česká značka Concept také představila několik nových modelů chladniček v různých kategoriích včetně tradičních „kombinací s mrazákem dole“. Konkrétně tato novinka z designové řady Titania přichází na trh ve stále populárnějším tmavém nerezu. Nastavení lednice je řešeno prostřednictvím ovládacího panelu a displeje na vnější straně dvířek. Ve vnitřním prostoru zaujme metalická zadní stěna pro rychlejší obnovu teploty, aktivní rozvod chladného vzduchu či Fresh zóna s teplotou blízkou nule. Z volitelných funkcí jmenujme režim Dovolená, Super chlazení a Super mražení. A i tato lednice má kluzné panty dveří, tudíž ji můžete instalovat do nábytku nebo k boční zdi. Pokud dvířka nedovřete, upozorní vás na to akustický signál. Akumulační doba je v jejím případě 12 h a mrazicí kapacita má hodnotu 8,5 kg / 24 h. Úroveň hluku je maximálně 40 dB(A) a klimatická třída SN-N-ST-T. Rozměry: 185,8 × 59,5 × 66 cm (v × š × h)

DOMO

E • 254 kWh/rok • 243 l / 104 l • No Frost • Standardní kompresor

Do segmentu velkých domácích spotřebičů vstoupila postupně i značka DOMO, která má nyní už poměrně bohatou nabídku lednic. My jsme do přehledu vybrali beznámrazový model v barvě kartáčovaného nerezu. DOMO v popisu zdůrazňuje ovládání s displejem na vnější straně dvířek, 2 samostatné zásuvky na ovoce a zeleninu, elektronický termostat s přesným nastavením teploty a LED osvětlení vnitřního prostoru. Pokud jde o technické specifikace, tak mrazicí kapacita lednice je 6 kg / 24 h a akumulační doba 20 h. Klimatická třída je SN-N-ST. Rozměry: 195 × 60 × 68,5 cm (v × š × h)

ECG

F • 240 kWh/rok • 118 l / 52 l • Statické chlazení • Standardní kompresor

Klasická bílá a cenově dostupná chladnička ECG cílí na méně náročné zákazníky, kteří si vystačí i s menším skladovacím prostorem. Lednice má totiž výšku jen 141,8 cm. Chladicí prostor si rozdělují 3 skleněné police a 1 zásuvka na zeleninu. Ve dvířkách jsou 3 přihrádky. Vnitřní osvětlení je řešeno pomocí LED světla. Mrazák obsahuje 2 zásuvky. Akumulační doba spotřebiče činí 15 h. Mrazicí kapacita je 2 kg / 24 h a hlučnost 41 dB(A). Klimatická třída ST-N. Rozměry: 141,8 × 50 × 54 cm (v × š × h)

Gorenje

C • 169 kWh/rok • 255 l / 106 l • Oddělené chladicí okruhy s No Frost • Invertorový kompresor

Slovinská značka, patřící nyní již pod čínský Hisense, představila před několika lety zajímavou koncepci kombinovaných chladniček se systémem ConvertActive, který umožňuje změnit mrazicí část na chladicí. I tento loňský model touto speciální funkcí disponuje. Kromě toho jde o lednici s oddělenými chladicími okruhy a optimalizovanou vlhkostí v celém prostoru pro čerstvé potraviny. Zde najdete také kovový zadní panel přispívající k rychlejší obnově teploty, aktivní distribuci chladného vzduchu Multiflow (vč. ionizátoru), speciální zásuvku ZeroZone, kterou lze buď používat v režimu nulové zóny, nebo klasické přihrádky na ovoce a zeleninu. Kromě ní se ale nachází v lednici ještě další zásuvka na ovoce a zeleninu s automatickou regulací vlhkosti. Pomocí technologie AdaptTech upravuje spotřebič svůj chod a optimalizuje chlazení. Lednice zamrazí 13 kg potravin za 24 h a v případě výpadku proudu je udrží v bezpečí 9 h. Všimněte si také velmi nízké hlučnosti 35 dB(A). Klimatická třída N-T.

Haier

D • 200 kWh/rok • 257 l / 120 l • No Frost • Invertorový kompresor

Chladnička od čínského Haieru spadá do vyšší střední třídy, čemuž odpovídá i její nerezové provedení s elegantním podlouhlým ovládáním vsazeným do dvířek. Z technologií stojí za pozornost Total No Frost s Multiflow, tedy aktivní cirkulací vzduchu. V chladicí části najdete ale i 2 speciální zásuvky – jedna s názvem Moist Zone je určena na zeleninu, přičemž používá speciální filtr HCS, díky kterému je v ní udržována 90% vlhkost. Druhá se nazývá My Zone a umožňuje 3 režimy použití (rychlé chlazení, rozmrazování, 0 °C). Součástí výbavy jsou i držák na víno a LED osvětlení. Spotřebič vydává za chodu hluk maximálně na úrovni 39 dB(A). Jeho akumulační doba je 14 h a mrazicí kapacita vysokých 12 kg / 24 h. Klimatická třída je SN-T. Rozměry: 200 × 59,5 × 65,7 cm (v × š × h)

Hisense

D • 243 kWh/rok • 207 l / 97 l • No Frost • Standardní kompresor

Nová cenově dostupnější beznámrazová chladnička čínské firmy Hisense, která je v tomto případě dodávaná v černém provedení. Pro čerstvé potraviny jsou k dispozici kromě 3 skleněných polic i 2 zásuvky – jedna typu Convert FreshZone s možností přepínání mezi režimy pro čerstvé maso, nebo zeleninu, druhá klasická pro zeleninu s regulací vlhkosti. Z technologického fondu Gorenje si tento model bere systém AdaptTech, který sleduje frekvenci otevírání dvířek a způsob používání spotřebiče v dané domácnosti. Podle toho přizpůsobuje chlazení, aby byly potraviny uchovávány v optimální teplotě. Z dalších technologií stojí za zmínku distribuce chladného ionizovaného vzduchu Multiflow 360°. Mrazicí výkon činí 9 kg / 24 h a akumulační doba 16 h. Hlučnost je nízká, a to 39 dB(A). Klimatická třída N-SN-ST. Rozměry: 186 × 59,5 × 59 cm (v × š × h)

 

LG

C • 172 kWh/rok • 277 l / 107 l • No Frost • Invertorový kompresor

Korejská firma LG se nadále soustředí na svou unikátní technologii DoorCooling+, v jejímž případě se netýká aktivní rozvod vzduchu Multiflow pouze zadní stěny. Chladný vzduch vychází také ze stropu v přední části u dvířek. Cirkulace je tak ještě lepší a obnova teploty rychlejší. LG přidává také další prémiové prvky včetně konektivity v rámci systému LG ThinQ nebo speciální zásuvky. FRESHBalancer je určen na ovoce a zeleninu a lze u něj podle potřeby regulovat vlhkost (vyšší pro zeleninu, nižší pro ovoce), zatímco FRESHConverter slouží hlavně na maso, ale i zeleninu. U něj se dá upravovat teplota – nikoliv elektronicky, ale pouze posuvným voličem na šuplíku. Za 24 h zamrazí lednice až 10 kg potravin. Její akumulační doba je 9 h a klimatická třída SN-T. Hlučnost nepřesahuje 35 dB(A). Rozměry: 203 × 59,5 × 67,5 cm (v × š × h)

Liebherr

C • 181 kWh/rok • 245 l / 104 l • Oddělené chladicí okruhy s No Frost • Invertorový kompresor

Prémiová chladnička německého výrobce patří mezi technologickou špičku v segmentu chladicí a mrazicí techniky. Používá konstrukci bez kondenzátoru na zadní straně spotřebiče, má konstrukčně oddělené 2 nulové zóny BioFresh Plus. V horní přihrádce lze snížit teplotu až na −2 °C, která je optimální pro čerstvé ryby. Současně je v této části udržována nízká vlhkost vzduchu, která přispívá k prodloužení čerstvosti masa. Díky odděleným chladicím okruhům je ale ve standardním chladicím prostoru udržována optimální vlhkost a jídlo není vysušováno. V mrazničce, která je samozřejmě typu No Frost, se nachází automatický výrobník ledu s připojením na vodu. Nastavit v ní lze teplotu až −26 °C. Ovládání spotřebiče řeší Liebherr prostřednictvím barevného dotykového LCD displeje. Hlučnost nepřekračuje 35 dB(A). Mrazicí kapacita je 9 kg / 24 h a akumulační doba 16 h. Klimatická třída SN-T. Rozměry: 201 × 60 × 66,5 cm (v × š × h)

Philco

E • 250 kWh/rok • 230 l / 101 l • Oddělené chladicí okruhy s No Frost • Standardní kompresor

Značka Philco se už před časem přidala mezi dodavatele nejvyspělejšího chladicího a mrazicího řešení, když uvedla na trh lednice s oddělenými chladicími okruhy. Pro technologii zvolila marketingový název Double No Frost. Ve výbavě tohoto modelu najdete zásuvky FreshStore a Meat&Fish pro uchovávání ovoce a zeleniny, respektive čerstvého masa při správné teplotě a vlhkosti. Díky systému FrostProtection funguje tento model až do −15 °C okolní teploty. Nastavení je elektronické a slouží k němu dotykový displej ve dvířkách. Hlučnost lednice za chodu dosahuje 41 dB(A), mrazicí kapacita 8 kg / 24 h a akumulační doba 18 h. Rozměry: 186 × 59,5 × 66 cm (v × š × h)

Samsung

B • 134 kWh/rok • 273 l / 114 l • Oddělené chladicí okruhy s No Frost • Invertorový kompresor

Korejský Samsung jako asi jediná firma na trhu zcela obměňuje po příchodu nových energetických štítků své produktové portfolio lednic. Jako první dorazily cenově dostupnější modely Total No Frost a nyní přicházejí technologicky vyspělejší varianty s oddělenými chladicími okruhy. Samsung technologii nazývá jako Twin Cooling Plus. Konkrétně tato novinka patří mezi velmi malou skupinu kombinovaných chladniček v energetické třídě B. Z funkční výbavy musíme zmínit Metal Cooling (kovová zadní stěna), aktivní rozvod vzduchu Multiflow či systém Cool Select Plus, který umožňuje proměnit mrazicí oddíl na chladicí. Novinkou je speciální zásuvka OptimalFresh+ se 2 komorami a možností nastavení odlišné teploty na levé straně. Důležitá je i zásuvka na zeleninu s regulovatelnou vlhkostí. Lednice spadá do nové řady Bespoke a lze u ní snadno vyměnit dveřní panel – vybírat mohou zájemci jak z materiálů, tak barev. Mrazicí kapacita lednice činí 4 kg / 24 h a akumulační doba 9 h. Klimatická třída je SN-T. Rozměry: 203 × 59,5 × 65,8 cm (v × š × h)

Severin

E • 215 kWh/rok • 187 l / 75 l • LowFrost • Standardní kompresor

Lednice německé značky Severin patří do cenově dostupnějšího segmentu a je typu LowFrost. Přesto v ní najdete zásuvka na ovoce a zeleninu s regulací vlhkosti a LED osvětlení. Nabízí i funkci Super chlazení nebo možnost záměny směru otevírání dvířek. Mraznička obsahuje 3 šuplíky. Nastavení spotřebiče probíhá elektronicky. Hlučnost se drží na úrovni 39 dB(A). Za 24 h dokáže tento model zamrazit 3 kg potravin. Akumulační doba činí 20 h. Klimatická třída je N-ST. Rozměry: 176 × 54 × 55,1 cm (v × š × h)

Teka

E • 235 kWh/rok • 224 l / 86 l • No Frost • Standardní kompresor

Tato beznámrazová chladnička Teka se vyznačuje elektronickou regulací teploty a jednoduchým nastavením s možností aktivace funkcí Rychlé chlazení a Rychlé mrazení. Uvnitř chladicí části najdete 2 zásuvky Fresh Box, u kterých nechybí regulace vlhkosti. Do jedné tak můžete vložit zeleninu (vyšší vlhkost) a do druhé ovoce (nižší vlhkost). Mrazicí kapacita spotřebiče je 3,89 kg / 24 h a akumulační doba 15 h. Hlučnost nepřekračuje hodnotu 41 dB(A). Klimatická třída je N-T. Rozměry: 178 × 59,5 × 63,5 cm (v × š × h)

Whirlpool

D • 198 kWh/rok • 243 l / 98 l • Oddělené chladicí okruhy s No Frost • Invertorový kompresor

Společnost Whirlpool uvedla už předloni na trh zcela novou generaci svých chladniček v řadách W5, W6 a W9. Tento model patří do nejvyšší řady W9, spadající do rodiny spotřebičů W Collection. Pochlubit se může oddělenými chladicími okruhy Dual No Frost, invertorovým kompresorem s 20letou zárukou a neotřelým kovovým opláštěním v barvě bronzu. Ve vnitřní výbavě najdete metalickou zadní stěnu, rozvod vzduchu Multiflow, flexi poličku se zasunovací částí, nulovou zónu Fresh Box 0° nebo Fresh Box+ s nastavitelnou úrovní vlhkosti. O rychlou obnovu optimální teploty a vlhkosti v celém prostoru pro čerstvé potraviny se stará 6. smysl Precision Control. Ovládání řeší Whirlpool velkým vnějším displejem. Lednice vydává za chodu hluk pouze 39 dB(A). Klimatická třída je SN-T. Rozměry: 201,1 × 59,5 × 68,8 cm (v × š × h)