Téma

16.10.2023

Haier si je vědom důležitosti rozšiřování výrobních kapacit v blízkosti Evropy. V tureckém Eskişehiru už produkuje sušičky a myčky

Haier si je vědom důležitosti rozšiřování výrobních kapacit v blízkosti Evropy. V tureckém Eskişehiru už produkuje sušičky a myčky

Vedle předloni spuštěné výroby lednic v Rumunsku, kam jsme minulé léto na pozvání firmy Haier vyrazili a přinesli foto i video reportáž, buduje čínský gigant silné produkční a vývojové zázemí také v Turecku. U města Eskişehir od roku 2021 provozuje továrnu na sušičky a loni zde spustil produkci myček. Novinky z této výroby se dostaly letos také na český trh.

Už před pandemií koronaviru bylo patrné, že začíná výroba v Evropě a jejím okolí znovu posilovat. Ať už jde o koupi a modernizaci zdejších továren ze strany expandujících asijských výrobců, nebo investice do stávající produkce tradičními hráči. Kromě toho si už celé roky všímáme budování nových výrobních závodů jak na území východnějších členů Evropské unie, jako je například Rumunsko, tak v Turecku. A opomenout nesmíme ani severní Afriku – jmenovitě hlavně Alžírsko a Egypt. Pandemie pak další investice ještě přiživila, když se kvůli astronomickým cenám za dopravu z Asie ukázalo, že hlavně velké spotřebiče může být z takové dálky komplikované dovážet. Stačí, aby nastal výkyv v cenách, jaký způsobil covid.

Nejen továrna

V Eskişehiru Haier aktuálně produkuje zmiňované sušičky a myčky. Celkem zde firma investovala 85 milionů eur a vytvořila 1 600 pracovních míst. Vedle samotných výrobních kapacit se zde nachází ale také výzkumné a vývojové centrum rozkládající se na ploše asi 2 000 m². Dlouhodobým cílem Haieru je nejen spotřebiče určené pro evropské trhy v Evropě nebo její blízkosti vyrábět, ale také je zde vyvíjet. Jak už zmiňoval šéf Haier Europe Yannick Fierling v interview, které nám letos exkluzivně poskytl (SELL 2/2023), Haier ne-chce nabízet globální varianty spotřebičů s mírnými úpravami pro jednotlivé trhy. Naopak mu jde o maximální přizpůsobení zařízení lokálním zvykům a životnímu stylu.

Co přesně se v Eskişehiru vyrábí?

Haier v průmyslovém parku produkuje technologicky vyspělé sušičky s tepelnými čerpadly a pokročilými funkcemi, jako je konektivita. Co se týče myček, na výrobních linkách vznikají volně stojící i vestavné modely. Koncem roku se zde pak má otevřít ještě továrna na trouby. Spotřebiče jsou vyráběny pro všechny tři zdejší mainstreamové značky Haieru, tedy Candy, Hoover a samotný Haier. Nové modely myček od značky Candy firma prezentuje přímo v tomto čísle na straně 32. A samozřejmě jsme novinky zařadili i do redakčního přehledu. Konkrétně od Candy a Hoover. Na technologicky nejvyspělejší a inovacemi nabité modely Haier si budeme muset počkat na začátek příštího roku, kdy mají do Česka dorazit.